donderdag 23 oktober 2008

Boekenkasteel voor het Zuiden

Vanaf zaterdag 25 oktober 2008 tot en met zaterdag 8 november 2008, elke namiddag van 12 tot 18 uur, organiseert het Shoppingcenter Gent Zuid voor de vijfde keer op rij een inzameling van herbruikbare boeken ten voordele van Oxfam-Solidariteit. In de patio van Gent Zuid wordt met de geschonken boeken een groot Boekenkasteel gebouwd. De opbrengst van de inzamelactie gaat integraal naar het Zuiden, wat vroeger nog de Derde Wereld heette.

De actie wordt feestelijk ingezongen op zaterdag 25 oktober om 15 uur door het Gentse wereldkoor Karibu.
De ingezamelde boeken – in 2006 was dat zo’n 18.000 kilo! - krijgen een tweede leven in de Bookshop van Oxfam-Solidariteit in de Sint-Amandstraat. Ze worden daar immers te koop aangeboden tegen aantrekkelijke tweedehandsprijzen aan een trouw en ruim publiek van boekenliefhebbers en studenten die op zoek zijn naar literatuur in alle talen, werken over kunst, geschiedenis, filosofie, wetenschappen, woordenboeken, jeugdboeken en strips.

De Bookshop draait op tal van enthousiaste en deskundige vrijwilligers. Zij bieden meer dan 12.000 boeken aan in een uitnodigende moderne winkelruimte. De opbrengst gaat integraal naar de partners van Oxfam-Solidariteit in de derde wereld die daarmee hun concrete projecten kunnen steunen. De basisfilosofie voor de selectie van deze partners en projecten ligt vervat in de 5 basisrechten waarvoor Oxfam-Solidariteit opkomt: recht van iedereen waar ook ter wereld op een duurzaam bestaan, op sociale basisvoorzieningen, op leven en veiligheid, op een stem die gehoord wordt en op eigen identiteit in alle diversiteit.

Het is niet de bedoeling om records te breken in kilo’s of een alternatieve papierslag te organiseren. Tijdschriften, encyclopedieën, verzamelmappen, reclamebrochures, schoolboeken en papier kan het Boekenkasteel dus niet gebruiken. Een boek of strip mag gerust oud of nieuw zijn en taal, spelling of onderwerp speelt geen enkele rol. Maar de boeken moeten van wel nog van goede kwaliteit en verzorgd zijn. Kortom, ze moeten nog verkoopbaar zijn.

Boekenkasteel 2006 in Shopping Center Gent Zuid

Tijdens de Boekenkasteel-actie biedt het Shoppingcenter Gent Zuid de milde schenkers opnieuw een waardebon van 0,25 euro (1 bon per kilo goede boeken en met een maximum van 100 kilo per persoon). Deze bonnen kunnen verzilverd worden in elke winkel van het Shoppingcenter.

Wie vóór of na deze actie boeken wil schenken, kan steeds terecht in de Bookshop van Oxfam-Solidariteit in de Sint-Amandstraat 16, 9000 Gent, van maandag tot zaterdag 10 tot 18u.

En uiteraard kan je jezelf of anderen verwennen met een (h)eerlijk en duurzaam boekengeschenk….aan een zachte prijs. Een idee voor de feestdagen die in aantocht zijn . De Bookshop biedt ook boekenbonnen aan (5 euro) en verkoopt ook online via Abebooks (voornamelijk wetenschappelijke en antiquarische werken).


Bookshop Oxfam-Solidariteit
Sint-Amandstraat 16, 9000 Gent
09/233.42.13 bookshop.gent@oxfamsol.be


Online Bookshop Oxfam-Solidariteit
Oxfam-Solidariteit
Gents Wereldkoor Karibu http://users.pandora.be/KARIBU

Dit artikel verscheen eerst op GentBlogt 23.10.2008

Geen opmerkingen: