woensdag 6 augustus 2008

Nagasaki-herdenking op 9 augustus

De jaarlijkse Nagasaki-herdenking van het Vredesoverleg Gent wordt, na een onderbreking vorig jaar, hervat. Zaterdag 9 augustus van 21.30u tot 22u gaat de korte plechtigheid opnieuw door op de Korenlei in Gent. Alle vredelievende mensen zijn welkom.

Bij valavond worden naar Japanse gewoonte drijflantarens te water gelaten om de slachtoffers van het atoombombardement op 9 augustus 1945 op de Japanse stad Nagasaki te herdenken. Toen vielen 65.000 slachtoffers (39 000 doden en 25 000 gewonden). Nog jaren later eiste de ioniserende straling die vrijkwam uit de bom nog veel slachtoffers.

Constellation Earth - Paul T. Granlund (Vredespark Nagasaki, Japan)

Steden en gemeenten willen kernwapenvrije wereld

De Nagasaki-herdenking aan de Korenlei blikt niet enkel terug op het verleden, maar bevat ook een toekomstgericht luik met de oproep van lokale politici voor een kernwapenvrije wereld in 2020.

Het internationale netwerk Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) lanceerden het "Cities Appeal" ten voordele van het Hiroshima-Nagasaki-Protocol. Dit zou een wereldwijd bindend akkoord moeten worden (zoals het Verdrag van Kyoto) waarin de regeringen meewerken aan de evolutie naar een kernwapenvrije wereld in 2020. Dat Protocol is het kerndoel van de “2020 Vision Campaign” van de Burgemeesters voor Vrede. Ook Gent is met de vroegere burgemeester Frank Beke en de huidige burgemeester DaniĆ«l Termont een prominent lid van de Burgemeesters voor Vrede.

Via het Cities Appeal (Oproep der Steden) kunnen nu ook de plaatselijke politici hun visie kenbaar maken aan de regeringen. Veel plaatselijke overheden tekenden al werekdwijd het Cities Appeal. De helft van de wereldbevolking woont in de stedelijke agglomeraties. Zoals Hiroshima en Nagasaki bewezen, zijn de stedelingen de gedroomde (nachtmerrie!) slachtoffer svan een atoomaanval.

Vredesoverleg Gent

Het Vredesoverleg Gent is een forum waarin verschillende Gentse organisaties elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. Het Vredesoverleg Gent vindt zijn oorsprong in de vorige Hiroshima/Nagasaki-herdenkingen. Vredesoverleg Gent wil de bevolking sensibiliseren rond vrede en een signaalfunctie uitoefenen naar het stadsbestuur. Soms zet Vredesoverleg Gent gemeenschappelijke activiteiten op, zoals deze Nagasaki-herdenking. Soms werken de organisaties samen om elkaars acties te versterken, zoals tijdens de Vlaamse Vredesweek.

"Wij geloven dat een duurzame vrede enkel te bereiken is door het bestrijden van honger, armoede, sociale ongelijkheid, militarisering, mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling en alles wat het vreedzaam samenleven in het gedrang kan brengen." aldus Vredesoverleg Gent.

Gentse Vredesbos

Dit jaar sloot Vredesoverleg Gent met het stadsbestuur van Gent een akkoord over de aanplanting van een vredesbos. Dit bos zal een rustige natuurlijke omgeving worden, waar kleine informatieve signalen de vredesgedachte zullen vorm geven. Gentse verenigingen kunnen eraan bijdragen met informatie over hun visie op mogelijke vredesinitiatieven.

Mayors for Peace - Burgemeesters voor Vrede
Cities Appeal - Oproep van de Steden

Geen opmerkingen: