donderdag 6 maart 2008

Een Handelsdokbrug te weinig

spirit-bericht van de lokale afdeling 01.03.2008

"Het tracé van de Handelsdokbrug – de brug die Dok Noord met de Afrikalaan zal verbinden – blijkt voer voor juristen en onderhandelaars. Dat besluit Vlaams parlementslid Jan Roegiers (spirit) na het verzamelen van de laatste informatie. Hij roept alle betrokken partijen op aan tafel te zitten.

Handelsdokbrug, één van de Oost-Vlaamse missing links

Roegiers volgt het dossier al lang. In 2005 kwam hij erachter dat toenmalig minister Kris Peeters de budgetten had bevroren tot na 2008, vandaag [nvdr 01.03.2008] blijkt uit de antwoorden die hij kreeg van minister Hilde Crevits dat de bouw alvast uitgesteld is tot minstens 2011. Reden voor al dat uitstel zijn enkele procedures die zijn ingespannen bij de Raad van State.

Het links-liberale parlementslid kwam alvast te weten dat de auditeur van de Raad van State een negatief advies gaf voor de onteigening van een deel van het bedrijf dat moet verdwijnen voor de komst van de brug. Die uitspraak zou voor het Vlaams Gewest een slechte zaak zijn. Anderzijds blijkt dan weer dat een andere auditeur een negatief verslag heeft gemaakt voor de milieuvergunningsaanvraag voor de uitbreiding van het betrokken bedrijf.

Beide verslagen maken dat alle partijen nu best aan tafel gaan zitten vindt Jan Roegiers. Het bedrijf mag niet uitbreiden zegt de Raad van State, maar diezelfde Raad van State vindt dat de onteigening van een deel van dat bedrijf ook niet kan. Vlaams Gewest, Stad Gent en het bedrijf kunnen alleen maar uit de impasse geraken door te zoeken naar een compromis.

Roegiers betreurt het hele verhaal. De Handelsdokbrug is écht nodig voor de verkeersafwikkeling in het noordoosten van de stad en voor de leefbaarheid van de Muide.

Wordt wellicht vervolgd."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Roegiers wil rondetafel Handelsdokbrug (06.03.2008)
Zenuwslag om Handelsdokbrug (De Gentenaar - 01.03.2008)
Eerste Staten-Generaal Mobiliteit: Missing Links Wegennet - Provincie Oost-Vlaanderen (04.11.2005)

1 opmerking:

Filip Van de Velde zei

Beste Frank,
Als ingweken antwerpenaar ken ik wel één en ander van brugproblematieken...
Ik vraag mij af of ook hier een tunnel geen betere oplossing zou zijn, met o.a. aansluiting op de tunnel aan de Weba, die is er al op voorzien en dan zijn de ioverwegen ook niet meer zo belast.
En er zijn dan geen onteigeningen vandoen.
Dat de link er moet komen is wel duidelijk: ik heb elke keer wanneer ik passeer compassie met de mensen van de Muide.