donderdag 15 juli 2004

De boot van Slosse





De details van het verhaal ken ik niet, wel de grote lijnen. De restauratie van Angelus, een houten Ijslandvaarder was zowat het levenswerk van Oswald Slosse. Vijftien jaar lang had hij er al aan gewerkt. De Angelus is een uit 1949 daterende kopie van een houten Ijslandvaarder naar een model van 1880 en zou de oudste (enige?) nog overblijvende houten Ijslandvaarder zijn. Na een aanvaring in de Gentse zeehaven zonk de Angelus naar de bodem van het dok. Door verzekeringsproblemen moest Oswald Slosse 7 jaar wachten tot het schip deze lente 2004 met "vereende krachten" werd gelicht.

Dinsdag 13 juli kwam minister van Cultuur Paul Van Grembergen (Spirit) Oswald Slosse en zijn boot bezoeken. De minister laat nu een onderzoek beginnen om na te gaan of het schip kan worden beschermd als varend erfgoed. Als dat kan, dan kunnen er ook subsidies komen voor de restauratie.

't Zou mooi zijn. Een Ijslandvaarder, als getuige van ons zeevaartverleden, met Gent als thuishaven. Met een publieke functie waarbij de voorstellen variëren van condomenboot tot varend ontmoetingscentrum voor alle nationaliteiten. Weer opgeknapt op dezelfde manier als De Barge in één of ander project waar jongeren en creatievelingen een nieuwe kans krijgen. Kapitein Slosse zag het allemaal al gebeuren. Moet kunnen!

Meer info in De Gentenaar van 14.07 en op AVS van 13.07"

Geen opmerkingen: