zondag 8 mei 2011

Veertig jaar Oxfam Wereldwinkels - Mélange Continental - 14.05.2011

De Oxfam-Wereldwinkels bestaan 40 jaar en dat zullen we zeker in het Gentse geweten hebben. De verjaardagsweek vliegt straks uit de startblokken en sluit op zaterdag 14 mei feestelijk af met Mélange Continental in het Gentse Kuipke met klinkende namen als Bart Peeters, Gabriël Rios en Goran Bregovic. Gentblogt-lezers kunnen voor dat slotfeest 5 duo-vrijkaarten winnen. Fiesta!

Veertig jaar solidariteit met het Zuiden

Mijn allereerste Oxfam-Wereldwinkel was die van Antwerpen. Om de goede zaak te steunen haalde je in de jaren zeventig (van vorige eeuw) Algerijnse wijn in de wereldwinkel. Buiten maatschappijkritische brochures die wel verruimend waren voor de geest, verkochten ze nog niet veel eet- en drinkbaars in de toenmalige wereldwinkel(s). De goede zaak dus. De houten kop na een slechte afdronk moest je er dan wel voor over hebben. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval, wel integendeel! We vierden 10 jaar Oxfam-Wereldwinkels met de Canto General van Pablo Neruda met Mikis Theodorakis in Vorst-Nationaal. Dankzij You Tube weer te reconstrueren.

En toen werd Oxfam-Wereldwinkels 25 jaar en kocht ik het bijhorende jubileumboek. De goede raad van BV Kristien Hemmerechts daarin is me altijd bijgebleven. In haar wat kribbige stijl vond ze dat Oxfam-Wereldwinkels wat meer winkel mochten zijn en wat professioneler. En eerlijkehandelsproducten wilde ze ook in het winkelkarretje van haar gewone winkel of warenhuis gooien. Het mocht allemaal wat meer vooruit gaan!

En zie, 15 jaar later zijn we inderdaad zover. De droom van Kristien BV kwam uit. De Oxfam-Wereldwinkels bestrijken nu het hele land, bieden een breed gamma van eerlijke én kwalitatieve producten (fair trade) uit het Zuiden aan, zijn professioneel en klantvriendelijk met stijl. En je vindt fairtradeproducten ook in de ‘gewone’ winkels en warenhuizen.

Feestweek – 9 tot 14 mei 2011

Nu is het dus dubbel-en-dik feest, een hele week lang. Op Gentblogt berichten we alleszins nog over het Gentse luik van de festiviteiten. Maar alvast dit. Van 9 tot 14 mei komen 20 van producenten uit het Zuiden naar België (ook in Gent) voor een verblijf bij gastgezinnen (vrijwilligers van wereldwinkels). Op zaterdag 14 mei is er in de Gentse Vooruit een partnerdag voor alle vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Solidariteit en Oxfam-Magasins du Monde.

Mélange Continental in ’t Kuipke – 14.05.2011 (+ 5 duo-vrijkaarten)

De verjaardagsweek wordt die avond feestelijk afgesloten met Mélange Continental in ’t Kuipke (alweer in Gent). Dit evenement richt zich op een heel ruim publiek met een luchtig en gevarieerd programma met veel ontmoeting, literatuur en swingende muziek. Concerten van Gabriel Rios, Bart Peeters, Goran Bregovic and his Wedding and Funeral Band. Er zijn live columns van Saskia De Coster en Hugo Camps. Afterparty met DJ Lieven Verstraete en Squadra Bossa Feat. Buscemi. Presentatie door Dina Tersago. Tickets via www.sherpa.be

Er zijn 5 duo-vrijkaarten te verkrijgen voor Gentblogt-lezers. Het volstaat voor maandag 9 mei een mail te sturen met uw naam en adres naar info@oww.be met de vermelding ‘Mélange Continental – Gentblogt feest mee’.

Feest 40 jaar Oxfam-Wereldwinkels | TRAILER from Oxfam Wereldwinkels on Vimeo.Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 07.05.2011

Geen opmerkingen: