donderdag 12 juli 2007

Gratis plassen voor vrouwen

Eén van de belangrijkste eisen van de organisatie 'Leg mijn blaas het zwijgen niet op', nl. gratis publiek sanitair voor vrouwen op de Gentse Feesten, is ingewilligd.

Vanaf dit jaar biedt de Stad Gent op vier locaties (zie hieronder) in de Gentse Feestenzone gratis sanitair aan. Alle andere toiletten in de ondergrondse parkings blijven daarenboven ook gratis open. Deze bevinden zich evenwel (op deze onder de Vrijdagsmarkt na) buiten de officiële feestzone.
'Leg mijn blaas het zwijgen niet op' bedankt Lieven Decaluwe, onze schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten (spirit), en Christophe Peeters, Schepen van Financiën, Facility Management & Sport (Open VLD), voor hun inspanningen en het vrijmaken van een deel van het Gentse Feestenbudget.

Wat begon als een éénvrouwsactie (Toilet or not Toilet) in november 2004, breidde in 2005 en 2006 (Vrouwen en hun toiletten) verder uit, en heeft alvast tot dit positief 'tussen'resultaat geleid.

Inderdaad, een tussenresultaat. De actiegroep rust niet op haar lauweren en blijft de strijd aanbinden tegen de sanitaire ongelijkheid. Op andere locaties op de Gentse Feesten blijft een plasbeurt nog steeds 40 of 50 eurocent kosten. De actiegroep dringt er op aan dat de Stad bij de volgende concessie effectief onderzoekt of de huidige concessiehouder van de toiletten, SOGEFICO bvba, de primaire behoefte van de feestbezoeksters niet uitbuit.

Zij zijn ook geïnteresseerd in het relaas van de ervaringen van de gebruiksters van het gratis sanitair. Daarom roepen ze iedereen op berichten te posten op hun forum: www.plasactie.be.

Voor hun acties tijdens de Gentse Feesten zijn vrijwilligers (m/v) nog steeds welkom. Wie enkele uurtjes wil meehelpen, belt Baharak Bashar, coördinator & initiatiefnemer van 'Leg mijn blaas het zwijgen niet op', op het nr. 0476/66.95.16 of e-mailt naar info@plasactie.be

Geen opmerkingen: