maandag 10 november 2008

Eerste boom Vredesbos op Herd8

De Stad Gent herdenkt deze dagen een aantal opmerkelijke mijlpalen die het beeld van de 20ste eeuw voor ons en de wereld hebben getekend. Een hele reeks activiteiten en herdenkingen staan op het programma onder de noemer Herd8.



* 1918-2008: 90 jaar einde van de 1e Wereldoorlog
* 1938-2008: 70 jaar Kristallnacht (zowat het openbare startsein van de Holocaust) en 1998-2008: 10 jaar dat Gent de Kristallnacht herdenkt aan het Michael Lustigmonument
* 1948-2008: 60 jaar vrouwenstemrecht in België
* 1948-2008: 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten voor de Mens

Vredesbos hoogtepunt van Herd8

Hoogtepunt wordt de opening van het Vredesbos in de Koningsdonkstraat aan de Gentbrugse Meersen (grens Melle) op woensdag 12 november 2008 om 10 uur. Tadatoshi Akiba (foto) (burgemeester Hiroshima) en Roman Georgievich Grebennikov (burgemeester Volgograd – het vroegere Stalingrad) en de burgemeester van North-Olmsted (USA) planten er samen met Daniël Termont, burgemeester van Gent en Tom Balthazar, schepen van Milieu en Sociale zaken van Gent, een eerste boom van het Vredesbos. Voor het vredesbos werd de eerste aanzet gegeven in de vorige legislatuur onder de toenmalige milieuschepen Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven).

Burgemeesters voor Vrede - Mayors for Peace

Gent, Hiroshima en Volgograd zijn lid van de internationale organisatie Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede), burgemeesters van steden en gemeenten die wereldwijd pleiten voor de totale afschaffing van kernwapens, zodat rampen zoals de atoombom op Hiroshima en Nagasaki tot het verleden behoren. Gent is sinds 1997 onder de vorige burgemeester Frank Beke lid van Mayors for Peace. Op dat moment waren iets meer dan 400 steden lid. Vandaag telt de organisatie 2,422 lidsteden in 131 landen


Het Vredesbos

Het Vredesbos is een ‘groeibos’ dat naast de ecologische functie, een oord wordt waar vredelievende organisaties allerhande activiteiten kunnen organiseren.Het Vredesbos met daarin de nieuwe site moet een plek worden die aanzet tot nadenken over de vredesproblematiek en de rol die natuur- en milieubescherming daarbij speelt. Scholen of andere groepen bezoekers zullen er terecht kunnen, maar ook de individuele bezoeker moet er gewoon vredig kunnen genieten van de natuur.

Tijdens de opening worden ook de dertig artikels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onthuld. Voor dit belangrijke moment wil Gent, per definitie tijdelijk, een amendement toevoegen aan de Verklaring:

Artikel 31 : Alle mensen, wereldwijd, hebben de plicht samen te ijveren voor een (kern)wapenvrije wereld.

Her8 activiteiten (uitgebreide info)
Eerste boom Gents Vredesbos (Persbericht Stad Gent)
Burgemeesters voor Vrede - Mayors for Peace

Geen opmerkingen: