donderdag 6 juli 2006

Hagenpreek

Het door Goe Man geplande politiek lijsttrekkersdebat tijdens de Gentse feesten mag van schepen Rudy Coddens niet doorgaan in het Laurentinstituut, een stedelijke onderwijsinstelling. Goeman en kompanen begrijpen dat niet en protesteren.

Maar onze Gentse onderwijsschepen heeft gelijk. Van een visfestijn tot maatschappijkritische debatten zoals die van Goeman kunnen wel, politieke activiteiten kunnen niet in schoolgebouwen. Hoe dun ook, maar daar is ergens een lijn tussen te trekken. En dat heeft niet Rudy Coddens, maar de Vlaamse decreetgever zo bepaald, voor iedereen in heel Vlaanderen. Men wilde komaf maken met elke zweem van partijdigheid en alle scholen van alle netten, én hun leerlingen én hun ouders én hun leerkrachten definitief vrijwaren van de partijpolitiek op de school, tijdens maar ook na de uren. We moeten er toch geen tekeningske bij maken zeker?

Nu, wij zijn in deze materie ervaringsdeskundige geworden en het loont voor de "protestanten" misschien de moeite om deze en deze vroegere posts daar nog eens op na te lezen. Dura lex, sed lex.

Goe Man moet voor het politiek lijsttrekkersdebat op zoek naar een andere locatie. En juist zoals wij indertijd elders een onderdak hebben gevonden, zal dat ook wel lukken voor Goeman en Co.

En mocht dat niet lukken (mocht!) dan heeft Guido De Leeuw van Trefpunt hét alternatief. Vermits de straten en pleinen van iedereen zijn, moet het debat dan maar in open lucht. Nog een echte goeie ouwe hagenpreek anno 21ste eeuw. Dat is in Gent van eeuwen, van de beeldenstorm, geleden. Daar kijk ik nu echt naar uit.

Geen opmerkingen: