donderdag 8 april 2010

Wissel stroom! – Haal goedkope én écht groene energie in huis

Met Wissel stroom! haal je goedkope én écht groene energie in huis. Altijd al willen overschakelen? Maar durfde je niet? Twijfelde je? Of keek je op tegen de administratieve rompslomp? Het pas gestarte Wissel stroom!-programma van de Gentse MilieuAdviesWinkel biedt een helpende hand. Uw reporter greep deze week die kans met beide handen tijdens een zogeheten Powerdare-party. Het bracht hem een geschatte € 371 per jaar op.

Met Wissel stroom! kan je op eigen houtje overstappen naar een andere en liefst betere elektriciteits- en/of gasleverancier. Wissel stroom! biedt de doe-het-zelver een stap-per-stap handleiding 'Groene stroom op grootmoeders wijze' aan.

Maar je kan ook deelnemen aan een Powerdare-party (Dare to change the power – Durf veranderen van energie). Omdat ik zeker wilde spelen bij mijn overschakeling van gasleverancier (die kleine lettertjes hé), koos ik voor de Powerdare-formule.


De Powerdare-party ging dinsdagavond 6 april door ten huize van de Low Impact Man in Sint-Amandsberg. Gastheer Steven Vromman zorgde voor hapjes en drankjes voor het twintigtal deelnemers. Het Tupperware-gevoel, weet je wel. Alleen hoefden we daar niets te kopen, maar konden we er nog iets aan verdienen. En het klimaat en het milieu werden er meteen ook beter van.

We kregen eerst een korte en vlotte PowerPointpresentatie over groene energie. Ik vat samen. Groene energie komt van de wind, de zon, waterkracht, biomassa, biogas, stortgas en rioolwaterzuiveringsgas, getijden en golfslag, aardwarmte. Groene energie is goed voor het milieu (90% minder CO2-uitstoot, minder luchtvervuiling, geen radioactief afval), voor de economie (minder olie- en gasafhankelijkheid, gezondere economie), maar ook voor de eigen portemonnee. De groenste energie is natuurlijk diegene die je niet verbruikt. Energie besparen is dus logisch de allereerste stap.

Maar de energie die we dan toch verbruiken, kan net zo goed groen én bovendien goedkoop zijn. We moeten alleen durven veranderen. Leuk, zo’n liberalisering van de energiemarkt. Maar de gewone gebruiker kan betrouwbare informatie en dat steuntje in de rug best gebruiken. En daar dient zo’n Powerdare-avond juist voor.

Dus zaten we daar allemaal met onze facturen, contracten en jaarlijkse eindafrekeningen van onze huidige energieleveranciers in de hand te wapperen.

Na het halfuurtje introductie konden we aanschuiven bij Steven, de Low Impact Man, en bij Bea, Jasmin, Hermien en Adelheid, de behulpzame vrijwilligsters van het Wissel stroom!-team. Op hun laptops berekenden ze online met behulp van de V-test van VREG (voluit de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) de goedkoopste én meest groene energieleverancier. Daar bovenop haalden ze er de groentint-rangschikking van Greenpeace bij.

Groentint-klassement van energieleveranciers (Greenpeace)

En ze hielpen ons vervolgens bij het uitpluizen van de duur en opzegtermijnen van de huidige contracten en met het opstellen van de aanvragen bij de nieuwe leveranciers. De nieuwe leverancier regelt dan verder alles voor jou. Met zo’n 10 deelnemers maakten we tijdens die Powerdare-party de overstap naar goedkope en groene energie.

Jaarlijks financieel voordeel bij het vermelde verbruik (indien positief getal) bij overstap van de standaardleverancier Electrabel naar een groene leverancier + Greenpeacescore
(Wissel stroom! - 05.04.2010 - Klik op het beeld om het leesbaar te vergroten)


Mijn persoonlijke rekening en keuze waren relatief vlug gemaakt. Je mag even meegluren in mijn papieren en het profijt voor mens, milieu en portemonnee mee berekenen.

Wij verbruikten met ons huisgezin van 3-4 personen in 2009 omgerekend 2929 kWh elektriciteit (1585 kWh op de dagteller, 1344 kWh op de nachtteller). Greenpeace selecteerde 4 leveranciers die in de Gentse regio 100% groene stroom leveren ( Ecopower, Belpower, Ebem, Lampiris). De voorziene kostprijs voor hun groene elektriciteit bedraagt bijna ex-aequo tussen € 454,05 en € 469,49.

Ik houd mijn vroegere keuze voor de 100% hernieuwbare én goedkopere elektriciteit van de coöperatieve Ecopower cvba (van de windmolens in Eeklo en de Gentse haven) verder aan. Met zijn € 455,88 is Ecopower zelfs nog altijd € 70 goedkoper dan de duurdere steenkool- en nucleaire brol van Electrabel.

Ons gasverbruik in 2009 was omgerekend 23.441 kWh en zou bij onze huidige gasleverancier Essent Belgium € 1218,47 blijven kosten tegenover € 1060,81 bij de groene leverancier Lampiris. Echt ‘groen gas’ bestaat in ons land nog niet in tegenstelling tot in Duitsland. Maar gasleverancier Lampiris is ook actief op de elektriciteitsmarkt waar ze 100% en uitsluitend groene stroom levert. Toen ik Electrabel ook als gasleverancier verliet, was Essent het beste en meest groene alternatief, maar nu niet meer. Jammer, maar helaas. De overschakeling naar Lampiris brengt mij € 157,66 op.

In de gauwte had ik nog de gasfactuur van mijn vader meegenomen naar de Powerdare. De elektriciteit wordt centraal geregeld in het wooncomplex waar hij verblijft. Voor de geschatte 26.126 kWh gasverbruik zal hij door de overschakeling van Electrabel naar Lampiris maar liefst € 214,2 minder betalen voor zijn energierekening. Mijn vader en ik zullen door onze overschakeling naar Lampiris in de toekomst dus zo’n geschatte € 371,86 per jaar besparen. Toch wel een slok op de borrel.

Er gaan nog Powerdare-parties door in onze regio. Je kan ook zelf vrienden, kennissen en buren bij jou thuis uitnodigen. De MilieuAdvieswinkel verzorgt dan een Powerdare (Dare to change the power!) om de stroom in jouw omgeving in één avond te vergroenen. En wie het helemaal ziet zitten, kan dit project gewoonweg een superboost geven door als vrijwillig(st)er mee te helpen.

Volgende Powerdare-parties (gegevens op 07.04.2010 - wordt geactualiseerd)

maandag 12 april Wissel stroom! Gent
maandag 19 april Wissel stroom! Vredeshuis
dinsdag 11 mei Wissel stroom! Gent-Sint-Pieters
donderdag 20 mei Wissel stroom! Laarne
donderdag 3 juni Wissel stroom! Gent-Centrum
dinsdag 8 juni Wissel stroom! Rabot
zaterdag 26 juni Wissel stroom! Brugse Poort

Meer informatie op
www.milieuadvieswinkel.be/wisselstroom of via wisselstroom[@]milieuadvieswinkel.be

www.milieuadvieswinkel.be/wisselstroom
www.vreg.be
www.greenpeace.be
www.ecopower.be
www.lampiris.be
www.belpower.be
www.ebem.be

Wisselstroom (AVS - 07.04.2010)
Powerdare slaat aan (De Gentenaar online - 08.04.2010)
Wissel stroom! - Haal goedkope en écht groene energie in huis (Gentblogt - 08.04.2010)

Nablog 09.04.2010 + 13.04.2010: Geraamde kostprijs gecorrigeerd in de 2 alinea's over het gasverbruik, en ook in de eerste alinea + aardwarmte toegevoegd als mogelijke bron van groene energie + koppeling (link) naar AVS-bericht van 07.04.2010 gelegd en meteen ook maar "ingebed".

Geen opmerkingen: