vrijdag 21 maart 2008

Onder het mom van de neutraliteit

Hommeles binnen de Gentse VB-VLD-CD&V-N-VA-wisselcoalitie van het hoofddoekenverbod. Ze hebben last van hun neutraliteit. Voor sommigen kan de neutraliteit niet ver genoeg gaan.

De aanleiding? Drie reuzenkippen uit polyester die deze week in het OCMW-woon- en zorgcentrum De Vijvers (Ledeberg) zijn geïnstalleerd. De K3's moeten zorgen voor meer kleur en een huiselijke sfeer in het rusthuis.

"De kippen werden Dotty, Karootje en de Belgische Kip gedoopt, naar hun respectievelijke ontwerpen. Dotty is beschilderd met stippen in het kleurenpalet van de verschillende afdelingen van De Vijvers. Karootje is geruit, zoals de typische tafellakens uit de tijd van weleer. De Belgische Kip draagt de kleuren van de Belgische vlag. De ideeën werden creatief uitgewerkt door de bewoners en daarna democratisch gekozen door bewoners, personeel en bezoekers.

'De Belgische Kip is een symbolisch statement van de bewoners', zegt Geert Versnick, voorzitter van OCMW Gent. 'Ze maken zich zorgen over de toekomst van ons land, door wat ze in de media allemaal horen. Velen van hen hebben de oorlog meegemaakt en ze willen dat België blijft bestaan. De kippen worden donderdag ingehuldigd en dat is ook symbolisch. Het is de dag dat de nieuwe regering er zou moeten zijn." (De Gentenaar van 18.03.2008)

Gentse kip (wit-zwart) en Belgische kip (zwart-geel-rood)

Met deze uitspraak heeft de OCMW-voorziter volgens de OCMW-raadsleden Elke Sleurs (N-VA) en Chantal Sysmans (CD&V) de politieke neutraliteit van het OCMW rusthuis geschonden door dit "expliciete pro Belgische en dus impliciete anti-Vlaamse statement". En ze vervolgen hun N-VA-persmededeling 18.03.2008 in dezelfde stijl. Ze steken hierbij het veel rustiger reagerende VB zelfs rechts voorbij.

Cédric Verschooten, OCMW-raadslid van spirit, diende hen op zijn blogpost "It's the duty of the opposition to oppose" al gevat van antwoord.

Op de blog Lust u Belgische kip? (De Gentenaar , 18.03.2008 - met foto van de Belgische Kip!) nemen een paar moedige lezeressen het op voor de 3 kippen....en voor de bewoners van "De Vijvers". K.O., ergotherapeute van "De Vijvers", legt uit dat pro Belgische Kip daarom nog niet anti Vlaanderen is. En P.M. benadrukt dat het een bewonersproject is (van de mensen die daar wonen hé) en vraagt vrijheid van meningsuiting (in hun eigen huis dan nog wel).

De N-VA-persmededeling bevat ook deze onthullende zinsnede "Dat OCMW voorzitter Versnick deze schending van de neutraliteit goed vindt, is op zijn zachts gezegd merkwaardig. Nog niet zo lang geleden verdedigde hij het hoofddoekenverbod onder het mom van de neutraliteit."

Geven CD&V en N-VA daarmee dan toe dat de VB-VLD-CD&V-N-VA-wisselcoalitie het hoofddoekenverbod in Gent niet in naam van de neutraliteit, maar onder het mom van de neutraliteit wil doorvoeren?

Mom is een masker. Het woord mom wordt nu nog enkel gebruikt in figuurlijke zin, zegt van Dale. "Onder het mom van" betekent dan "onder de schijn van". Het hoofddoekendebat werd/wordt dan gevoerd "onder de schijn van neutraliteit". En spelen CD&V en N-VA dan ook dit spel "onder de schijn van neutraliteit" mee? Of is het voor hen "de schijn van heiligheid"?

De maskers vallen. De mombakkesen vallen, zou Hugo Claus zeggen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Velen van hen hebben de oorlog meegemaakt en ze willen dat België blijft bestaan.
Moh jongens toch, dat is nu toch echt te belachelijk voor woorden?

Ik ga niet zo ver om te zeggen dat dat Belgisch kiekenkot een anti-Vlaams statement is, maar het minste dat je kan zeggen is dat het een ferm politiek gekleurd beest is dat haaks staat op de neutraliteit van de overheid, in deze het OCMW. Blijkbaar heeft onze blauwe vriend een nieuw goudhaantje gevonden om de echte Vlaamse partijen te kakken te zetten. Iets wat (zeker de Gentse) blauwe (met Mathias op kop) nogal graag doen en waar ze nooit een kans toe zullen laten liggen.

En ook al is het een keuze van de huidige bewoners: er is daar wel nogal veel verloop (eigen aan de instelling) en het is zeker een allesbehalve warm welkom voor zij die nog steeds met de driekleurige discriminatie en minachting van hun taal en volk meegemaakt hebben.

Ik had van een lid van een (voorlopig?) Vlaamsgezinde partij toch een iets andere reactie verwacht...

(wat die "onder het mom van neutraliteit" betreft, is het duidelijk dat dit een vingerwijzing voor VLD was, die duidelijk nog eens eisen wou stellen met de hete adem van LDD en anderen in hun nek in een "linkse" meerderheid)