vrijdag 10 juli 2009

Duizend zurna's en schalmeien - Vlaanderen Feest in Gent

Vlaanderen Feest. Gent dus ook. Maar in al zijn verscheidenheid. Met 170 nationaliteiten.

Gent stelt zich sinds enkele decennia in Vlaanderen op als een open en solidaire stad. 11 juli is wellicht één van de momenten bij uitstek om dat beeld ook feestelijk te onderstrepen.

En dat doen Trefpunt vzw, Kompas en de Centrale tijdens de Dekenijfeesten van de Vrijdagmarkt op vrijdag 10 juli met vele zurna’s en schalmeien. Zij bieden in samenwerking met de Dekenij Vrijdagmarkt een gevarieerd en bovendien gratis programma bij Sint-Jacobs, in de Sint-Jacobskerk, op de Vrijdagmarkt en in het stadscentrum.

Concert Sint-Jacobskerk om 19u

Om 19u laat Dick Van der Harst, samen met Mario Van Assche aan het orgel, Ingrid Van Geel op hobo en anderen, dubbelrieten weerklinken in alle hoeken van de Sint-Jacobskerk.Zurna’s en schalmeien in de binnenstad.
Een schalmei is een krachtig blaasinstrument waarbij de toon wordt gevormd met een dubbelriet. Het wordt meestal in open lucht bespeeld en komt zowel in Aziatische als Europese culturen voor. Denk maar aan de Turkse of Arabische zurna’s of de Westeuropese bombardes. Een ideaal instrument voor een feest in openlucht. Tevens het indringendste orkest: het bezwerende zurna-davul duo (schalmei en trom). In vele variaties, en zo het uitgangspunt voor een gekleurd Vlaams feestje op de vooravond van 11 juli.

Vanaf 20u trekken volgende groepen door de stad. Vertrek aan Sint-Jacobs.

A Contrabanda (Spanje/Galicië) A Contrabanda brengen levendige, uiterst dansbare Spaanse muziek die weinig uitstaans heeft met flamenco maar eerder met Ierse, Bretoense of zelfs Belgische traditionele muziek. Maar dan met Spaans temperament.

Jomion (Benin) Jomion is een even bezwerende Beninese groep, die Afrikaanse voodoo-ritmes combineert met jazz. Samuel Gnonlonfoun tourde al internationaal met diverse ensembles maar speelt nu met zijn eigen band.

Idballen (Algerije) Zurna’s maken ook integraal deel uit van de Kabyllische muziekcultuur: idballen. Geen trouwfeest zonder idballen-ensemble. Zowel in Algerije als in de Franse diaspora.

Zurna en davul (Turkije) Ongetwijfeld het rauwste en fascinerendste. Ononderbroken aangeblazen schalmeien (zurna) en vinnig bespeelde drums (davul). Duizenden jaren oude trance-muziek die doorheen Centraal Azie, Anatolië en de Balkan weerklinkt.

Pungi (India/Rajastan) Een dubbelriet van een ander slag. Gemaakt uit een kallebas en vooral bekend als de betoverende fluit van Indische slangenbezweerders.

Follia (België/Vlaanderen)
Johan Decancq speelt al jaren doedelzak en bombarde in Follia, een van Vlaanderens feestelijkste folkbands. Sterk op podium, maar ook unplugged. Sluit moeiteloos aan in dit rijtje schalmeiensembles.Johan Decancq speelt al jaren doedelzak en bombarde in Follia, een van Vlaanderens feestelijkste folkbands.Gent zingt op de Vrijdagmarkt


Vanaf 20u “Gent zingt” met o.a. deelname van nieuwkomerskoor onder leiding van Wim Claeys, in samenwerking met Kompas ter voorbereiding van de GENTSE ZANGSTONDE tijdens de Gentse Feesten op het Sint-Jacobsplein. Een organisatie van Dekenij Vrijdagmarkt. www.vrijdagmarkt.org


Concerten op het Sint-Jacobsplein

Om 20u Groupe Dance Sudan Folklore met zanger Hajer Kabashi

Om 22u sluit de Gentse Vanfaere De Concurrence dit feest af met een spetterend concert. Een groep van 12 à 16 muzikanten die in hoofdzaak eigen werk spelen, geïnspireerd op de meest uiteenlopende genres en combinaties. Strakke ritmes, uitbundige klankkleuren, een beetje tristesse en vooral een lekkere groove vormen de basisingrediënten.


Muziek- en theatercafé Trefpunt

Zaterdag 11 juli 21u. muziek- en theatercafé Trefpunt The Boonx

Trefpunt vzw www.trefpuntvzw.be
de Centrale www.decentrale.be
Kom-Pas Gent www.kompasgent.be
Dekenij Vrijdagmarkt www.vrijdagmarkt.org

Geen opmerkingen: