woensdag 28 oktober 2009

Oxfam Bookshop Gent viert vijfde verjaardag

GENT – Vanaf maandag 2 november tot en met zaterdag 14 november (elke namiddag van 12 tot 18 uur) organiseert het Shoppingcenter Gent Zuid voor de zesde opeenvolgende maal een grote inzameling van herbruikbare boeken ten voordele van Oxfam-Solidariteit. In de patio van het Shoppingcenter wordt met de boeken een boekenkasteel gebouwd. Bovendien bestaat de Oxfam Bookshop Gent vijf jaar, en dat wordt gevierd met een happy hour en een nocturne in de winkel op woensdag 28 oktober.

Boekenwinkeliers voor het Zuiden

Op een herfstige zaterdagmorgen trekken we naar de Sint-Amandstraat op de Kwintensberg voor een gesprek met de vrijwilligers van de Oxfam Bookshop Gent. André Coucke, die samen met Jan Nonneman verantwoordelijk is voor de Gentse Bookshop, geeft ons in de gezellige winkelruimte tekst en uitleg. Zijn collega-boekenwinkelier Edwin Van Reymenant schenkt ons eerst lekkere eerlijke-handel-koffie in. Hij zal af en toe deelnemen aan het gesprek, maar houdt ondertussen wel de winkel draaiend. Net deze morgen kwamen er nog dozen geschonken boeken binnen. Die moeten dus uitgepakt, geprijsd en geklasseerd. En uiteraard worden de klanten bediend.

Vijfentwintig vrijwilligers houden in een beurtrolsysteem de Oxfam Bookshop open, maandag tot zaterdag van 10 tot 18u. Vijftien van hen waren er van bij de start in Gent bij.

De opbrengst gaat integraal naar de partners van Oxfam-Solidariteit in de derde wereld. De Oxfam-kringloopwinkels, -vintage en –bookshops brengen jaarlijks toch ongeveer 600.000 tot 1 miljoen euro winst op.

Oxfam België bestaat uit 3 pijlers: Oxfam-Wereldwinkels in Vlaanderen, Oxfam Magasins du Monde in Franstalig België en ten slotte Oxfam-Solidariteit met de 40 Oxfam-kringloopwinkels, de Oxfam-vintageshop Bij Sint-Jacobs (Gent) en de 5 Bookshops. Brussel gaf het startsein van de Bookshops. Gent opende vijf jaar geleden de eerste Oxfam Bookshop in Vlaanderen. Ondertussen zijn er naast Brussel en Gent ook Bookshops in Antwerpen, Luik, Namen. Kortrijk zal volgen.

In de aanbieding

De Bookshop Gent heeft gemakkelijk 12.000 titels in de aanbieding. Die krijgen ze van schenkingen in de winkel, zowel van particulieren als van instellingen, en van grote inzamelacties. Voor het zesde jaar op rij organiseert Oxfam-Solidariteit met steun van Shoppingcenter Zuid een grote boekeninzameling in het winkelcomplex. Dat leverde vorig jaar in 2008 10.000 kilo boeken op.

Daarvan kreeg een derde een plaats op de boekenrekken van de Gentse Bookshop. Daar worden ze tegen aantrekkelijke tweedehandsprijzen te koop aangeboden aan een trouw en ruim publiek van boekenliefhebbers en studenten die op zoek zijn naar literatuur in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en andere talen, werken over kunst, geschiedenis, filosofie, wetenschappen, woordenboeken, jeugdboeken en strips.

Nogal wat Franstalige boeken verhuizen naar de Bookshops van Brussel en Luik. De rest gaat naar de 40 kringloopwinkels van Oxfam. Een meer gespecialiseerd segment wordt ook online aangeboden (via AbeBooks). “Hier gaat niets verloren” zegt André Coucke. Het hergebruik van boeken past trouwens in de filosofie van Oxfam. Zo is de Bookshop ook opgenomen in het circuit van Ecoplan.

Vijf kaarsjes

Sinds de oprichting in 2004 is de Bookshop van Oxfam-Solidariteit uitgegroeid tot een gevestigde waarde in het Gentse. En dat mag gevierd worden. De vrijwilligers nodigen klanten, schenkers en sympathisanten graag uit voor een feestelijke happy hour en nocturne op woensdag 28 oktober in de Oxfam-winkel in de Sint-Amandstraat (op de Kwintensberg in de studentenwijk). Iedereen welkom.

Behalve tijdens de normale openingsuren (10u-18u) is de tweedehandsboekenwinkel die dag ook open van 18 tot 22 uur om al de sympathisanten te verwennen met een drankje én een speciale verjaardagskorting van maar liefst 25% op het volledige aanbod! De Bookshop verwelkomt die dag ook Marc Reugebrink, laureaat van de Gouden Uil Literatuurprijs 2008, die in de namiddag zijn recentste boeken zal signeren.

Om 20u gaat de nocturne van start (tot 22u). Marc Reugebrink leest dan voor uit eigen werk. En Lize Accoe, de ex-frontvrouw van Delavega, vergast de aanwezigen op haar typische blend van soul, hiphop en blues.


Grote boekeninzameling in Shoppingcenter Gent Zuid

Oxfam Bookshop organiseert al voor de zesde keer haar grote Boekeninzamelactie in het Shoppingcenter Gent Zuid op het Wilsonplein (Zuid). De actie loopt van maandag 2 tot en met zaterdag 14 november, dagelijks van 12 tot 18 uur.

In de centrale patio kunt u ook dit jaar weer terecht om uw tweedehandse, maar nog herbruikbare boeken te schenken aan het goede doel. Het Shoppingcenter biedt de milde schenkers opnieuw een waardebon van 0,25 euro (1 bon per kilo goede boeken, maximum 100 kilo per persoon). Deze bonnen kunnen verzilverd worden in elke winkel van het Shoppingcenter tot en met 15 december 2009

De spelregels zijn dezelfde: Een boek of strip mag oud of nieuw zijn en taal, spelling of onderwerp speelt geen enkele rol. De boeken en strips moeten wel nog van goede kwaliteit en in verzorgde staat zijn. Beschadigde, vervuilde of onvolledige boeken, tijdschriften, telefoonboeken, encyclopedieën, reeksen (zoals Artis Historia, Lekturama, Reader's Digest), verzamelmappen, computerboeken, reclamebrochures, schoolboeken en papier kunnen ze écht niet gebruiken.


Oxfam Bookshop Gent
Sint-Amandstraat 16, 9000 Gent
09 233 42 13
Maandag tot zaterdag van 10u-18u
bookshop.gent@oxfamsol.be
www.oxfamsol.be/nl/-Bookshop-Gent.html
Oxfam-Solidariteit www.oxfamsol.be

Shoppingcenter Gent Zuid
Wilsonplein 4, 9000 Gent
www.gentzuid.be

Nablog 28.10.2009: Dit artikel verscheen als Jarige Oxfam Bookshop lanceert jaarlijkse boekeninzameling...en feest eerst op Gent Blogt 28.10.2009 met foto's van Thierry.

Geen opmerkingen: