zaterdag 28 juli 2007

FSC-tuinmeubelen

We hebben onszelf deze zomer getrakteerd op tuinmeubelen in tropisch hardhout......maar (wees gerust) FSC-gelabeld.
Hout met het keurmerk FSC komt uit bossen met verantwoord bosbeheer en houdt dus rekening met het milieu, respecteert de sociale rechten van lokale gemeenschappen en bosarbeiders, en is economisch haalbaar.

FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele non-profitorganisatie. Zij werd in 1993 opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties en streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd. Momenteel erkennen de milieuorganisaties enkel FSC als geloofwaardig certificeringsysteem. Meer info bij WWF die een hele FSC-campagne mét een handige FSC-databank voert. Het laatste boek van Harry Potter draagt trouwens ook al het FSC-keurmerk.

Onze 8 plooistoelen in teak (hier zie) kochten we aan een redelijke prijs in de Brico van Ledeberg, € 55,20 per stuk voor de 2 plooistoelen mét armleuning, € 47,20 per stuk voor de 6 gewone plooistoelen. Het teakhout komt uit de Salomonseilanden, de stoelen werden in Vietnam in elkaar gestoken en via de haven van Antwerpen geïmporteerd. Ja, die globalisering toch. FSC garandeert me wél dat het hout gewonnen is uit verantwoord bosbeheer.

Een FSC-tuintafel met de geschikte afmetingen voor op ons terras vonden we dan weer niet. Beste marketingjongens en -meisjes! Zoals ook WWF in zijn FSC-rapport 2007 signaleert, zijn FSC-tuinmeubelen een gat in de markt! Het alternatief was een doodeenvoudige ouderwetse keukentafel die we in de Kringwinkel van de Tarbotstraat op de kop konden tikken voor € 20.

Laat het nu maar zomeren!

1 opmerking:

ps zei

Nu nog het label VAG (verantwoord aankoop gedrag). Enkel kopen hetgeen men echt dagelijks nodig heeft en we zijn weer in stap verder in de goeie richting.