maandag 16 augustus 2010

A dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen

Een tip voor een museumbezoek.....voor het te laat is. Wij gingen u voor, en vonden dat het goed was. Nog tot 29 augustus 2010 in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28 in zusterstad 2000 Antwerpen (centrum).

A Dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen
Een tentoonstelling van Didier Volckaert en An van. Dienderen

In 1872 werd het bekendste boek over Vlaanderen gepubliceerd: ‘A Dog of Flanders’ van de Britse schrijfster Ouida, een pseudoniem van Maria Louise Ramé. Ondanks zijn status als bestseller (meer dan 100.000.000 gedrukte exemplaren), Hollywoodklassieker (vijf verfilmingen tussen 1914 en 1999) en iconografisch fenomeen op de Aziatische televisie (tot 33 miljoen kijkers per avond) is het verhaal in Vlaanderen nauwelijks bekend.

Het boek vertelt het fictieve verhaal van de vijftienjarige jongen Nello en zijn hond Patrasche, die leven in een dorp ten zuiden van Antwerpen. De arme Nello probeert de eindjes aan elkaar te knopen door met een kar, getrokken door Patrasche, melk naar de stad te voeren. Het is zijn grote droom om kunstenaar te worden, maar de stedelingen herkennen zijn talent niet en uiteindelijk sterft hij van ontbering tijdens de kerstnacht, samen met zijn hond, in de O.L.V.-kathedraal van Antwerpen, voor het schilderij 'De Kruisafneming' van Rubens.

In Japan werd het boek talloze malen herdrukt en vooral de anime-reeks uit 1975, gebaseerd op het verhaal, bepaalde voor een groot deel de Japanse beeldvorming over Antwerpen en Vlaanderen. De Amerikanen recupereerden het verhaal dan weer als een kerstverhaal, uiteraard met een aangepast happy end.

De tentoonstelling toont zowel de negentiende-eeuwse context waarbinnen het verhaal is ontstaan als de Japanse en de Amerikaanse interpretaties van het verhaal. Het leven van Ouida krijgt een toelichting en het negentiende-eeuwse Antwerpen wordt tot leven gewekt aan de hand van documenten, foto's en schilderijen. Daarnaast wordt een compilatie van de vijf Hollywoodverfilmingen getoond en schetst men een beeld van het hedendaagse Japan, waarbinnen Nello en Patrasche een nieuw leven zijn gaan leiden.

De tentoonstelling loop van 30 april tot en met 29 augustus 2010. Open van 10 tot 17 uur, elke dag behalve maandag. Toegang: twee euro (met de gebruikelijke kortingen).

Het boek ‘A Dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen’ (uitgeverij Lannoo) is de eerste grondige studie over dit fenomeen. Het bevat bijdragen van Herman Van Goethem, Marysa Demoor, Ilse De Gruyter, Inoue Hideaki, Akira Takahashi, Anne Marie Van Broeck, Patrick Vanleene en Bert Willemen. Tom Naegels schreef de eerste tekstgetrouwe vertaling van het oorspronkelijke verhaal. Het boek is te koop op de tentoonstelling.

We bekeken al de documentaire ‘Patrasche – a dog of Flanders – made in Japan’, een realisatie van Didier Volckaert en An van. Dienderen. De dvd is ook verkrijgbaar op de tentoonstelling....of uitleenbaar in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek van Brussel.

Meer informatie vind je op de website van A Dog of Flanders www.dogofflanders.be

2 opmerkingen:

B. Willemen zei

Het is zeker de moeite waard om deze bijzondere tentoonstelling in Antwerpen te zien en te bewonderen.
Wil je meer weten over het werk van de hond met de hondenkar ga dan naar mijn website www.hondmethondenkar.nl
Aan het verschenen bijbehorende boek van A dog of Flanders heb ik mijn bijdrage geleverd.
Bert Willemene
www.hondmethondenkar.nl
b.willemen@home.nl

jan klaasen zei

Ben toevallig bij deze tentoonstelling geweest, in mijn bezoekje naar Antwerpen. Het was interessant en heb zeker geen spijt dat ik hem heb bezocht.