maandag 30 mei 2011
Gents wereldkoor Karibu zoekt muzikanten, bassen en tenoren (m/v)
Karibu? Wie zijn we?
Het Gents wereldkoor Karibu onder leiding van dirigente Anna Pardo Canedo zoekt geëngageerde muzikanten, bassen en tenoren die de visie van Karibu delen. Door samen te zingen wil Karibu de verbondenheid tussen mensen bevorderen en hun gelijkwaardigheid benadrukken. We laten ons publiek proeven van de rijkdom van liederen uit andere culturen als oproep tot wederzijds begrip en verdraagzaamheid.
Momenteel telt ons koor zo'n 40 leden. Bassen en tenoren (m/v) zijn nog steeds welkom.
Ons orkest bestaat op dit moment uit vier vaste muzikanten: drum, divers slagwerk, gitaar en basgitaar. Nieuwe muzikanten (m/v) en hun instrumenten eveneens welkom.
Welke muzikanten met welke instrumenten willen we er graag bij hebben?
Akkoordinstrumenten: gitaar, accordeon, keyboard, …
Melodie-instrumenten: (dwars)fluit, klarinet, viool, ...
Basinstrumenten: basgitaar, contrabas, …
Slagwerkinstrumenten: maracas, Argentijnse bombo-trom, …
Optredens binnenkort?
3 juli: Amnesty International Melle - Gemeenteplein Melle
24 juli: One Day for Another World - Groot podium Bij St.-Jacobs - Gentse Feesten
12 november: 11.11.11-comité - De Klaproos Landegem
Kennismaken? Tijdens de repetities op maandag van 19.30u tot 21.45u.
(niet in de schoolvakanties)
Waar? In het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9 te 9000 Gent
Interesse? Meer info? Contacteer Frank Bombeke via stuurgroep@karibugent.be
www.karibugent.be
dinsdag 24 mei 2011
Het autoverkeer(d) rijdt zich vast
http://postcardsfromthefuture.be/2010/?postcards=brussels7_nl&lang=nl
dinsdag 17 mei 2011
Alles van waarde is weerloos - Lucebert
De zeer oude zingt
er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings
alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk
als het hart van de tijd
als het hart van de tijd
-Lucebert-
vrijdag 13 mei 2011
Jarige Oxfam-Wereldwinkels brengen het Zuiden dichter bij Gent
Eerlijke handel (fair trade) in het kort
Eerlijke handel (fair trade in het internationale jargon) betaalt voor producten uit het Zuiden een eerlijke prijs die in onderhandeling met de producent wordt vastgelegd. Bovenop deze fair-trademinimumprijs ontvangt de producent een fair-tradepremie. Die premie dient voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Eerlijke handel betekent ook het creëren van correcte arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders, wat dus eveneens kinderarbeid uitsluit. De productie gebeurt met respect voor het milieu.
Veertig kaarsjes voor eerlijke handel
Donderdag jl. openden de Gentse Oxfam-Wereldwinkels in de patio van het Shoppingcenter Gent Zuid een fototentoonstelling over fair trade en biologisch geteeld suikerriet uit Paraguay. Speciale gast was Andrés Gonzàlez Aguilera, manager van de Paraguayaanse suikerrietcoöperatie Manduvira. De fototentoonstelling met sprekende beelden, sommige van de hand van de Gentse fotografe Lieve Blancquaert, loopt nog tot 24 mei. Lieve Blancquaert in het Shoppingcenter Gent Zuid, helemaal gratis ditmaal.
Joris Rossie, gedelegeerd bestuurder van Oxfam-Wereldwinkels vzw en Oxfam Fairtrade cvba, strooide bij de opening eerst wat cijfers in het rond. De 217 Oxfam-Wereldwinkels in Vlaanderen bieden met hun 8000 vrijwilligers zo’n 200 producten aan, goed voor een jaaromzet van 20 miljoen euro. Fair-tradeproducten vind je nu ook in het commerciële circuit buiten de wereldwinkels. Concurrentie … voor de goede zaak. Maar geen nood. Voor Oxfam-Wereldwinkels blijft de drieledige opdracht handel, educatie, sensibilisering als een heilige drievuldigheid overeind, aldus Joris Rossie. Er zijn nog – bijna goddelijke – zekerheden.
Eentje mee suiker – Biosuikerriet uit Paraguay
De fototentoonstelling in de patio van het Shoppingcenter Gent Zuid over biosuikerriet uit Paraguay illustreert de samenwerking tussen Oxfam-Wereldwinkels en drie Paraguayaanse coöperaties van suikerrietproducenten: El Arroyense, Montillo en Manduvirá. Hierdoor geven de wereldwinkels het concept ‘eerlijke handel’ een gezicht, een engagement op lange termijn.
De tentoonstelling geeft een beeld van de biologische teelt en het productieproces van suikerriet tot suiker. De leden van de drie suikerrietcoöperaties uit een regio niet zo ver van de hoofdstad Asunción produceren biologisch suikerriet: zonder pesticiden of verbranding van het riet en mét groenbemesting.
Deels verkopen ze hun suikerriet aan een tussenhandelaar, deels verwerken ze het in eigen beheer bij een suikerfabriek. Sedert 2007 zijn ze in staat om rietsuiker op eigen houtje te exporteren. Het resultaat van een driejarig project, gesteund door Oxfam-Wereldwinkels.
Door om te schakelen naar biosuikerriet hebben ze voor zichzelf een nieuwe markt mét een meerwaarde kunnen creëren. Door te exporteren naar de eerlijke handelsmarkt, zijn de coöperaties in staat om de aangesloten suikerrietproducenten het dubbele van de marktprijs te betalen.
Daarbovenop komt nog de fair-tradepremie. 50 % van die premie gaat rechtstreeks naar de boeren. Dit extra inkomen geeft hen vaak de mogelijkheid om hun kinderen naar school te sturen en te laten voortstuderen.
De andere helft van de fair-tradepremie blijft bij de coöperatie. Zij financiert er projecten mee zoals de aankoop van kranen om het suikerriet over te laden, het installeren van internet in de kantoren en een kwekerij van fruitboompjes.
De succesvolle eerste export van rietsuiker in eigen beheer gaf de coöperaties ideeën voor de toekomst. Zo plannen zij de oprichting van een eigen kwaliteitsafdeling voor suikerrietproductie. Bovendien hopen ze om in mei-juni 2011 een eigen verwerkingsbedrijf voor suikerriet op te richten, zodat nog meer toegevoegde waarde bij de coöperaties blijft en de boeren een nog betere prijs krijgen. Het telen van suikerriet tot exportklare rietsuiker zal dan voor het eerst volledig in handen komen van een producentenorganisatie. Manager Andrés Gonzàlez Aguilera had er bij de kennismaking met de tentoonstelling – wat ingehouden – goede hoop op.
(Reportage van Lieve Blancquaert)
Switchen naar Fair Trade in Gent
Er is al wat water door Schelde en Leie gevloeid sinds Gent in 2004 als eerste Vlaamse stad de titel FairTradeGemeente kreeg. Met enige trots kon Rudy Coddens, schepen van Onderwijs en Opvoeding, bevoegd voor Noord-Zuidsamenwerking, bij de opening van de Paraguay-tentoonstelling uitpakken met Switchen naar Fair Trade, het jongste van de Gentse Noord-Zuid-initiatieven. In het prestigieuze kader van de Vlerick Managementschool vond donderdag jl. een ‘uniek business event’ plaats voor Gentse bedrijven die fair trade willen integreren in een hedendaags bedrijfsbeheer. Fair trade is ook voor commerciële ondernemingen een rationele keuze, zo moest blijken op dit event.
Fieste/Fiesta op Mélange Continental in ’t Gentse Kuipke
Verjaardagen zijn mijlpalen, maar zeker ook feestdagen. En zo zal gebeuren. De verjaardagsweek wordt zaterdagavond 14 mei om 20 u. zéér feestelijk afgesloten met Mélange Continental in het Gentse Kuipke. Gabriel Rios, Bart Peeters, Goran Bregovic and the Wedding and Funeral Band staan op het muzikale feestmenu. Saskia De Coster en Hugo Camps geven zomaar live hun columns weg. DJ Lieven Verstraete en Squadra Bossa feat. Buscemi nodigen uit ten dans. De presentatie is in de goede handen van Dina Tersago. Tickets via www.sherpa.be of via 070/25.20.20
Foto's opening fototentoonstelling van Griet Rebry. Foto suikerfabriek van Lieve Blancquaert.[+] [+]
Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 13.05.2011
Amnestygroep Melle toost op de vrijheid - 15.05.2011
50 jaar geleden, op 28 mei 1961, publiceerde de krant ‘The Observer’ een artikel van de Engelse advocaat Peter Benenson: ‘The forgotten prisoners’. Hij schreef dit artikel omdat hij zwaar verontwaardigd was door het feit dat 2 Portugese studenten veroordeeld waren tot 7 jaar cel omdat ze - tijdens de dictatuur van Salazar – een toost op de vrijheid hadden uitgebracht. Het artikel kende wereldwijde weerklank. Amnesty International was geboren.
Amnesty International is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde mensenrechtenbeweging en heeft de voorbije 50 jaar getoond wat de kracht is van mensen die opkomen voor hun eigen en andermans rechten. Daarom wil de organisatie haar 50-jarig bestaan echt vieren, en dit op de manier die aan de basis ligt van haar ontstaan: door te toosten op de vrijheid.
Op 28 mei 2011 zal in tal van landen overal in de wereld het glas geheven worden op de vrijheid en de mensenrechten. Die dag zullen zo veel mogelijk Belgische Amnesty activisten afzakken naar de Grote Markt in Brussel voor een reuze receptie.
In de aanloop naar 28 mei vroeg Amnesty International aan haar lokale groepen om ook in de gemeente waar zij actief zijn, een toost te organiseren.De groep in Melle is met haar 24 leden momenteel de grootste van Vlaanderen. Zij mochten dus allerminst achterblijven!
Een botellon in Melle - Toosten op de vrijheid en mensenrechten
Op zondag 15 mei 2011, tussen 11.00 uur en 13.00 uur, organiseert de Amnestygroep Melle een botellón op het gazon aan het gemeentehuis van Melle.
Het woord botellón is Spaans, betekent letterlijk ‘grote fles’, en verwijst naar een bijeenkomst van studenten waarbij iedereen zorgt voor zijn eigen spijs en drank. De eerste botellon in Vlaanderen werd in 2009 door studenten in Gent op het Sint-Pietersplein georganiseerd.
De Melse botellón zal veel kleinschaliger zijn, maar daarom niet minder leuk! Het wordt een soort aperitief-picknick waarbij iedereen zijn eigen chips, nootjes, en drank mee brengt. Alcohol hoeft niet, je kan immers even goed toosten met chocolademelk, fruitsap of frisdrank. Wie komt maakt kans op een leuke attentie. Enkele enthousiaste muzikanten luisteren de bijeenkomst op. En vooral: Amnesty Melle gat speechen en samen toosten op de vrijheid.
Wees er dus zeker bij! Er wacht je een warm welkom...
zondag 8 mei 2011
Veertig jaar Oxfam Wereldwinkels - Mélange Continental - 14.05.2011
Veertig jaar solidariteit met het Zuiden
Mijn allereerste Oxfam-Wereldwinkel was die van Antwerpen. Om de goede zaak te steunen haalde je in de jaren zeventig (van vorige eeuw) Algerijnse wijn in de wereldwinkel. Buiten maatschappijkritische brochures die wel verruimend waren voor de geest, verkochten ze nog niet veel eet- en drinkbaars in de toenmalige wereldwinkel(s). De goede zaak dus. De houten kop na een slechte afdronk moest je er dan wel voor over hebben. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval, wel integendeel! We vierden 10 jaar Oxfam-Wereldwinkels met de Canto General van Pablo Neruda met Mikis Theodorakis in Vorst-Nationaal. Dankzij You Tube weer te reconstrueren.
En toen werd Oxfam-Wereldwinkels 25 jaar en kocht ik het bijhorende jubileumboek. De goede raad van BV Kristien Hemmerechts daarin is me altijd bijgebleven. In haar wat kribbige stijl vond ze dat Oxfam-Wereldwinkels wat meer winkel mochten zijn en wat professioneler. En eerlijkehandelsproducten wilde ze ook in het winkelkarretje van haar gewone winkel of warenhuis gooien. Het mocht allemaal wat meer vooruit gaan!
En zie, 15 jaar later zijn we inderdaad zover. De droom van Kristien BV kwam uit. De Oxfam-Wereldwinkels bestrijken nu het hele land, bieden een breed gamma van eerlijke én kwalitatieve producten (fair trade) uit het Zuiden aan, zijn professioneel en klantvriendelijk met stijl. En je vindt fairtradeproducten ook in de ‘gewone’ winkels en warenhuizen.
Feestweek – 9 tot 14 mei 2011
Nu is het dus dubbel-en-dik feest, een hele week lang. Op Gentblogt berichten we alleszins nog over het Gentse luik van de festiviteiten. Maar alvast dit. Van 9 tot 14 mei komen 20 van producenten uit het Zuiden naar België (ook in Gent) voor een verblijf bij gastgezinnen (vrijwilligers van wereldwinkels). Op zaterdag 14 mei is er in de Gentse Vooruit een partnerdag voor alle vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Solidariteit en Oxfam-Magasins du Monde.
Mélange Continental in ’t Kuipke – 14.05.2011 (+ 5 duo-vrijkaarten)
De verjaardagsweek wordt die avond feestelijk afgesloten met Mélange Continental in ’t Kuipke (alweer in Gent). Dit evenement richt zich op een heel ruim publiek met een luchtig en gevarieerd programma met veel ontmoeting, literatuur en swingende muziek. Concerten van Gabriel Rios, Bart Peeters, Goran Bregovic and his Wedding and Funeral Band. Er zijn live columns van Saskia De Coster en Hugo Camps. Afterparty met DJ Lieven Verstraete en Squadra Bossa Feat. Buscemi. Presentatie door Dina Tersago. Tickets via www.sherpa.be
Er zijn 5 duo-vrijkaarten te verkrijgen voor Gentblogt-lezers. Het volstaat voor maandag 9 mei een mail te sturen met uw naam en adres naar info@oww.be met de vermelding ‘Mélange Continental – Gentblogt feest mee’.
Feest 40 jaar Oxfam-Wereldwinkels | TRAILER from Oxfam Wereldwinkels on Vimeo.
Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 07.05.2011
donderdag 5 mei 2011
Leerstoel Amnesty International 2010-2011 voor zuster Jeanne Devos
Het is de vierde keer al dat Amnesty International en de Universiteit Gent samenwerken om erkenning te geven aan iemand die een belangrijke bijdrage levert aan de verwezenlijking van mensenrechten. Vorige jaren waren dat BB’s (Bekende Buitenlanders) als Nawal el Saadawi, psychiater en feministisch schrijfster en Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof. Dit jaar kreeg Jeanne Devos, iemand ‘van eigen bodem’, met deze Leerstoel een forum voor de studenten van initiatiefneemster professor Eva Brems en haar collega’s Rudy Doom en Yves Haeck. Alvast een (ver)taalprobleem minder én de Leerstoel eens wat dichter bij huis. De Leerstoel werd op 30 maart afgesloten tijdens een academische zitting in de Gentse Vooruit, inclusief een ceremonieel gedeelte met rector Paul Van Cauwenberge.
Zuster Devos vertrok in 1963 als missiezuster (toen nog met kap!) naar India. De confrontatie met de schrijnende armoede, de onderdrukking en de uitbuiting maakte grote indruk. Vanuit haar verontwaardiging over het lot van de allerarmsten ontpopte ze zich als de drijvende kracht achter de Nationale Beweging voor Huispersoneel in India, een beweging die vandaag meer dan twee miljoen leden telt. Zuster Jeanne luisterde naar huisarbeidsters – een zeldzaamheid voor velen onder hen -, ze bracht ze samen, en zocht met hen naar oplossingen voor de problemen die zij naar voren schoven. Die oplossingen zijn heel concreet: vluchthuizen, onderwijsgelegenheid voor kinderen in de sloppenwijken, deskundige opvang voorzien voor gekwetste mensen, en training geven zodat mensen elkaar kunnen helpen.
Haar visie en aanpak kregen weerklank. De Nationale Beweging voor Huispersoneel (National Domestic Workers Movement – NDWM) is nu al in 23 staten in India aanwezig. De beweging zet zich in om die rechten ook juridisch te vertalen, zodat huispersoneel bescherming krijgt op het vlak van werktijden en loon, bescherming tegen uitbuiting en misbruik. In verschillende deelstaten hebben ze die juridische erkenning gekregen. Er werden vakbonden voor huispersoneel opgericht. De “meid” is “huispersoneel” geworden. Alleen dat al is een overwinning voor de waardigheid van mensen.
.
Ze ijveren verder, om ook nationaal en internationaal bescherming voor huispersoneel te voorzien. De beweging is erin geslaagd om de erkenning van huisarbeid bovenaan de internationale agenda te plaatsen. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO) plaatste de discussie over minimumnormen voor de bescherming van huispersoneel in juni 2011 prominent op de agenda van haar conferentie (International Labour Conference – ILC). Zulks lukte nog niet in 2010. Het belang van deze koerswending is eigenlijk enorm. Het moet een enorme boost zijn voor mensen als Jeanne Devos die decennialang aan de weg timmerden om hun ‘levenswerk’ eindelijk internationaal bekroond te zien.
Maar de missie van zuster Devos gaat veel verder dan het geven van praktische ondersteuning. Het belangrijkste dat zij kwetsbare vrouwen en meisjes wil geven, is een gevoel van eigenwaarde, en de kracht om op te komen voor hun rechten. Voor hun mensenrechten, die essentieel zijn om een waardig leven te leiden. De Nationale Beweging voor Huispersoneel is niet de beweging van Jeanne Devos, het is de beweging van de huisarbeidsters en -arbeiders zelf. Zij nemen het leiderschap in handen, zij betalen zelf hun lidgeld, zij bepalen samen waarvoor ze ijveren, en welke bescherming ze willen verkrijgen.
In de theaterzaal van de Vooruit gaf zuster Jeanne Devos een publiekslezing De kracht van een beweging als uitweg uit de armoede. Ze ging van start met de Millennium Declaration van de Verenigde Naties in 2000.
Voor Jeanne Devos is de “halvering van de armoede in de wereld tegen 2015″ de belangrijkste millenniumdoelstelling uit die Millennium Declaration. Het verwezenlijken van de armoededoelstelling vormt de basis voor andere doelstellingen op vlak van onderwijs, huisvesting, gezondheid, gelijkheid man/vrouw, strijd tegen HIV/Aids, milieu. Het blijft een uitdaging voor staten om hun burgers, ook de armen, een veilige omgeving te bieden.
Armoede is een verzamelnaam voor mensenrechtenschendingen. Armoede maakt mensen minder weerbaar tegen geweld en misbruik. Armoede is voor Jeanne Devos geen accident of toeval maar blijft en groeit als een – oneerlijke – structuur. De ganse sector van arbeid vandaag en dan vooral de niet-georganiseerde arbeid, geeft nochtans enorme kansen om armoede uit te roeien. Maar het moet wel ‘waardig werk’ zijn, een synergie van rechten, werk, sociale bescherming en sociale dialoog. De armoede vandaag is geen gevolg van tekort maar wel van een gemis aan eerlijke verdeling en deelname op alle terreinen.
Wie zich wil inzetten tegen armoede en wil streven naar rechtvaardige arbeid kreeg van Jeanne Devos een hele waslijst te vervullen voorwaarden mee. Ik vat samen: duidelijke keuze voor én actieve participatie van de doelgroep en de gemeenschap, proces van bevrijding en rechten, benadering gebaseerd op mensen-, vrouwen- en kinderrechten, aandacht voor gender, teamwerk, engagement van de academische wereld … en – helemaal in de sfeer van Gandhi – geloven in de goedheid van de mensen.
Dit artikel verscheen ook op Gentblogt Leerstoel Amnesty International 2010-2011 voor zuster Jeanne Devos (Gentblogt - 3 mei 2011)
woensdag 4 mei 2011
Schakel over op goedkopere en groene energie - 18.05.2011
Heb je altijd al willen overschakelen naar goedkope en écht groene stroom, maar keek je op tegen de administratieve rompslomp, dan biedt de Milieuadvieswinkel met het programma WisselStroom jou een helpende hand. Het enige wat zij nodig hebben is de laatste jaarlijkse eindafrekening van je elektriciteitsverbruik. Aan de hand van jouw jaarlijks verbruik (dit is de meest correcte methode!) berekent WisselStroom dan welke groene leverancier het beste bij jou past. Vind je je eindafrekening niet terug, dan raakt men ook al een stuk verder met een maandelijkse afrekening. Je zal merken dat deze omschakeling in feite een fluitje van een cent is, want de nieuwe leverancier regelt alles voor jou.
Geïnteresseerd om nog meer te doen? Je kan vrienden, kennissen en buren bij jou thuis uitnodigen en WisselStroom verzorgt dan een power-dare (Dare to change the power!) om de stroom in jouw omgeving in één avond te vergroenen (vanaf april). Óf wil je dit project gewoonweg een superboost geven door als vrijwilliger mee te helpen? Laat het weten aan WisselStroom! Je kan hen steeds bereiken op wisselstroom[at]milieuadvieswinkel.be.
Meer informatie en een eenvoudig recept om de omschakeling zelf te doen vind je op www.milieuadvieswinkel.be/wisselstroom
Praktisch
Woensdag 18 mei 2011 om 19u30. De avond wordt eerst ingeleid door een uiteenzetting van Groen! parlementslid Filip Watteeuw, de Powerdare zelf gaat dan vanaf 20u45 van start.
Bij Café Walter, Oude Houtlei 1, 9000 Gent.
Gratis maar graag inschrijven via wisselstroom[a]milieuadvieswinkel.be
Deze Powerdare wordt mee georganiseerd door Groen! Gent