dinsdag 6 oktober 2009

The Shouting Fence (3) - Intro

The Shouting Fence is een koorwerk voor 10 solisten, 2 percussionisten en 300 koorzangers over de problematiek van een verdeeld dorp, het Israëlisch/Palestijns conflict en de Israëlische apartheidsmuur, maar ook over communicatie in extreme omstandigheden en de wil tot vrede.


The Shouting Fence in Majdal Shams (You Tube)

Muziek: Richard Chew en Orlando Gough
Teksten: Mahmoud Darwish, Adonis (Ahmed Saïd Esber), Sam Shepard
Talen: Engels, Arabisch en Hebreeuws (boventiteling: NL en FR)

Na de oorlogen tussen Israël en zijn Arabische buurlanden werd het dorp Majdal Shams op de Golanhoogte door de Israëli's in twee gesneden door een brede no-go-zone tussen de Syrische en Israëlische kant. Elke vrijdag komen de dorpsbewoners aan weerszijden van de omheining bijeen om met elkaar te praten. Ze moeten schreeuwen om elkaar te horen. Dit leverde de Britse componisten Orlando Gough en Richard Chew de stof voor The Shouting Fence (letterlijk: de scheidingsmuur waar geschreeuwd wordt). (Zie You Tube)

"The Shouting Fence" is een internationaal korenproject en kende reeds uitvoeringen in Australië en Nederland. Het Brussels Brecht-Eislerkoor vroeg koren en solisten uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Zeeland om samen de Belgische uitvoering van deze bijzondere compositie te verzorgen. Zo’n 300 zangers uit Gent (waaronder Novecanto en het Gents Wereldkoor Karibu), Luik, Antwerpen, Hasselt, Middelburg (NL) en Brussel zingen hun muzikaal-poëtisch manifest over alle muren heen.

Van bij het begin is de toon gezet. In het Arabisch, het Engels en het Hebreeuws prevelen, zingen en schreeuwen de zangers over verzet, hoop, liefde en gemis. En over hun verlangen naar vrede.

In de schaduw van de muur
In de schaduw van de grote muur
Wachten we
Wachten we op vrede
Verlangen we naar vrede

Vrijdag 9 oktober 2009 om 20.30u start de concertreeks in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Meer info op www.shoutingfence.be

Geen opmerkingen: