vrijdag 25 juli 2008

The Champions op One Day meets South-Africa

Nvdr: Verscheen reeds in Gentblogt 23.07.2008, maar hier hernomen met eigen foto's.

De Wereldkampioenschappen Voetbal gaan in 2010 door in Zuid-Afrika. En de regenboognatie warmt zich nu al op. Geen wonder dat in “The Champions”, de nieuwste straattheaterproductie van de jongeren van Thesele Company uit Soweto (Zuid-Afrika), ditmaal alles draait voetbal, de passie van de voetbalsupporter en de euforie van de overwinning. Met twee échte Buffalo-supporters in en rond mijn huis kan ik mij bij dat supportersgevoel wel wat voorstellen.

Dinsdagnamiddag 22 juli gaf Thesele Company op de One Day meets South-Africa op het plein Bij Sint-Jacobs tweemaal het beste van zichzelf tijdens een wervelend spektakel met veel positief muzikaal- en dansgeweld. Hun boodschap was duidelijk. Voetbal is een feest!


Ze begeleidden zichzelf op eigen instrumenten zoals de Vuvuzela, een lange plastieken hoorn die gebruikt wordt om te supporteren bij voetbalmatchen…..én natuurlijk met hun eigen stem. Olé Olé (in een eigen creatie) en de zeer muzikale Zuid-Afrikaanse voetbalhit Shosholoza waren dan ook niet uit de lucht. Eerder traditionele ritmes, spreekkoren en diverse zangen en dansen wisselden af met vendelzwaaien (jawel!) al of niet op de tonen uit de boxen van kwaito, dé populaire muziek van de Zuid-Afrikaans townships zoals Soweto.

Vlaamse export, Zuid-Afrikaanse import

“The Champions” is gecreëerd in het gemeenschapscentrum Community and Arts Centre Ipelegeng in de township Soweto bij Johannesburg (Zuid-Afrika). Tom Roos (ex Wurre Wurre) stond in voor de artistieke begeleiding. Ipelegeng is één van de vier lokale Zuid-Afrikaanse gemeenschapscentra die werken rond cultuur, jeugd en sport die door onze Vlaamse overheid gesteund worden. De andere centra zijn in Mangaung/Bloemfontein, zusterstad van Gent, Durban en Kaapstad. Kern van de samenwerking is kansarme Zuid-Afrikaanse jongeren bereiken via cultuur, jeugdwerk en sport.

De Vlaamse overheid doet voor de samenwerking beroep op 7 erkende organisaties. Zo introduceerde het steunpunt Danspunt de techniek van het vendelzwaaien. Gezien de traditie van stokdansen, was het voor de jongeren niet zo vreemd om hiermee aan de slag te gaan. In “The Champions” is het vlaggengezwaai meesterlijk verwerkt. Op de tonen van de populaire kwaito-muziek krijgen we een feestelijk én hedendaags spektakel. Zeg dus nooit meer dat vendelzwaaien oubollig is.

Ook Soweto is een Buffalo

Maar de uitwisseling tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika mag natuurlijk geen eenrichtingsverkeer zijn. Er waren herkenbare blauwwitte Buffalo-fans, zelfs met vlaggen, afgezakt naar de voorstelling van “The Champions”. Wellicht vinden zij er inspiratie in om van de Buffalo-matchen niet alleen een sportief spektakel te maken, maar er ook wat show rond te verkopen à la Soweto.

En de jumpers, hiphoppers, breakdansers uit onze contreien moeten beslist nader kennis maken met kwaito. Dat is dansen, maat!

Samenwerking Vlaanderen- Zuid-Afrika cultuur, jeugd, sport en media
(Vlaamse overheid)
Kwaito (Wikipedia)

Geen opmerkingen: