vrijdag 26 februari 2010

Iedere Gentenaar zijn/haar klimaatbudget?

We hebben ons gezin ingeschreven voor het pilootproject 'Klimaatbudget Gent' van Ecolife vzw dat ervaring wil opdoen met een koolstofbudget voor particulieren. Een soort Kyoto Privé.

De Gentse gezinnen krijgen de primeur om - op vrijwillige basis - proefkonijn te spelen. De inschrijvingsperiode loopt nog deze maand februari. Op 2 maart start 'Klimaatbudget Gent' definitief. Ecolife zoekt een 50 tot 100 Gentenaars die minimum 6 maanden en maximum 1 jaar in dit proefproject meedraaien. Ook interesse?

CO2 is één van de grote boosdoeners voor de klimaatridders. De uitstoot ervan moet binnen de perken gehouden worden. Maar welke perken? Ook de beperkte voorraad fossiele brandstoffen daagt ons uit om te komen tot een veel minder energie-intensieve samenleving. Maar wat betekent dat heel concreet voor de gezinnen, de particulieren?

Iedereen stoot een hoeveelheid CO2 uit door zijn manier van leven. Direct energieverbruik (elektriciteit en verwarming), mobiliteit en voeding vormen daar belangrijke onderdelen van. Milieuwinst op een bepaald onderdeel (bv. verlagen van de energiefactuur) heeft soms als 'terugslageffect' (‘reboundeffect’) dat de milieu-impact op een ander onderdeel (bv. extra vliegtuigreis met het bespaarde geld) terug vergroot.

CO2-uitstoot wereldwijd (Bron: Climate Quest, Nederland)

Het Klimaatbudget brengt het ‘totaal’ in beeld. Stel dat iedereen een bepaald koolstofbudget krijgt dat overeenkomt met een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot die men 'mag' uitstoten. Hoe gaan mensen daarmee om?

Daar zijn wij met ons gezin ook heel curieus naar. Zullen we rondkomen met het ons toebedeelde koolstofkrediet? Helpen ons Cambio-autodelen, het bio-groentenabonnement, onze Donderdag Veggiedag en mijn persoonlijk veganistisch dieet een beetje? Zal het isoleren van onze zolder een serieuze stap vooruit zijn naar klimaatneutraliteit? Wat als (volwassen) dochterlief toch met het vliegtuig op citytrip naar New York vertrekt? Is alle moeite dan voor niets?

Met dit project wil Ecolife nagaan wat de praktische en psychologische voor-en nadelen zijn van het model 'Klimaatbudget', dat het theoretisch model van Klimaatdukaten (David Flemming, 2009) in praktijk omzet. Ecolife wil nagaan of het model een effectieve vermindering van de uitstoot als gevolg heeft.

Ecolife zoekt dus nog Gentenaars die minimum 6 maanden, maximum 1 jaar vrijwillig werken met een koolstofbudget. Gentenaars die willen meedoen, melden zich in de loop van deze maand februari aan op www.klimaatbudget.be. Daar vind je ook meer informatie over het project.

Ecolife vzw kiest voor Gent omdat Stad Gent al een heus Klimaatplan heeft en tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn. Een pilootproject rond een koolstofbudget voor Gentse inwoners past perfect in deze rij van klimaatvriendelijke initiatieven.

Dit pilootproject van Ecolife vzw wordt gesteund door het Indaverfonds van de Koning Boudewijn Stichting en gebeurt in samenwerking met IBBT (Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie) van UGent, SSD (Science for Sustainable Development-Wetenschap voor een Duurzame Ontwikkeling) van KULeuven, Fonds voor Duurzaam Afval- en Energiebeheer, Federaal Wetenschapsbeleid en Stad Gent.

www.klimaatbudget.be

www.ecolife.be
www.gent.be/klimaat

Nablog 26.02.2010: Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 26.02.2010

donderdag 25 februari 2010

Het zwijggeld van de banken

Hoe zou het nog met de banken zijn? Zwijg stil!

Om er wat in te komen, deze trailer van 38 seconden (MO, 24.02.2010)


En hier de documentaire van 14 minuten (MO, 24.02.2010). KBC, Dexia, Fortis/BNP Paribas en Ethias passeren de revue. Allemaal gered met het geld van de Belgische belastingsbetaler (€ 2.000 per Belg). En wat hebben ze ermee aangevangen?


KBC, Dexia, Fortis en BNP Paribas overwinteren in de belastingsparadijzen Jersey, Bermuda en de Kaaiman-eilanden. En de geredde banken KBC, Dexia, Fortis en BNP Paribas investeren in omstreden projecten, schadelijk voor mens en milieu, etc..... Nee, we gaan het niet voortvertellen. We zouden niet durven.

Reynders spot met het parlement : overheid laat banken hun zin doen (MO, 24.02.2010)

maandag 15 februari 2010

Mensenrechten in Israël-Palestina - Vredeshuis, 08.03.2010

Het Gents wereldkoor Karibu en Amnesty International regio Gent organiseren een informatieavond ‘De groene lijn is een rode lijn. Mensenrechten in Israël/Palestina’ op maandag 8 maart 2010 van 20u tot 22u20 in het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent (Centrum). Iedereen is welkom. Inkom is gratis.
Gastspreker is Pieter Stockmans, coördinator landenteam Israël/Palestina van Amnesty International. Hij trok recent voor het vierde jaar op rij naar Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Aan de hand van foto’s en kaarten brengt hij verslag uit van wat er momenteel leeft in de regio. Het wordt duidelijk dat Israël de internationaal erkende ‘groene lijn’ tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever tracht uit te wissen. Met de bouw van ‘de muur’ overschrijdt Israël een ‘rode lijn’. Bepaald alarmerend.

Het Gents wereldkoor Karibu zingt over alle muren heen en verzet zich tegen onverschilligheid. Onder leiding van dirigente Anna Pardo Canedo zet het Gents wereldkoor de informatieavond in met vredesliederen uit het nieuwe koorrepertoire.

Na de presentatie van Pieter Stockmans is er gelegenheid tot vragen uit het publiek. Het einde is voorzien om 22.20u met mogelijkheid om nog wat na te kaarten aan de bar.

Gents wereldkoor Karibu www.karibugent.be
Amnesty International regio Gent www.aigent.be

vrijdag 12 februari 2010

Valentijnsoep voor Haïti

Het buurtcomité van de Papegay schenkt op 14 februari vanaf 11u soep ten voordele van de slachtoffers van Haïti. De soepverkoop van de Papegay is een erkende 1212-actie en mikt op een opbrengst van minimum € 600.

Laat op Valentijnsdag je hart spreken en kom - mmmm, romantisch - soep drinken voor Haïti. Recycleer deze affiche en hang ze uit en/of stuur ze door aan uw Gentse vrienden en kennissen. Heel Gent mag weten dat er in het buurtplantsoen de Papegay op de hoek van Twaalfkameren en de Papegaaistraat (Gent-Centrum) soep is op Valentijn.


Er zullen porties zijn van ongeveer 25 cl aan € 2,5, alsook ingevroren dozen van 1 l aan € 10. Er zullen steeds 2 keuzes zijn, waaronder een vegetarische. Jeuh, Veggie!

De meeste ingrediënten zijn gesponsord, zodat alles wat binnenkomt rechtstreeks en volledig naar 1212 gaat. Zoals de sponsoring er nu uit ziet, zullen ze daar meerdere hectoliter soep hebben. Ze zijn onder leiding van ervaringsdeskundige Hans Van Doorne al vlijtig aan het stoven, koken, roeren en invriezen. Ze kennen er wat van, van soep maken in die buurt. Meer dan eens lekker geproefd van de befaamde Papegay-soep. Van harte smakelijk!

www.depapegay.be/haiti

de Papegay vzw, Twaalfkameren 21, 9000 Gent (Centrum)
info @ depapegay.be
www.depapegay.be

donderdag 11 februari 2010

Klassiek voor Haïti

De steunacties voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti lopen nog door. Het BV- en BG-wereldje van popartiesten, acteurs, dansers, auteurs, media, enz. namen meteen initiatief om benefietacties op touw te zetten.

De klassieke muziekwereld bleef eerst een beetje achter of zelfs onzichtbaar. Maar nu niet meer. Johan Geerts (www.polyfoon.be) lanceerde een oproep. Hij wou op korte termijn een grootse uitvoering van ‘The Messiah’ van G.F. Handel organiseren. En omdat er mij bekende mensen uit Gent meezingen, maak ik er hier wat extra reclame voor.

De respons was immens! Het resultaat is een indrukwekkende solistencast en een schitterende mengeling van professionele en amateurzangers en –instrumentalisten. De algemene leiding berust in de handen van Paul Dombrecht.

Het concert vindt plaats op 13 februari 2010 om 20 u in de BlauweZaal van deSingel in Antwerpen.

Alle deelnemers en organisaties leveren hun bijdrage volledig belangeloos. Zij hopen op uw massale aanwezigheid!

1212.be

Meer info:
- Tickets (15/18 euro): www.desingel.be, www.openticketingantwerpen.be, www.infocultuur.be
- Actienummer: 1212-002508
- Contact: Johan Geerts, 0495 18 68 93 - info@polyfoon.be

woensdag 3 februari 2010

Opstand van de zachte weggebruiker - 04.02.2010

Slecht de nieuwe stadsmuren van het autoverkeer. Poort per Poort. Van de Dampoort over de Brusselsepoort/Keizerpoort, de Sint-Lievenspoort tot de Heuvelpoort.....en verder. En begin op woensdag 4 februari van 17.30u tot 17.45u aan het zebrapad van de Kasteellaan ter hoogte van de Gandastraat.



Ik steun de oproep "Dampoort: Aandacht!" (Gentblogt 31.01.2010) De intiatiefnemers willen met een stoepbetoging (geen blokkade, geen bezetting!) eindelijk meer aandacht én maatregelen te vragen voor voetgangers en fietsers op de drukke en gevaarlijke kleine stadsring R40. Ik heb op donderdag 4 februari een snipperdag en zal er bij zijn tussen de Dampoort en de Gandastraat.

En als iedereen nu uit zijn/haar virtuele Facebook- en andere cyberactieve werelden treedt en in real life ook komt.... dan gaan we met veel volk zijn.

Dampoort: Aandacht! (Gentblogt, 31.01.2010)
Vliegen over de Sint-Lievenspoort (Franks Blog, 23.01.2008)

Hoe sterk is de eenzame fietser aan de Sint-Lievenspoort?

dinsdag 2 februari 2010

Spirit - Alleen in 't Heelal

Gezien bij Michel. Ik ben dus niet de enige in het Heelal die over het avontuur van de Rovers Spirit & Opportunity op de Rode Planeet heeft gepubliceerd. Zoek op mijn webstek niet op de naamgenoot spirit met kleine s, maar op woorden als marsrobot, marsjeep, marsrover of Rode Planeet. En dan heb je - met mogelijk wat galactisch ruis - mijn ondertussen afgesloten vervolgverhaal. Elke gelijkenis met bestaande toestanden, organisaties, omstandigheden is louter.......... . Je weet wel!


Comic van XKCD


maandag 1 februari 2010

Twee Poorten verkent eigen buurt tijdens fakkeltocht

Het moeten niet altijd klassieke nieuwjaarsrecepties zijn, vond het buurtcomité van Twee Poorten. Op zondag 7 februari in de vooravond trakteert Twee Poorten de buurtbewoners ditmaal op een fakkeltocht om hun eigen buurt tussen de Brusselsepoort en de Sint-Lievenspoort, Frère Orbanlaan en de Vijfwindgatenstraat te verkennen.

Aan de Vijfwindgatenstraat stond vroeger trouwens een derde poort, de Vijfwindgatenpoort, maar daar kom je tijdens de rondleiding zeker meer over te weten. Of waarom Twee Poorten eigenlijk Drie Poorten zou moeten heten!

Samenkomst om 16u voor een gratis aperitief in het recent geopende café ”Wapens van Gent” (voorheen De Wapens van Antwerpen) in de Sint-Lievenspoortstraat 13. Om 17u vertrekt daar de fakkeltocht. Een échte kenner én bewoner van de buurt begeleidt de fakkeltocht doorheen 200.000 jaar geschiedenis van Twee Poorten. Tijdens de wandeling is er een fotozoektocht voor de kinderen. Fluohesjes aanbevolen!

Afsluiten doen de buurtwandelaars om 18u in de vernieuwde hoekherberg Angulus, Sint-Lievenspoortstaat 113, waar ze gratis spek met ei en 1 consumptie krijgen.

Gratis deelname. Alle buurtbewoners zijn welkom. Dit buurtinitiatief wordt gesteund door “De Wijk aan Zet”.

Twee Poorten www.tweepoorten.be
Wapens van Gent (zie Facebook)
Angulus www.angulus.be
De Wijk aan Zet www.gent.be/dewijkaanzet

Nablog 01.02.2010, 03.02.2010 en 22.03.2010: Dit artikel verscheen als Twee Poorten verkent eigen buurt tijdens fakkeltocht ook op Gentblogt 01.02.2010. De Gentenaar online 03.02.2010 maakte er het artikel Avondlijke fakkeltocht in buurt Twee Poorten van.
Er verscheen ook een video-verslag "250 jaar om één Gentse poort af te breken" (De Gentenaar online 08.02.2010)