vrijdag 13 mei 2011

Amnestygroep Melle toost op de vrijheid - 15.05.2011

Amnesty International wordt 50!

50 jaar geleden, op 28 mei 1961, publiceerde de krant ‘The Observer’ een artikel van de Engelse advocaat Peter Benenson: ‘The forgotten prisoners’. Hij schreef dit artikel omdat hij zwaar verontwaardigd was door het feit dat 2 Portugese studenten veroordeeld waren tot 7 jaar cel omdat ze - tijdens de dictatuur van Salazar – een toost op de vrijheid hadden uitgebracht. Het artikel kende wereldwijde weerklank. Amnesty International was geboren.


Amnesty International is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde mensenrechtenbeweging en heeft de voorbije 50 jaar getoond wat de kracht is van mensen die opkomen voor hun eigen en andermans rechten. Daarom wil de organisatie haar 50-jarig bestaan echt vieren, en dit op de manier die aan de basis ligt van haar ontstaan: door te toosten op de vrijheid.

Op 28 mei 2011 zal in tal van landen overal in de wereld het glas geheven worden op de vrijheid en de mensenrechten. Die dag zullen zo veel mogelijk Belgische Amnesty activisten afzakken naar de Grote Markt in Brussel voor een reuze receptie.

In de aanloop naar 28 mei vroeg Amnesty International aan haar lokale groepen om ook in de gemeente waar zij actief zijn, een toost te organiseren.De groep in Melle is met haar 24 leden momenteel de grootste van Vlaanderen. Zij mochten dus allerminst achterblijven!

Een botellon in Melle - Toosten op de vrijheid en mensenrechten

Op zondag 15 mei 2011, tussen 11.00 uur en 13.00 uur, organiseert de Amnestygroep Melle een botellón op het gazon aan het gemeentehuis van Melle.

Het woord botellón is Spaans, betekent letterlijk ‘grote fles’, en verwijst naar een bijeenkomst van studenten waarbij iedereen zorgt voor zijn eigen spijs en drank. De eerste botellon in Vlaanderen werd in 2009 door studenten in Gent op het Sint-Pietersplein georganiseerd.

De Melse botellón zal veel kleinschaliger zijn, maar daarom niet minder leuk! Het wordt een soort aperitief-picknick waarbij iedereen zijn eigen chips, nootjes, en drank mee brengt. Alcohol hoeft niet, je kan immers even goed toosten met chocolademelk, fruitsap of frisdrank. Wie komt maakt kans op een leuke attentie. Enkele enthousiaste muzikanten luisteren de bijeenkomst op. En vooral: Amnesty Melle gat speechen en samen toosten op de vrijheid.

Wees er dus zeker bij! Er wacht je een warm welkom...

Geen opmerkingen: