woensdag 17 juni 2009

Triodos Bank duurzaamste bank ter wereld

Triodos Bank ontvangt internationale prijs duurzaam bankieren (Triodos-bericht 05.06.2009)

" Brussel, 5 juni 2009 – Triodos Bank is verkozen tot de duurzaamste bank ter wereld tijdens de jaarlijkse International Sustainable Banking Conference in Londen.

Deze toonaangevende prijs is toegekend vanwege het leiderschap en de innovatie kracht die Triodos Bank toont bij het integreren van duurzaamheid in al haar activiteiten. De FT Sustainable Banking Awards worden toegekend door een internationale jury samengesteld op initiatief van de Financial Times en IFC, onderdeel van de Wereldbank.

Triodos Bank kiest fundamenteel voor duurzaam bankieren. Deze prestigieuze prijs onderstreept het toegenomen maatschappelijk belang van duurzaam bankieren. Het is een internationale erkenning voor het baanbrekend werk en het duurzame bankmodel van de bank.

De jury benadrukte het belang van deze prijs in tijden van financiële crisis. Triodos Bank draagt met haar jarenlange ervaring met verantwoord en duurzaam bankieren actief bij aan de noodzakelijke vernieuwing van de financiële sector.

Uit 165 aanmeldingen uit 42 landen waren in eerste instantie vijf kandidaten genomineerd. Naast Triodos Bank maakten Deutsche Bank uit Duitsland, Grupo Santander uit Brazilië, Industrial Bank uit China en Standard Chartered uit het Verenigd Koninkrijk kans op de prijs.

Triodos Bank heeft bij haar oprichting in 1980 gekozen voor een transparant, eenduidig bankmodel waarbij spaargeld enkel wordt ingezet voor kredietverlening aan duurzame ondernemingen. In de huidige financiële crisis blijkt dat een krachtig model. De bank groeit zelfs sneller dan verwacht.

Triodos Bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten en heeft 9.500 duurzame kredieten in portefeuille. In 2008 is Triodos Bank met 25% gegroeid tot een balanstotaal van EUR 2,4 miljard. De nettowinst Bank steeg over 2008 met 13% en bedraagt EUR 10,1 miljoen."

www.triodos.be

Mijn gedacht: Ik ben zelf een zéér bescheiden spaarder bij Triodos. Ik heb het vooral voor hun steun aan projecten voor hernieuwbare energie (Ecopower cvba bijvoorbeeld) en sociale economie.

Het doet mij plezier dat vrienden, familie en clubjes waar ik bij aangesloten ben (zoals b.v. de Gentse 1,7%-club en het Gents wereldkoor Karibu) ook Triodolo's zijn. Een tip voor iedereen. Neem zelf én met jouw club of vereniging ook een Triodos-rekening. Kost niet veel moeite, maar het brengt veel op! Want de wereld gaat er mee vooruit!

Geen opmerkingen: