dinsdag 11 mei 2004

Vlaanderen laat Brussel en Vlaams-Brabant niet los

Geen wielerwedstrijd in Halle op zondag 9 mei, alhoewel het hoge aantal leeuwenvlaggen wel zoiets kon doen vermoeden.

Net zoals vele andere Vlaamse steden en gemeenten steunde de Gentse gemeenteraad (beste mensen, ik ben terug in Gent!) in februari 2004 de eis van de Vlaams-Brabantse burgemeesters voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. In Antwerpen hebben ze een gelijkaardige motie goedgekeurd, zonder het Blok! De Antwerpse gemeenteraad deed dit op een moment dat de Blok-gemeenteraadsleden zichzelf hun eigen vrije meningsuiting ontnamen om buiten de raadszaal voor-het-oog-van-de-camera-politiek te bedrijven.

Spirit is duidelijk genoeg uit de kast gekomen, wat voor een regionalistische partij eigenlijk de evidentie zelf is. En daar hoeft niet altijd zoveel kretologie, megafoongeschal of vlaggengezwaai bij, maar wel een klare lijn vooruit … en standvastigheid (zou Van Grembergen zeggen).

Ik laat – samenvattend - de Spirit-tenoren aan het woord. Eerst een opiniestuk van Spirit-senator Lionel Vandenberghe en federaal Spirit-parlementslid Walter Muls met Vlaanderen als “lebensraum” voor de Franse Gemeenschap in De Standaard van 16 april 2004. Vervolgens het standpunt van Spirit over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en een toelichting door onze Spirit-superminister Van Grembergen Lijstverbinding ‘natuurlijk onderdeel’ van splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde. En tot slot het persbericht van 12 mei 2004 'Spirit - Splitsing BHV na 13 juni onmiddellijk realiseren zonder een prijs te betalen'.

Meer of minder moet dat niet zijn, hé!

Geen opmerkingen: