woensdag 30 januari 2008

Bettina Geysen mét hoofddoek

De Gentse Schepen Christophe Peeters (VLD) haalde tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij zondag ll. scherp uit naar spirit. (De Gentenaar, 28.01.2008).

Hij noemde de stunt van nationaal spirit-voorzitster Bettina Geysen, die op de nationale spiritreceptie met hoofddoek op haar nieuwjaarstoespraak hield, 'wansmakelijk en misplaatst. Je gebruikt geen symbolen van anderen.'

Die integrale 'wansmakelijke en misplaatste' vertoning mét hoofddoek én tekstboek met speech staat nu op TVspirit (zie hieronder).Bettina Geysen wilde hiermee een duidelijk statement maken. Ze drukte hiermee haar verontwaardiging uit over de nipte wisselmeerderheid VB-VLD-CD&V die het hoofddoekenverbod in Gent stemde. Ze weet waar ze het over heeft. Ze heeft het hele voorafgaande (non-)debat op 5 november 2007 in de Gentse gemeenteraadszaal gevolgd van op de publiekstribune. Bedankt trouwens, Bettina voor de steun.

Na 2 minuten en 30 seconden ging de hoofddoek af, met deze woorden : 'Ik ben zelf als vrouw niet vòòr het dragen van een hoofddoek. Ik zal deze uit respect dan ook niet langer dragen. Ik zal hem afdoen en hem terugschenken aan mijn islamitische vriendin. Uit respect voor haar godsdienst en zijn gebruiken. Uit respect voor het feit dat verschillen tussen ons mogen bestaan. In de hoop dat wij samen kunnen bouwen aan een open en tolerante samenleving'.

Hallo, Christophe Peeters?

Nieuwjaarstoespraak Bettina Geysen (video, TVspirit)
Nieuwjaarstoespraak Bettina Geysen (tekst, spirit-webstek)

Geen opmerkingen: