De Gentse buurt Twee Poorten brengt zijn (bouw)geschiedenis in beeld tijdens een tentoonstelling in het gastvrije Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent. Vanaf 16 augustus kan men zich de hele tweede helft van augustus - op werkdagen en tijdens de werkuren - vermeien in de geschiedenis van de buurt Twee Poorten.... én in de bouwgeschiedenis van de huizen in de Brusselsepoortstraat in de XIXde en de XXste eeuw.
Twee Poorten is de buurt tussen Brusselsepoortstraat, Keizervest, Hubert-Frère Orbanlaan, Vijfwindgatenstraat en omvat ook de Sint-Lievenspoortstraat en zijstraten. De tentoonstelling in de nieuwe Blauwe Zaal van het Liberaal Archief past in het thema van het buurtfeest van zaterdag 13 augustus dat Twee Poorten in beeld brengt. Het is één van de twee tentoonstellingen die het buurtcomité organiseert om mensen en hun huizen vroeger en nu in hun buurt te "portretteren". Echt niet te missen!
De bezoeker mag zich in het Liberaal Archief verwachten aan kadaster- en (ver)bouwplannen, foto's van de buurt, huizen en hun bewoners vroeger en nu, en uiteraard de nodige tekst en uitleg. Het idee van de Keizertragel, een zachte ontsluiting van de buurt langs de Nederschelde, wordt nog eens onder de aandacht gebracht. En van het meest verborgen historische monument van onze stad, een heuse toren van de middeleeuwse stadsomwalling (véél meer dan wat fundamenten zoals recent blootgelegd in het Prinsenhof), wordt weer een sluier gelicht.
Maar misschien verklap ik nu al teveel. Laat jezelf verrassen op die éne zonnige warme of die éne regenachtige, kille dag in augustus en duik het Liberaal Archief in. Hier zijn 3 smaakmakers voor Twee Poorten geportretteerd. Eén, twee, drie!
BP 041 (Brusselsepoortstraat oud nr 41, vandaag ca nr 105). Typisch negentiende eeuws verhaal waarbij men de trapgevel vervangt door een lijstgevel. Soms werd het zadeldak gewoon verstopt achter de brede lijstgevel. Men had de indruk dat het huis een bijkomende verdieping had. Hier op nr. 41 werd een echte verdieping gemaakt.
DSC07351 " Den 12 maert 1824 kwam een stoom vaartuig genaemd de hoop van Antwerpen tot aen de Keyzer poort in twaelf ueren, de raderen waren van agter aen het schip geplaetst."
Tussen Gent en Antwerpen kwam toen een regelmatig lijn per schip met de Keizerpoort in Gent als vertrekplaats.
BP-008- (Brusselsepoortstraat oud nr 8 nu in 2011 nr 36) Beeld van de gevel van het huis drukker Hage Francies, °Gent 24/08/1810 -overleden 11/03/1876 aan "water", libraire et lithographe, boekdrukker Keizerstraat 8. Gedurende drie maanden werden bij drukker Hage de eerste nummers van de Vooruit gedrukt. De Keizerstraat is de huidige Brusselsepoortstraat.
In "De geschiedenis van Vooruit en de Gentsche socialistische werkersbeweging sedert 1870", Paul de Witte, 1898, Gent Molenaarstraat 109, pp51, lezen we over 1875 “Onze drukker, de heer Hage, werd oud, kwam hij te sterven, dan liepen wij gevaar geen anderen te kunnen vinden, de zaken van den man gingen er niet op vooruit met de klandizie der Internationale en dit was genoeg geweten; Zoo wij een der kameraden drukker konden laten worden, dan hoefden wij niet langer bang te zijn onze plakkaten en schriftjes niet meer in Gent te kunnen laten drukken. Wij dachten dat Anseele daar de geschikte man voor zou wezen.”
Waar en wanneer?
Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent
Blauwe Zaal
Openingsdagen en -uren : werkdagen tussen 9u-12u en 13.30u-16.30u
Van dinsdag 16 augustus tot en met woensdag 31 augustus 2011
www.tweepoorten.be voor meer uitleg bij de tentoonstelling
Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 11.08.2011
Geen opmerkingen:
Een reactie posten