Eerlijke handel (fair trade) in het kort
Eerlijke handel (fair trade in het internationale jargon) betaalt voor producten uit het Zuiden een eerlijke prijs die in onderhandeling met de producent wordt vastgelegd. Bovenop deze fair-trademinimumprijs ontvangt de producent een fair-tradepremie. Die premie dient voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Eerlijke handel betekent ook het creëren van correcte arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders, wat dus eveneens kinderarbeid uitsluit. De productie gebeurt met respect voor het milieu.
Veertig kaarsjes voor eerlijke handel
Donderdag jl. openden de Gentse Oxfam-Wereldwinkels in de patio van het Shoppingcenter Gent Zuid een fototentoonstelling over fair trade en biologisch geteeld suikerriet uit Paraguay. Speciale gast was Andrés Gonzàlez Aguilera, manager van de Paraguayaanse suikerrietcoöperatie Manduvira. De fototentoonstelling met sprekende beelden, sommige van de hand van de Gentse fotografe Lieve Blancquaert, loopt nog tot 24 mei. Lieve Blancquaert in het Shoppingcenter Gent Zuid, helemaal gratis ditmaal.
Joris Rossie, gedelegeerd bestuurder van Oxfam-Wereldwinkels vzw en Oxfam Fairtrade cvba, strooide bij de opening eerst wat cijfers in het rond. De 217 Oxfam-Wereldwinkels in Vlaanderen bieden met hun 8000 vrijwilligers zo’n 200 producten aan, goed voor een jaaromzet van 20 miljoen euro. Fair-tradeproducten vind je nu ook in het commerciële circuit buiten de wereldwinkels. Concurrentie … voor de goede zaak. Maar geen nood. Voor Oxfam-Wereldwinkels blijft de drieledige opdracht handel, educatie, sensibilisering als een heilige drievuldigheid overeind, aldus Joris Rossie. Er zijn nog – bijna goddelijke – zekerheden.
Eentje mee suiker – Biosuikerriet uit Paraguay
De fototentoonstelling in de patio van het Shoppingcenter Gent Zuid over biosuikerriet uit Paraguay illustreert de samenwerking tussen Oxfam-Wereldwinkels en drie Paraguayaanse coöperaties van suikerrietproducenten: El Arroyense, Montillo en Manduvirá. Hierdoor geven de wereldwinkels het concept ‘eerlijke handel’ een gezicht, een engagement op lange termijn.
De tentoonstelling geeft een beeld van de biologische teelt en het productieproces van suikerriet tot suiker. De leden van de drie suikerrietcoöperaties uit een regio niet zo ver van de hoofdstad Asunción produceren biologisch suikerriet: zonder pesticiden of verbranding van het riet en mét groenbemesting.
Deels verkopen ze hun suikerriet aan een tussenhandelaar, deels verwerken ze het in eigen beheer bij een suikerfabriek. Sedert 2007 zijn ze in staat om rietsuiker op eigen houtje te exporteren. Het resultaat van een driejarig project, gesteund door Oxfam-Wereldwinkels.
Door om te schakelen naar biosuikerriet hebben ze voor zichzelf een nieuwe markt mét een meerwaarde kunnen creëren. Door te exporteren naar de eerlijke handelsmarkt, zijn de coöperaties in staat om de aangesloten suikerrietproducenten het dubbele van de marktprijs te betalen.
Daarbovenop komt nog de fair-tradepremie. 50 % van die premie gaat rechtstreeks naar de boeren. Dit extra inkomen geeft hen vaak de mogelijkheid om hun kinderen naar school te sturen en te laten voortstuderen.
De andere helft van de fair-tradepremie blijft bij de coöperatie. Zij financiert er projecten mee zoals de aankoop van kranen om het suikerriet over te laden, het installeren van internet in de kantoren en een kwekerij van fruitboompjes.
De succesvolle eerste export van rietsuiker in eigen beheer gaf de coöperaties ideeën voor de toekomst. Zo plannen zij de oprichting van een eigen kwaliteitsafdeling voor suikerrietproductie. Bovendien hopen ze om in mei-juni 2011 een eigen verwerkingsbedrijf voor suikerriet op te richten, zodat nog meer toegevoegde waarde bij de coöperaties blijft en de boeren een nog betere prijs krijgen. Het telen van suikerriet tot exportklare rietsuiker zal dan voor het eerst volledig in handen komen van een producentenorganisatie. Manager Andrés Gonzàlez Aguilera had er bij de kennismaking met de tentoonstelling – wat ingehouden – goede hoop op.
(Reportage van Lieve Blancquaert)
Switchen naar Fair Trade in Gent
Er is al wat water door Schelde en Leie gevloeid sinds Gent in 2004 als eerste Vlaamse stad de titel FairTradeGemeente kreeg. Met enige trots kon Rudy Coddens, schepen van Onderwijs en Opvoeding, bevoegd voor Noord-Zuidsamenwerking, bij de opening van de Paraguay-tentoonstelling uitpakken met Switchen naar Fair Trade, het jongste van de Gentse Noord-Zuid-initiatieven. In het prestigieuze kader van de Vlerick Managementschool vond donderdag jl. een ‘uniek business event’ plaats voor Gentse bedrijven die fair trade willen integreren in een hedendaags bedrijfsbeheer. Fair trade is ook voor commerciële ondernemingen een rationele keuze, zo moest blijken op dit event.
Fieste/Fiesta op Mélange Continental in ’t Gentse Kuipke
Verjaardagen zijn mijlpalen, maar zeker ook feestdagen. En zo zal gebeuren. De verjaardagsweek wordt zaterdagavond 14 mei om 20 u. zéér feestelijk afgesloten met Mélange Continental in het Gentse Kuipke. Gabriel Rios, Bart Peeters, Goran Bregovic and the Wedding and Funeral Band staan op het muzikale feestmenu. Saskia De Coster en Hugo Camps geven zomaar live hun columns weg. DJ Lieven Verstraete en Squadra Bossa feat. Buscemi nodigen uit ten dans. De presentatie is in de goede handen van Dina Tersago. Tickets via www.sherpa.be of via 070/25.20.20
Foto's opening fototentoonstelling van Griet Rebry. Foto suikerfabriek van Lieve Blancquaert.[+] [+]
Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 13.05.2011
Geen opmerkingen:
Een reactie posten