donderdag 10 augustus 2006

Nagasaki 61

Gisterenavond aan de Lievekaai een stemmige herdenking van de doden van Hiroshima en Nagasaki (6 en 9 augustus 1945). Een verslag van Roeland Keunen op Indymedia en nog één van Michel Vanhoorne op de LEF-webstek.

In haar toespraak namens het stadsbestuur wees Noord-Zuid-schepen Marina Hoornaert op de vroegere beslissing van het Gentse schepencollege om als stad deel te nemen aan Mayors for Peace. "Burgemeesters voor vrede" is een wereldwijde actie van burgemeesters en stads- en gemeentebesturen voor een atoomwapenvrije wereld tegen 2020.

Marina Hoornaert (sp.a) bevestigde dat de deelname van de Stad Gent dus niet valt of staat met de huidige burgemeester Frank Beke, trouwens één van de enthousiaste voortrekkers van Mayors for Peace in ons land. Een engagement waar de aanwezige gemeenteraadsleden Filip Watteeuw en Mieke Valcke van Groen! en spirit-volksvertegenwoordiger Annelies Storms (heb ik alle politici?) het toekomstige stadsbestuur ongetwijfeld zullen aan houden.

Emily, Een Welshe deelneemster aan de vredesfietstocht van Europese jongeren en de blokkade van de nucleaire luchtmachtbasis in Kleine Brogel op 9 augustus 2006 sprak namens de deelnemers de belofte uit om ieder in eigen land verder te streven naar nucleaire ontwapening.

Pol D'Hyvetter van Voor Moeder Aarde waarschuwde voor de verdere verspreiding van kernwapens en hekelde de hypocrisie van de kernmachten.

Het Gents wereldkoor Karibu zette tussen de speechen door en bij de afsluitende tewaterlating van de Japanse lantaarnlichtjes "de juiste toon" met liederen over vrede, ontwapening, geweldloos verzet, respect voor de natuur en solidariteit.

Geen opmerkingen: