donderdag 18 oktober 2007

Spirit blijft rijden

De twee Amerikaanse Marsjeeps Spirit en Opportunity zullen nog tot 2009 op het oppervlak van de Rode Planeet Mars werken. (Nasa 15.10.2007, De Tijd en Het Laatste Nieuws 17.10.2007)

Spirit onderzoekt rotsen op de Rode Planeet (Beeld: NASA/JPL-Caltech)

De twee onverwoestbare robots landden begin 2004 op Mars. Het was de bedoeling dat ze 90 dagen actief waren, maar hun missie is nu al voor de vijfde keer verlengd tot eind 2009. Ja, met zo'n missie en met namen als Spirit en Opportunity hou je het wel lang vol. En overleef je ook stofstormen, hoogten en laagten, licht en duisternis, communicatieproblemen, technische pannes en obstakels op de weg.

Ondanks 'enkele ouderdomsverschijnselen' kunnen de ruimtewagentjes nog 'belangrijke wetenschappelijke resultaten leveren'. De NASA had 'zelfs in haar stoutste dromen niet verwacht dat de twee robots het zo lang zouden volhouden.' De Spirit heeft al acht kilometer gereden en 102.000 foto's gestuurd. De Opportunity bolde al meer dan tien kilometer.

Onze lieveling Spirit luidt zijn derde Marsjaar in en blijft dus rijden, alvast nog méér dan 20 aardmaanden. En oh ja, elke gelijkenis met aardse toestanden is louter...... je weet wel.

Meer info (in het Nederlands!) via Volkssterrenwacht Urania

Geen opmerkingen: