zondag 26 juli 2009

Les Passeurs - Ilimitrof Company (FR)

Daar zaten we dan aan de ingang van het Astridpark op de Lousbergkaai. We hadden bij Ilimitrof Company (FR) onze definitieve tocht geboekt naar de "bestemming van onze dromen, naar een betere wereld". Zo stond het toch in de brochure van het internationaal straattheaterfestival MiramirO in Gent. We waren er ook helemaal klaar voor, na al die hectische voorbije maanden ..... en die zovele jaren in ons leven.

Terwijl we nog mijmerden over verre bus-, HST- of zelfs vliegtuigreizen (de mondiale voetafdruk lieten we toch achter ons), kwamen twee Chinese triporteurs aangetuft. De reisbegeleiders m/v van Ilimitrof Company (FR) stelden ons gerust. We zouden met z'n twintig wel plaats vinden in en om de triporteurs. Was het niet met z'n zessen in een triporteur, dan nog met vier aan de buitenkant vastgegord.
Eerst werden we ingecheckt. Tot mijn verbazing was ik op de passagierslijst Omar-en-nog-iets, tatoeëerder van beroep. In die andere wereld waar we nu de overgang naar maakten zou ik mijn creativiteit ongehinderd kunnen uitoefenen. In het aardse leven ben ik geen tegenstander van tatoeages, maar ik zou het nooit bij mezelf laten plaatsen. Maar misschien ben ik wel een tatoe-man in het diepst van mijn dromen? Hadden de veerman en de veervrouw - Les Passeurs in het Frans - van Ilimitrof Company mij nog verder doorgrond? Ik kreeg een geel-paars passagierslint met het nummer 4 (als ik mij goed herinner) omgehangen.

Tijdens de incheck-ceremonie kregen de twintig kandidaat-reizigers hun identiteit, hun huidige aardse beslommeringen...en hun schitterende toekomst mee. Toen begonnen de driewielige Chinezen aan een dolle rit in pure MadMax-stijl, waarbij we De Vijand te slim af moesten zijn. Niet voor gevoelige zielen, angsthazen, minder-mobiele mensen en claustrofoben.Al gauw verlieten we het Astridpark, het HierNuMaals en de Planeet Aarde en doorkruisten we in onze shuttles galactische en andere werelden (tot zelfs de Ossenstraat). Van de Ilimitrof-veermensen kregen we ergens onderweg nog onder ons voeten omdat we de instructies niet gevolgd hadden. Wisten wij veel. Wat we door de geluidsboxen in de shuttles doorkregen was in een vreemde taal, Frans geloof ik.

Maar eind goed al goed, na de chocktherapie van de rit door andere werelden en tijden belandden we in Ailleurs Meilleur - Elders en Beter. Van Les Passeurs kregen we vanuit de baarmoederachtige binnenkant van hun aan elkaar gekoppelde triporteurs nog een blijde boodschap mee. We moesten niet bang zijn. Zij waren maar onze passeurs, onze veerman en veervrouw. Zij hadden ons alleen maar over gezet. We waren nu in die andere en betere wereld. We waren thuisgekomen. Niet wij waren de grens gepasseerd, maar de grens was ons gepasseerd, zonder ons schade te berokkenen. We waren mooi en het ging ons goed. Poëzie met Franse kleur.

Het ga jullie goed!
Omar-en-nog-iets vanuit Ailleurs Meilleur

www.ilimitrof.net
www.miramiro.be

Reizen met Les Passeurs nog mogelijk op zondag 26 juli van 18u tot 18u40, 20u tot 20u40 en 22u tot 22u40. Voertaal van Les Passeurs is het Frans!
Tickets voor Les Passeurs aan € 3 reserveren via Uitbureau www.uitbureau.be Tel 09 233 77 88

Nablog 27.07.2009: Koppeling naar Ilimitrof Company hersteld.

Geen opmerkingen: