dinsdag 20 juli 2010

Titia, de eerste Westerse vrouw in Japan - 17-26 juli 2010

Terwijl mijn oudste dochterlief met haar Westvlaamse samoerai het land van de rijzende zon doorkruist, maak ik hier in Gent nader kennis met Japan én met Titia, de eerste Westerse vrouw in Japan.


Ook dit jaar zet het Forum van Vlaamse Vrouwen (FVV) in en rond het klooster van de Paters Augustijnen tijdens de Gentse Feesten van 17 tot 26 juli een evenement op. Centrale figuur is de Friese/Nederlandse Titia Bergsma, de eerste Westerse vrouw in Japan.

Ondanks haar korte verblijf in Japan heeft Titia Bergsma (1786-1821) een grote indruk nagelaten. De schilders van Nagasaki beschouwden haar als fascinerend studiemateriaal. De beeltenis van Titia wordt tot op vandaag nog gereproduceerd als historisch icoon van de eerste westerse vrouw in Japan, hetgeen haar een toevallige plaats in de geschiedenis heeft bezorgd.

De Canadees-Nederlandse gewezen diplomaat René Bersma stelde ter gelegenheid van het FVV-evenement zijn boek "Titia, de eerste Westerse vrouw in Japan" voor dat hij in het Engels, Japans en Nederlands publiceerde. Tijdens de tentoonstelling wordt ook de zeer populaire AVRO-documentaire 'Verliefd op Titia" vertoond.

René Bersma bracht ook een indrukwekkende collectie van een 300-tal voorwerpen mee van porselein tot deurgordijnen met beeltenissen van Titia en Co op die nu nog altijd geproduceerd worden in Japan. Zij staan tentoongesteld in de pandgang van de Paters Augustijnen, Academiestraat 1, 9000 Gent. In de pandgang is ook een unieke privé-collectie kimono's van mevrouw Ruth Jäschke uit Düsseldorf te bewonderen en een behoorlijk indrukwekkende samoerai-outfit.

Even boeiend als Titia vond ik de kennismaking met Nello & Patrasche, twee Vlaamse (!) figuren, razend populair in de Angelsaksische wereld en Japan .... maar hier nauwelijks bekend. In 1872 schreef de Britse Ouida een kortverhaal 'A Dog of Flanders" over Nello, een arm jongetje uit Vlaanderen en zijn hond Patrasche. Nello wil tekenaar en schilder worden én de schilderijen van Rubens zien die in de Antwerpse kathedraal achter gordijnen worden bewaard. Maar Nello is arm en moet zijn ambities opbergen.

Hoe het uiteindelijk afloopt verklap ik niet. Het hangt er ook een beetje vanaf met welke bril, de Amerikaanse of de Japanse, je het verhaal bekijkt. Besef alleen dat "A Dog of Flanders" verplichte schoolliteratuur is in Japan, er honderd miljoen exemplaren van verkocht zijn. In Hollywood is het boek sinds 1914 vijf keer verfilmd. En in Japan keken in 1975 gemiddeld 30 miljoen kijkers 52 weken lang naar de avonturen van Nello en Patrasche. Sindsdien wordt deze reeks non-stop heruitgezonden. An van Dienderen en Didier Volckaert maakten er in 2008 een indrukwekkende documentaire "Patrasche, A dog of Flanders - Made in Japan" over en zeer recent een boek annex tentoonstelling die nog tot 29 augustus in Antwerpen loopt. Meer informatie op www.dogofflanders.be "A Dog of Flanders" is misschien wel het grootste exportproduct van Vlaanderen. Werk aan de winkel voor onze ministers van cultuur en buitenlandse zaken!

Tijdens het Japan-evenement van FVV kan je nog deelnemen aan tal van demonstraties, filmvoorstellingen, initiaties, aperitiefcauserieën, rondleidingen en werkwinkels. Het orgelpunt is het concert Katsu (licht in het Japans), een muzikale ervaring gebaseerd op Japanse poëzie, geschreven door zen-monniken. Het concert gaat door op zondag 25 juli om 20u in de nabijgelegen kapel van de Zusters van Liefde , Molenaarsstraat 24 te 9000 Gent. Tickets aan € 10 via www.uitbureau.be of 09 233 77 88.

Voor het volledige programma van het Japan-evenement klik hier.



Federatie van Vlaamse Vrouwen www.vlaamsevrouwen.org
A Dog of Flanders www.dogofflanders.be

Geen opmerkingen: