vrijdag 11 maart 2011

Arvo Pärt - Jules Van Nuffel - John Rutter 24-25.03.2011

Ik heb een boontje voor Cantabile, VOX MAGO, het koor van de muziekacademie van het gemeenschapsonderwijs, gregoriaans, de componisten Pärt en Rutter (Van Nuffel ken ik nog niet). En dus maak ik er hier reclame voor. En ja, 't is hedendaagse religieuze muziek. Ik ben echt benieuwd of het mij in deze beroerde tijden (nog) kan aangrijpen.

VOX MAGO stelt voor haar derde verjaardag een krachtig concert voor: een meerkorenproject in samenwerking met Cantabile-Gent, waarin drie componisten centraal staan. Het orkest van de academie wordt voor die gelegenheid uitgebreid tot een “symfonisch orkest”.

De Estse componist Arvo Pärt (°1935) is een van de meest vooraanstaande actieve componisten van kerkmuziek. Sinds de late jaren ‘70 componeert hij in minimalistische stijl. Zijn muziek is geïnspireerd op en beïnvloed door het gregoriaans, dat een rode draad doorheen dit concertprogramma vormt. The Beatitudes, – de zaligsprekingen – gecomponeerd in 1990 voor gemengd koor met orgelbegeleiding, vormt de inleiding van het concert. Het is een overkoepelend beeld van bezinning over de werken die erop volgen.

De Latijnse kerkmuziek van monseigneur Jules Van Nuffel (1883 - 1953) wordt in de kerken niet meer zo vaak gehoord. De meest imposante werken van Jules van Nuffel dateren van na 1920 en zijn gecomponeerd in functie van de samenstelling en de mogelijkheden van het door hem opgerichte Mechelse kathedraalkoor: het Sint-Romboutskoor. In die geest moeten we de grote psalmzetting In Convertendo Dominus situeren. Deze psalm 125, op. 32 uit 1926 werd origineel gecomponeerd voor koor en orgel. Wij voeren een arrangement uit voor koor, orgel en orkest. Het derde Te Deum, het zogeheten Bevrijdings - Te Deum, op. 62 uit 1944 voor gemengd koor, koper en orgel was zijn laatste groot werk.

John Rutter (°1945) behoort tot de meest succesvolle en bekendste componisten van koormuziek in Groot-Brittannië. Zijn composities en arrangementen zijn populair bij koren over de hele wereld. Het gregoriaans is niet enkel bij Van Nuffel een grote inspiratiebron, ook Rutter put inspiratie uit de talrijke gregoriaanse melodieën en verwerkt ze in zijn Te Deum. In tegenstelling tot Van Nuffel is dit Te Deum in het Engels gecomponeerd. Two hymns of praise zijn twee prachtig bewerkte “koralen” die een aanstekelijk positief humeur bewerkstelligen.

Een concert zeker de moeite waard!

Waar: Sint-Annakerk – Sint-Annaplein, Gent
Wanneer: donderdag 24 en vrijdag 25 maart 2011 telkens om 20.30u
Kaarten: € 8,00 (VVK) – € 10,00 (ADK)

Koren: VOX MAGO & CANTABILE-GENT
Orkest: leerkrachten en leerlingen van de AMWD Gent

Algemene leiding: Patrick Debrabandere
Info en tickets:
0496/272 073
info@voxmago.be
www.voxmago.be

Geen opmerkingen: