zondag 7 oktober 2007

Ook exoten leveren flink werk

Je zal maar Mohammed heten en via een interimkantoor werk zoeken. Interimkantoren discrimineren.... op vraag van hun opdrachtgevers, zo bleek vorige week. KifKif bond de kat de bel aan. Volgens een uitgelekte mail zou de Deutsche Bank geen "exoten" als interimkrachten gewenst hebben. KifKif daagt Deutsche Bank voor de rechtbank wegens racisme.


Er wordt nog wat gepingpongd tussen het uitzendkantoor MailProfs en de Deutsche Bank over wie nu waar verantwoordelijk voor is. Maar ondertussen bevestigen twee 'klokkenluiders' uit de sector op de VRT (Terzake, 05.10.2007) en in De Standaard (DS, 06.10.2007) dat discriminatie - op vraag van het bedrijfsleven - courant is. Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Werk (sp.a) beloofde in Terzake via de sociale inspectie op te treden van zodra hij over concrete getuigenissen beschikte. Wordt vervolgd.

KifKif lanceerde verder een vijfpuntennoodprogramma tegen racisme in de uitzendsector. Eén van de noodpunten is een parlementaire onderzoekscommissie. Het krijgt hierin de steun van spirit.

" Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers zal namens spirit deze week een voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie binnen het Vlaams Parlement indienen. Daarmee steunt de partij het voorstel van de interculturele organisatie Kif Kif.

Het racisme binnen de uitzendsector was de voorbije dagen niet uit het nieuws weg te branden. Een mail van Deutsche Bank en de getuigenis van twee “klokkenluiders” uit de interimsector tonen aan dat er wel degelijk een hardnekkige vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt bestaat, ondanks vroeger gemaakte afspraken en charters allerhande.

Uit cijfers van Federgon (Federatie van Partners voor Werk) blijkt dat de interimsector in 2006 niet minder dan 3,383 miljard euro omzet boekte. Het is daarmee één van de belangrijkste en snelstgroeiende economische sectoren van het land. Spirit aanvaardt geen enkele vorm van discriminatie en racisme en al zeker niet in een sector van die schaalgrootte.

Omdat deze vorm van racisme alsmaar weer naar boven komt is Roegiers ervan overtuigd dat een parlementaire onderzoekscommissie de beste manier is om voor eens en altijd het aanwezige systeem van dergelijke (discrete) discriminatoire afspraken tussen ondernemingen aan het licht te brengen. De links-liberaal hoopt dat via hoorzittingen en veldonderzoek kan worden nagegaan welke wetgevende en decretale afspraken worden overtreden en welke maatregelen genomen dienen te worden. "

(Persbericht spirit, 7 oktober 2007)


1 opmerking:

Bart zei

Ongelooflijk toch, zijn we nu allemaal zot geworden op deze wereld?