maandag 19 juni 2006

Militairen zijn geen zandzakken(vullers)

Begin mei luidde de provinciegouverneur de noodklok. Er zijn te weinig militairen in onze provincie....om zandzakken te vullen. Zo kwam het toch - kort samengevat - ook in de pers over.

Het ware verhaal is dat er inderdaad "slechts" 866 militairen en 198 m/v burgerpersoneel in Oost-Vlaanderen bij Defensie tewerkgesteld zijn. En dat vond de gouverneur in verhouding met andere provincies te weinig. Hij wilde dus méér militairen en probeerde dat te verkopen met het argument dat er te weinig militairen zijn om bij natuurrampen zandzakjes te vullen. Fout verkoopsargument want er is nog altijd de Civiele Bescherming, een federale civiel korps dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij bestrijding van rampen en catastrofen.

Op het langverwachte "debat" nu woendag jl. (verslag van onze reporter ter plaatse) over de militaire toekomst van onze provincie was het zandzakkenverhaal verdwenen. Wat bleef was het pleidooi voor minstens het behoud van de militaire tewerkstelling in Oost-Vlaanderen.

Het Air Traffic Control Center (ATCC) Semmerzake in Gavere (zie foto's) is één van de drie militaire vestigingen in onze provincie. 340 militairen verzekeren daar de luchtverkeersleiding van het militaire luchtverkeer en de coördinatie tussen burgerlijke en militaire luchtvaart. Naast deze coördinatietaak verleent het ATCC ook bijstand aan vliegtuigen in nood en hulp bij opsporingen. En goed nieuws voor de ornitologen, ATCC observeert eveneens de vogelmigratie.

Werk genoeg. Er moet geen zand meer zijn, zeker?

Geen opmerkingen: