vrijdag 18 juni 2004

Het Gents Parkbos op de lange baan
Klik op de foto voor meer info over het Parkbos (Kastelensite Zwijnaarde-St.Denijs-Westrem)

Het dossier van het Gentse Parkbos (de 332 ha binnen de Kastelensite Zwijnaarde – St. Denijs-Westrem) is door een njet van Groen!-minister Jef Tavernier op de lange baan geschoven. Voor 2007 komt het er niet. (Zie De Morgen van vrijdag 18 juni 2004).

In dit dossier hebben verscheidene groepen en partijen zeer hoog spel gespeeld. Akkoord, er was/is de betwiste 19 ha bedrijvenzone voor het wetenschapspark in de wijk Hutsepot (Zwijnaarde). Maar er was ook de bescherming als landschap door Minister Paul Van Grembergen (Spirit) voor de Kastelensite Zwijnaarde - St. Denijs-Westrem dat toch bijkomende zekerheid bood.

Het ontwerp van Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) "Afbakening Grootstedelijk Gebied Gent", waarvan het RUP-Parkbos één van de onderdelen was, kon naar aanleiding van het openbaar onderzoek nog bijgeschaafd worden en bood tenminste uitzicht op een Parkbos van 332 ha. Op de allerlaatste Vlaamse regering van vrijdag 11 juni 2004 ging minister van Leefmilieu Jef Tavernier (Groen!) dwarsliggen en keurde het hele Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan niet goed, omwille van die betwiste 19 ha.

Heeft Groen! nu het grote gelijk? Alleszins is alles nu terug naar af. Niet alleen het Parkbos van de Zwijnaardse Kastelensite, maar onder meer ook de groenpool Vliegveld Oostakker en de groenpool Gentbrugse Meersen. Alles moet opnieuw begonnen worden. Een nieuw RUP opstellen kost zo'n anderhalf jaar. Maar daarvoor moet je wel eerst een nieuwe Vlaamse regering hebben, én een nieuwe minister van Ruimtelijke Ordening die dit dossier dan nog terug op de agenda wil plaatsen. En welke kleur en voorkeur zullen die excellenties hebben? De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) spreekt in zijn persbericht van vrijdag 18 juni 2004 van een "kanjer van een vergissing" die moet rechtgezet worden. Tja, hoop doet leven. Of die 332 ha ooit nog gehaald worden, is maar zeer de vraag.

Ondertussen moeten we elders in het bos spelen. Of hebben jullie allemaal een eigen tuin?

Geen opmerkingen: