zaterdag 12 januari 2008

De rechtvaardigheidsindex van spirit

Spirit wil dat sommige luxeproducten zoals dure wagens of verre reizen uit de indexkorf worden gehaald. Een prijsdaling voor die producten vertraagt de indexstijging, terwijl net de dagelijkse producten voor de mensen met een laag of gemiddeld inkomen snel duurder worden.

Daarom voerde de Gentse spirit-afdeling met haar mandatarissen vrijdag 11.01.2008 actie aan het Zuid. Gemeenteraadslid en spirit-fractieleider in de Gentse gemeenteraad Annelies Storms reed een Porsche voor, met de vraag om die uit de indexkorf te halen.

De prijsdalingen van luxegoederen zoals een Porsche of een citytrip naar New York doen de prijsstijgingen van basisproducten zoals brood of energie grotendeels teniet. Daardoor is het langer wachten op een indexaanpassing van lonen, uitkeringen en pensioenen. Dat is geen probleem voor wie zich die luxegoederen kan veroorloven. Maar een aanslag op de portemonnee van mensen die in hoofdzaak basisproducten aankopen.

Daarenboven levert een indexaanpassing een minister of topmanager maandelijks 150 euro netto op, terwijl diezelfde indexaanpassing voor een arbeider of bediende met een loon van 1500 euro maandelijks amper 30 euro oplevert. En iemand die rond moet komen met een leefloon of klein pensioen van 800 euro moet het stellen met maandelijks amper16 euro extra. Spirit vindt deze situatie fundamenteel onrechtvaardig en ijvert voor een rechtvaardig alternatief.

Annelies Storms (op de foto met Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers): “Als links-liberale partij hecht spirit veel belang aan economische ontwikkeling en welvaartscreatie. Maar tegelijk willen we dat die welvaart aan zoveel mogelijk mensen ten goede komt. Zowel hier bij ons als in de rest van de wereld. Het systeem van de index financiert nu mee de luxe-uitgaven van zij die het nu al goed hebben. Onze zorg gaat uit naar de vele mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Een kwestie van rechtvaardigheid.”

Veel meer info over spirit en de index op http://www.bloggen.be/rechtvaardigheidsindex/
Nablog 18.01.2008: Nu mét foto's zoals deze van spirit-teamlid Jethro Mortier en spirit-gemeenteraadslid Ilknur Cengiz in druk gesprek met winkelende mevrouw.

Geen opmerkingen: