vrijdag 4 januari 2008

Spirit en leven op de Rode Planeet

Terwijl we op dat stipje Gent van onze Blauwe Planeet Aarde een Byzantijnse discussie moesten voeren over zin en zijn van een hoofddoek bereikte ons interplanetair volgend heuglijke nieuws. De Amerikaanse Marsjeep Spirit had op de Rode Planeet een microbenvriendelijke omgeving gevonden (Belga bericht 11.12.2007).

Bij toeval, omdat het zesde wiel aan het Spirit-wagentje wat sleepte (kan gebeuren hé) en daardoor het oppervlak van Mars niet alleen had beroerd maar ook omgewoeld. (zie Nasa-foto -10.12.2007).
De omgewoelde grond scheen veel feller dan normaal en was extreem rijk aan silica, het belangrijkste bestanddeel van glas voor ramen. De Spirit kreeg de opdracht de grond en nabije stenen nader te bestuderen.

Belga vertelt verder '.... De wetenschapper formuleerden daarop twee hypothesen voor de feller oplichtende afzettingen: ofwel kwam vulkanisch gesteente in contact met water van heetwaterbronnen (met als klassiek voorbeeld een geiser), ofwel kwam het in contact met stoom via een fumarole (dampbron).

De implicaties voor de vroegere leefbaarheid van Mars zijn vrijwel hetzelfde. Op Aarde gaan zowel heetwaterbronnen als fumaroles gepaard met microbiologisch leven. De plaats waar de Spirit de opzienbarende ontdekking heeft gedaan, is er dus één die levensvatbaar was.'

Elke gelijkenis met bestaande toestanden is louter …… je weet wel.

Mars Rover Investigates Signs of Steamy Martian Past (Nasa Press Release 10.12.2007)

Geen opmerkingen: