zondag 10 augustus 2008

Taxussnoeisel naar het containerpark!

"Breng je taxussnoeisel naar het containerpark!" dat is de boodschap van de campagne Vergroot de hoop. En dat zegt ook Phara de Aguirre, het boegbeeld van Kom op tegen Kanker.

30 % van alle mensen krijgt ooit te maken met kanker. Eén vierde daarvan wordt behandeld met een geneesmiddel op basis van taxus. Dus 7,5% van de bevolking krijgt ooit een behandeling met taxus. In het snoeisel van de taxushaag zit een stof die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen kanker: baccatine.

“In het UZ Gent maken we frequent gebruik van taxanen”, zegt medisch oncoloog Dr. Sylvie Rottey. “Die gebruiken we in de strijd tegen borst-, eierstok-, long-, en prostaatkanker. Taxanen in de geneeskunde zijn niet nieuw - we maken er al tien jaar gebruik van - maar ze kennen nu wel een hoge vlucht omdat we ze ook inzetten voor borstkanker in de adjuverende behandeling. Vroeger werden ze enkel gegeven bij een ernstige borstkanker met uitzaaiingen, maar nu gebruiken we de medicijnen ook als aanvullende behandeling (bij chirurgie of radiotherapie). Ze verkleinen de kans op hervallen en ze kunnen het leven verlengen.”

Voor 1 kilo baccatine heb je maar liefst 12 ton snoeisel nodig. Da’s een hele hoop om bijeen te snoeien. Dus vraagt deze campagne de hulp van het publiek om de hoop taxussnoeisel te vergroten.... en daarmee ook hoop te geven aan de kankerpatienten.

De actie is gestart op 15 juni en loopt nog een volle maand tot 15 september 2008. Even bellen naar IVAGO, de afvalintercommunale van Gent en Destelbergen. Hallo IVAGO? Ja, men kan zijn taxussnoeisel gratis kwijt in het containerpark. Wend je tot de containerparkwachter. Als beloning krijg je een vuilniszak mee, beloven ze ons aan de telefoon. Bovendien wordt voor elke kubieke meter ingezameld taxussnoeisel 40 euro geschonken aan Kom op tegen Kanker, aldus de campagne-webstek.

Het snoeien is wel aan een aantal voorwaarden verbonden zoals uiteengezet in onderstaande strip. Sleutelwoorden zijn droog, jong, zuiver en vlug. Het taxussnoeisel moet droog zijn. Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30cm) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden. Breng je taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark. Beeld je maar in dat je een laborant bent in een farmaceutisch laboratorium, en ga deze keer héél voorzichtig om met je snoeisel.

We hebben in onze stadstuin twee taxusbomen staan die aan een snoeibeurt toe zijn. We weten dus wat gedaan deze vakantie. En dan nog eens voor het goede doel. Snoeien maar! Elk takje telt!

Meer info op www.vergrootdehoop.be
en op Venijnboom - Taxus Baccata (Wikipedia)

Geen opmerkingen: