woensdag 6 februari 2008

Waarom onze jongens vechten in Afghanistan

De Morgen Online 06.02.2008 bericht “De 23-jarige Afghaanse journalist Perwez Kambakhsh is veroordeeld tot de doodstraf. Kambakhsh zou de islam hebben beledigd, maar heeft enkel een tekst vanop internet afgedrukt die passages uit de koran in een vrouwvriendelijk licht zet. Samen met zijn broer verspreidde hij die teksten onder enkele studenten, met als doel een debat te starten.

Vorige week werd Kambakhsh in eerste aanleg ter dood veroordeeld. Alles wijst er echter op dat de doodstraf niet de vermeende godslastering wil bestraffen, maar wel bedoeld is om Kambakhsh en zijn broer te intimideren. Beiden schreven al kritische artikels over de Afghaanse krijgsheren én over lokale machtshebbers en de Afghaanse autoriteiten. De doodstraf voor Kambakhsh is tekenend voor het steeds verder terugschroeven van de burgerlijke vrijheden in het land dat in 2001 van de taliban werd 'bevrijd'…..” (DM Online 06.02.2008)

De Morgen lanceerde een online petitie gericht aan de Belgische regering, de Europese Unie en de Afghaanse regering tegen de doodstraf van Kambaksh. Ik heb gisteren getekend, en ik hoop van de lieve lezertjes hetzelfde.

In het binnenland vertoevende Buitenlandminister Karel de Gucht springt in de bres tegen de dreigende doodstraf. En Defensieminister De Crem zal donderdag 07.02.2008 in de Kamer uitleggen waarom onze jongens (en meisjes?) vechten in Afghanistan.

Online petitie tegen de doodstraf van Perwez Kambaksh

Geen opmerkingen: