woensdag 23 januari 2008

Vliegen over de Sint-Lievenspoort

De Fietsersbond Gent voerde dinsdag 22 januari actie aan het kruispunt Sint-Lievenspoort.

De fietsinfrastructuur is verbeterd op de oversteek van het dubbelrichtingsfietspad Frère Orbanlaan/Zuidparklaan als je van de Zuid richting Ledeberg fietst. Maar de timing van de verkeerslichten doet deze verbetering teniet.

Er is een perfect fietspad (Frère Orbanlaan), men creëert met de trambrug over de Schelde een mooi vervolg richting Ledeberg/Merelbeke, maar men demotiveert de minder fitte of assertieve fietser of voetganger door een te korte oversteektijd. Ouderen en ouders met kleine kinderen op de fiets geraken hier niet in 1 keer over het kruispunt.

Richting Ledeberg is het slechts 8 seconden groen voor fietsers en voetgangers. Wie niet over raakt in 1 keer mag in weer en wind een tweede keer twee minuten wachten.

Dit is maar één van de dingen die verkeerd gaan op dit kruispunt.

Heel wat problemen ontstaan door de verwarrende situatie met de verschillende fietsers- en voetgangersverkeerslichten, die dan nog eens verschillen tussen de eerste en de tweede helft van de oversteek:
- fietsers blijven ten onrechte wachten terwijl ze al groen hebben, waardoor ze even later het voordeel van een voorsprong verliezen en kunnen aangereden worden door afslaande auto's...
- vele fietsers denken nietsvermoedend dat het licht op groen springt, terwijl het eigenlijk het licht voor het tweede deel van de oversteek is...
- verkeersagressie doordat sommige automobilisten ten onrechte denken dat fietsers door het rood rijden (omdat de automobilisten de voetgangerslichten zien)...
- het kruispunt is niet voorzien op grote aantallen fietsers

Het antwoord van het Vlaams Gewest op deze problemen: "er kan niets aan gedaan worden want de doorstroming van het autoverkeer primeert".
Nochtans heeft dit kruispunt 2 rijstroken in alle richtingen plus een fly-over (2x2 rijstroken) boven het kruispunt, en een tunnel (2x2 rijstroken) onder het kruispunt.

Voor fietsers en voetgangers is dit kruispunt belangrijk omdat het de verbinding is tussen Ledeberg/de hoofdfietsroute langs de Schelde/Merelbeke en het stadscentrum.

En met de Fietsersbond stel ik dan ook de vraag: welke mobiliteit willen wij?
------------------------------------------------------------------
Fietsersbond Gent (Perpetuum Mobile)
fietsersbond.gent@gmail.com
www.fietsersbond.be
A. Musschestraat 89, 9000 Gent
GSM: 0479/77.59.20

Geen opmerkingen: