zaterdag 12 augustus 2006

Habbekrats


Vanmiddag leuk verjaardagsfeestje (15 jaar) meegemaakt van Habbekrats vzw in de Cirk van de Zebrastraat.

We kregen voor en na een flinke brok amusante muziek voorgeschoteld van o.a. Orchestre International du Vetex (combinatie CD+DVD gekocht voor 15 euro!), Moustach (geef ze toch een micro!), de Bolwerkfanfare, Vooruit met de Kuit (stem die mannelijke majorette toch weg!).

Oprichter en coördinator Chris Van Lysebetten en voorzitter Johan Baert gaven een overzicht van de werking (toveren, vorming, avontuur) van deze ondertussen landelijk erkende jeugddienst voor "kansrijke jongeren". Deze jeugddienst met stekels combineert jeugdwerk en jeugdwelzijnswerk. Bij Habbekrats is vorming leuk en is iedereen VIP....want heeft iedereen een Vinger In de Pap.

Kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove nam het andermaal op voor kinderen en jongeren. Ze hekelde het criminaliseren van jongeren terwijl jongeren nog steeds kwetsbaar zijn, letterlijk en figuurlijk. De kindonvriendelijkheid gaat soms zo ver dat men nu al spreekt van "overlast van spelende kinderen".

Daarna opende ze het Habbezeum, een origineel museum over 15 jaar Habbekrats. Het Habbezeum is open iedere dag, van 12 tot en met 30 augustus van 14 tot 18u. Gesloten op maandag en dinsdag. Warm aanbevolen!

PS Met wat geluk, komt er na deze aankondiging nog een reportage op Gent Blogt. Effe opvolgen!

3 opmerkingen:

walter maes zei

Zie ook berichten over de Kortrijkse Habbekratsers en de bizarre Vlerick-konnektie met burgemeester Stefaan De Clerck en de daglichtschuwende saga van de Kortrijkse Habbekrats vestiging.
Ignace Gheysens weet er alles over.
Waarom worden de regels van het spel zonodig verkracht ?
Geheime afspraken ?

Frank Bombeke zei

Ik wist niet goed blijf met de comment van Walter Maes. Ik ken Kortrijk niet. Omdat ik van het open debat houd, plaats ik deze comment toch "geautoriseerd". Ik heb aan Habbekrats hun reactie hierop gevraagd. Hieronder vind je hun antwoord.
Frank Bombeke
----------------------------------
Frank,

Al 15 jaar horen we ditzelfde plaatje en dezelfde praatjes over VZW Habbekrats.
De waarheid is dat heel wat burgemeesters de voorbije jaren te gast zijn geweest in Gent. Een paar jaar geleden was op vraag van Frank Beke ook de burgemeester van Kortrijk Stefan De Clerck op bezoek en ik herinner me nog levendig zijn verwondering en bewondering voor onze werking.Ze hebben daar het succes en vooral de effectiviteit van de werking van VZW Habbekrats kunnen vaststellen.
Onze unieke methodiek, mede ontwikkeld in samenwerking met de universiteit,richt zich naar randgroepjongeren die vaak in het reguliere jeugdwerk niet welkom zijn.
Habbekrats is al in verschillende steden en gemeenten via een samenwerkingsverband tussen overheden en privépartners actief in het jeugdwelzijnswerk. De burgemeester van Wetteren verklaarde nav de opening van het nieuwe Habbekratshuis in zijn gemeente dat: "sinds Habbekrats in zijn gemeente actief is de kleine criminaliteit en overlast ernstig gedaald is."
In 2006 begeleiden we ongeveer 800 jongeren van 32 verschillende nationaliteiten.
In Kortrijk zijn reeds een hele tijd 2 medewerkers van VZW Habbekrats op straat bezig. De bedoeling is dat binnenkort een Habbekrats- ontmoetingscentrum open gaat. Dat dit mede door de enorme inspanningen van de familie Vlerick zal gebeuren is iets waar Kortrijk beter fier zou op zijn. Zo kunnen de subsidies van de stad 100% gebruikt worden voor begeleidingsopdrachten. Een straathoekwerker die erin slaagt om via preventie en vorming 1 jongere uit de gevangenis te houden heeft zijn eigen loon dubbel terugverdiend.
Het klopt vzw Habbekrats werkt met risicojongeren. Dat privépersonen uit het bedrijfsleven zoals de familie Vlerick in Kortrijk mee wil investeren in de toekomst van deze jongeren verdient alleen maar lof en respect vinden wij en daar is niets duister aan.
Ik heb veel liever dat de privé investeert in jeugdhuizen dan dat ze dat binnenkort in (jeugd-)gevangenissen moet doen.
Wanneer je echt geïnteresseerd bent in de werking van VZW Habbekrats neem dan contact op of kom eens langs, je bent van harte welkom. Zoals iedereen trouwens, jong of oud, arm of rijk.

Met vriendelijke groeten

Johan Baert
Voorzitter VZW Habbekrats
johanbaert@skynet.be

walter maes zei

Beste Frank,

Bedankt voor uw antwoord.
Mijn kritiek betreft niet de doelstellingen noch de essentie van vzw Habbekrats. Natuurlijk is dit een toe te juichen (privé) initiatief. Maar het moet wel financieel zuiver, correct en doorzichtig gespeeld worden, vooral als er politici en overheidssubsidies mee gemoeid zijn. En dat is niet het geval te Kortrijk. Te Kortrijk gebeurden rare dingen. Ik klaag alleen aan wat er te Kortrijk gebeurd is, een daglichtschuwend pokerspel met de Vlericks en burgemeester De Clerck in de hoofdrol. 'Bemiddelaar' Vlerick-boy Ignace Gheysens was er volop in betrokken en weet daar alles over. De hoofdrolspelers zwijgen als vermoord. Maar ze slapen slecht en ontwijken de kwestie. Ze worden bleek, nerveus, het angstzweet breekt hen uit bij elke lastige vraag...
Johan Baert weet daar niets over.

mvg

Walter Maes

zie : http://verdrietvankortrijk.blogspot.com