donderdag 20 november 2008

Stageplaatsen voor allochtonen bij de stad Gent

Gemeenteraadslid Ilknur Cengiz (VlaamsProgressieven - Vl.Pro) wil meer kleur in de Gentse stadsdiensten en ze ondervroeg de bevoegde schepen Pehlivan hierover.

De cijfers van de stageplaatsen ingevuld door allochtonen zijn alleszins bemoedigend. Ilknur Cengiz pleit voor een goed uitgewerkt stagesysteem als hefboom voor een divers personeelsbestand dat een afspiegeling wordt van de Gentse bevolking. Zie het persbericht op de Vl.Pro-webstek of hieronder.

Ilknur Cengiz on the road
Persbericht VlaamsProgressieven Gent 19.11.2008
12% van de stageplaatsen bij de stad Gent ingevuld door allochtonen

In 2006 werden 19 van de 131 stageplaatsen bij de stad ingenomen door allochtonen. In 2007 ging het om 10 van de 103 terwijl er dit jaar tot nu toe 11 van de 91 stageplaatsen ingevuld werden door allochtonen. Dat antwoordde schepen van Personeel Pehlivan gisteren tijdens de commissievergadering op een vraag van gemeenteraadslid Ilknur Cengiz (VlaamsProgressieven Gent).

De Stad streeft ernaar dat de samenstelling van het Gents stadspersoneel een afspiegeling wordt van de Gentse bevolking. Daarom moet het aantal personeelsleden van allochtone afkomst (op dit moment 4%) nog omhoog. Eén van de basisvereisten daarbij is dat allochtonen de stad als werkgever (leren) kennen.

Uit de cijfers blijkt in elk geval dat het percentage stagiairs van allochtone afkomst een stuk hoger ligt dan die 4% ongeveer procent. In 2006 was 14,5% van de stagiairs van allochtone afkomst, in 2007 bijna 10% en dit jaar voorlopig 12%.

‘De cijfers zijn uiterst bemoedigend’, aldus Ilknur Cengiz: ‘Door het organiseren van stages en opleidingen geeft de stad jongeren de kans om een eerste werkervaring op doen, leren ze de stad als werkgever van binnenuit kennen en kunnen ze eventueel doorgroeien tot de werknemers van morgen’.

Het Vl.Pro-raadslid hoopt dan ook dat een goed uitgewerkt stagesysteem als hefboom kan dienen voor een divers personeelsbestand.

www.ilknurcengiz.be
VlaamsProgressieven Gent

Geen opmerkingen: