donderdag 30 september 2004

Refuznik





't Mag al eens goed nieuws zijn. De vijf Israëlische gewetensbezwaarden waarvoor we mee "cyber-actie" hebben gevoerd, zijn sinds 20 september vrij. Maar er zijn nog andere Israëlische jongeren die "de vijf" achterna gaan. Klik op het icoon, en je maakt kennis met hun hele indrukwekkende dossier.

maandag 27 september 2004

Blokwatch (Blok aan 't been 5)





"Vlaanderen boven" blijft het officiële alternatieve feestenlied van de Vlaamse Gemeenschap. Het Blok gaat echter aan de haal met dat andere succeslied van Raymond van het Groenewoud "Ik wil de grootste zijn, ik wil de grootste hebben". De opiniepeiling van maandag 29 september van de gezamenlijke media VTM, RTL, Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique zegt het zwart op - Jürgen Verstrepen - wit. OK, er is wel die foutenmarge. Maar je kan er toch niet naast kijken.

Wie de "grootsten der aarde" in Vlamenland van nabij wil volgen, raad ik de regelmatige lectuur van Blokwatch aan. De naam van deze blog van onderzoeksjournalist/blokwatcher Marc Spruyt zegt het zelf. Het Blok wordt in de gaten gehouden. Spanning, onthullingen, gruwel, verontwaardiging, ergernis... maar ook humor verzekerd.

Het manifest van Geert Lambert

Vers van de pers. Het manifest van Geert Lambert over profiel en toekomst van Spirit.

zaterdag 25 september 2004

De kost van het verkeer





“Indien alle kosten van het wegverkeer worden verhaald op de weggebruiker, dan zouden de verkeersbelastingen moeten verdrievoudigen”.

Dit en nog veel meer over de kost van het wegverkeer, staat allemaal te lezen in de studie “Internalisering van externe kosten van wegverkeer in Vlaanderen" van het Leuvens onderzoeksinstituut Transport&Mobility (TML), op vraag van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Een doordenkertje. Autogebruik of autobezit belasten?

vrijdag 24 september 2004

De Thaise connectie van CdH




“Waarom” - is de vraag die nu op ieders lippen brandt - “waarom liggen de Franstalige christen-democraten van CdH nog steeds dwars in het DHL-dossier”? Mijn antwoord is simpel. Omdat er donderdag iets mis gelopen is met hun Thaise connectie. Ga ik nu JMDD achterna met zijn beschamende vertoning over Thailand, zijn volk, zijn leiders? Neen, wel integendeel. Ik schat de Thai veel te hoog. Maar ik verklaar mij nader over die fameuze connectie. De CdH van Joëlle Milquet vergadert donderdagmiddag in de Tweekerkenstraat over DHL. Het loopt tegen enen en ze krijgen honger. Het mag wat consistenter dan broodjes zijn. En dus gaan ze exotisch en bestellen ze één en ander bij een spicy meeneem-Thai in de betere rand van Brussel….maar dus ver weg van het centrum. En dan loopt alles in de Oriëntaalse soep, de taxichauffeur is niet vertrouwd met Brusselse verkeersknoop…en de Franstalige christen-democraten moeten zeker een uur langer op hun warm (?) eten wachten. De CdH’ers in een slecht humeur natuurlijk. Et voilà, geen akkoord! Die chauffeur heeft niet beseft dat hij ’s lands belang in zijn handen (zijn stuur) had.

Hoe ik dat allemaal zo precies weet? Uit welingelichte bron natuurlijk. De wereld is klein. Overigens kan ik iedereen de Thaise soep met citroengras aanraden!

woensdag 22 september 2004

Hup Cambio - Autodelen in Gent




Van links naar rechts : Cambio-klanten (mijn echtgenote en ikzelf), Vlaams mobiliteitsminister Kahleen Van Brempt, Jan Klüssendorf (Taxistop), Gents mobiliteitsschepen Karin Temmerman en mevr. Lieten (De Lijn)

Het gaat nu allemaal wel heel vlug. Of we als autodelend echtpaar de eerste cambio-kaarten wilden ontvangen uit de handen van Vlaams minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt? Op deze 22ste september European Car Free Day werd het autodeelproject Cambio in de aanwezigheid van de minister aan de pers en het brede publiek voorgesteld. Een charmant aanbod slaan we niet af. En als het om de blijde boodschap te verkondigen is, zullen we het ook niet laten liggen. En zo staan we op die foto hierboven te ‘blinken’ in hoog gezelschap.

Meer info in de AVS-uitzending van 22 september, Radio 2 (Middagpost), De Gentenaar en alle andere kranten (DS, DM, HLN, HV/NB, GVA) van 23 september....en natuurlijk bij Cambio zelf

Nu nog onze eigen auto verkocht krijgen, hoe vlugger hoe liever. In ruil voor onze nummerplaat ligt dan voor ieder van ons 4-persoonsgezin een gratis Lijn-jaarabonnement klaar voor maximum 3 jaar. We zullen het kunnen gebruiken!

dinsdag 21 september 2004

Zonder auto mobiel in de stad





Doe zoals de papa van Simon in deze audio-clip.

Zonder (eigen) auto kan je ook mobiel zijn in de stad. Dat is op 22 september het thema van de Europese Car Free Day. Nu we onze eigen wagen van de hand doen, wordt dat voor ons 4-persoons-huisgezin in de Gentse situatie dus een mix van de voetmachine, fiets, tram en bus van De Lijn, de trein, de elektroboot en de taxifiets in ’t seizoen. Als het echt met de auto moet, is er nog de Cambio-wagen of de taxi. Een mobiele cocktail! Gezondheid!

maandag 20 september 2004

Verslaafd aan de wagen




Om in de stemming te komen deze audio-clip (klikken!) "Mijn papa rijdt met …!".

Natuurlijk zijn we verslaafd aan de wagen. Voor zo'n 10.000 km per jaar, of dus gemiddeld 27 km per dag. Een kleine verslaving, maar toch eentje. En dan hoort afkicken erbij. Omdat we binnen de kleine Gentse stadsring wonen, zijn we ook zonder auto voldoende mobiel in de stad. Ons woon-werkverkeer beperkt zich tot openbaar (stads)vervoer, trein en fiets. Voor de andere verplaatsingen lijken ons toch voldoende alternatieven, mits planning en organisatie, voorhanden te zijn. Een eigen wagen hoeft niet echt. Althans, zo schatten we het nu in. Geen beter moment om over te schakelen dan deze Week van de Vervoering, waar je op wat meer begrip en steun kan rekenen. Inderdaad, we zetten onze eigen wagen aan de kant en kiezen voor het autodelen van Cambio dat deze week definitief van start gaat in Gent. Zie mijn vorige blog "Autodelen". We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Het ging niet zonder aarzeling, rekenwerk, gepieker. Maar nu staan we al wat verder. De garagebox (1.700 BEF per maand) is opgezegd. Nog enkele dagen voor de laatste tochtjes met de eigen auto naar containerpark, kringwinkel en OXFAM-tweedehandsboekenwinkel, warenhuis, bezoek aan de ouders. Vandaag hebben we definitief onze aanvraag ingediend bij Cambio-Taxistop. Vanaf 23 september stappen we in het autodeel-systeem.

zondag 19 september 2004

Velomobiel





Een zitfiets ligt mij beter dan een ligfiets, als je begrijpt wat ik bedoel. Op de Gent fietst!-happening heb ik het allemaal eens uitgetest bij de mensen van De Ligfiets. Helemaal comfortabel wordt het met de velomobiel, een voertuig op meer dan twee wielen, met trappers, maar goed beschut tegen weer en wind. Goed voor pendelafstanden van zo’n 30 km. De Standaard Magazine van dit weekeinde bracht er een prachtreportage over en ook voor Radio 1 was het nieuws in het programma Brood&Spelen van zaterdag . Eéntje kopen? Kan o.a. bij Fietser.be (Gent), Tim (Kapellen), Velomobiel (Nederland), Cab-Bike (Nederland). En het lijstje van producenten en leveranciers is nog niet volledig.

zaterdag 18 september 2004

Zorry

Gisterenavond hebben we in de buurt Heirnis-Macharius de première van de kortfilm Zorry meegemaakt. Geprojecteerd op een groot scherm onder de Lousbergsbrug en te volgen van aan de reling. Zorry is een sociaal-artistiek project van Pier De Cock met de buurtbewoners, een waardig vervolg op "Aan Tafel" in de Eendrachtstraat.

Maar Zorry is vooral ook een ontroerende film over ouder en kind zijn, leven en zich omgeven weten in een buurt, omgaan met verlies van een kind (na een verkeersongeval), medeleven en solidariteit ervaren en verder toekomst maken.

Vervolg van deze ‘recensie’, later na dit weekeinde.

vrijdag 17 september 2004

De pot op




Er zijn te weinig toiletten in de Gentse kleuter- en lagere scholen, slechts één per twintig leerlingen. Daardoor heeft elk kind tijdens de speeltijd gemiddeld maar een halve minuut de tijd om te plassen, terwijl een ‘normaal’ toiletbezoek toch ongeveer drie minuten in beslag neemt. De toiletinfrastructuur laat te wensen over en er is een verkeerd beleid. Dat zijn enkele vaststellingen van een grootschalig onderzoek in alle Gentse basisscholen. Eén kind op tien heeft plasproblemen. Een onbesproken en onderschat probleem. Goede toiletten en een beleid zouden al veel helpen. Maar goed, er is op 18 september een serieuze studiedag "Schoolsanitair", een ludieke pispottententoonstelling in het Designmuseum (nu ook online!), en de Gentse onderwijsschepen Rudy Coddens neemt maatregelen voor de stadsscholen. Nu nog een echt sanitair beleid in alle Gentse scholen. En dan kunnen onze schoolkinderen gerust….de pot op!

donderdag 16 september 2004

Gent fietst!





Nu zondag 19 september…..en alle andere dagen.

Uitnodiging ten Coyendans





Dit weekeinde begint in de buurt Heirnis-Macharius de Coyendans. Meer weten? Klikken op de dansende koe....en op de webstek van de stad Gent staat ook heel wat. Wij gaan vrijdagavond alleszins naar Zorry! Nog niet nieuwsgierig?

Annelies





Spirit-volksvertegenwoordiger Annelies Storms Live! op woensdag 15 september 2004 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers met de Spirit-inbreng in het vergrijzingsdebat. Medespeler is de onvermoeibare Herman De Eerste Burger Croo die - als het van hem afhangt - nog niet aan zijn pensioen toe is.

dinsdag 14 september 2004

Uitgeprocedeerd





VTM Telefacts had maandag 13.09.2004 een item over de situatie van de duizenden uitgeprocedeerden en mensen-zonder-papieren in Gent.

Eerst een kleine rechtzetting. De populaire Vlaamse Televisie Maatschappij verwart Slovenië met Slowakije. Maar ja, hun Telefacts is ook geen quiz!

Ik laat de beelden het liefst voor zichzelf spreken. Maar toch deze bedenkingen. De gezinnen die in Telefacts werden opgevoerd, waren Slowaken (neen, géén Slovenen). Slowaken zijn sinds 1 mei 2004 ook EU-burgers, net zoals de Slovenen trouwens. Maar het volledige vrije verkeer van personen, goederen en diensten dat burgers uit de oude EU-landen nu al in de Europese Unie hebben, krijgen ze in de nieuwe EU-landen maar in stappen - met mondjesmaat - toebedeeld. Het is toch van de gekke dat mensen die binnen een paar jaar toch volwaardig EU-burger zullen zijn, ondertussen veroordeeld worden tot de wachtkamer. Verspilde energie, verspilde tijd in een mensenleven.

maandag 13 september 2004

‘t Is weer Cirk in Gent





Het lot van het Nieuw Circus alias Wintercircus alias Circus Mahy in de Lammerstraat is "talk of the town". Afbreken of niet? 't Is weer Cirk in Gent.

Wie op Open Monumentendag niet één van de vijfduizend bezoekers was die in het circus binnengeraakte, heeft dankzij het Huis van Alijn nog een kans. Zij stellen het stenen circus nog een tijdje open voor de vele geïnteresseerden. Meer info over de openingsuren in dit artikel in De Gentenaar.

Een schat aan info en prachtige foto's vind je hier, bij Het Huis van Alijn. Ga ook eens kijken bij Huullabaloo, één van de talrijke actieve Gentse bloggers. Hij presenteert je over de Nieuwe Cirk diverse blog-artikels mét commentaren.... én pakkende foto's.

Op 10 oktober is er naar aanleiding van de Dag van de Architectuur een groot debat over de Cirk in de Vooruit. Vanaf 10 oktober (nu nog effekes niet!) kan iedereen via de speciale wintercircus-webstek van Victoria Deluxe via het internet de evolutie van dit dossier 'Nieuw Circus' volgen...maar vanaf 20 september kan je op het Nieuw Cirkus-discussieplatform al meediscussiëren. Ha, die goeie ouwe open-debatcultuur!

The power of the City

AVS, onze regionale televisie - en soms ook onze parochiezender - had vorige week maandag een primeur. Bij mijn weten waren ze de enigen in medialand die er ook aandacht aan besteedden.

De Gentse firma Citypower, gevestigd in het bedrijvenpark Maaltecenter in St.-Denijs-Westrem, mag als eerste en enige alternatieve elektriciteitleverancier groene stroom leveren in Wallonië. In Wallonië kan enkel groene stroom geleverd worden als die daar geproduceerd is, aldus AVS en Citypower. Sinds het begin van de zomer heeft het Gentse bedrijf er al meer dan 10.000 klanten geworven. Ook bij ons in Vlaanderen heeft Citypower in zes maanden tijd zijn klantenbestand verdubbeld tot 55.000. Daardoor komt er binnen de zes maanden ook een forse personeelsuitbreiding met zo’n 30 tot 40 mensen. Goed nieuws op het eerste zicht.

Citypower haalt zijn energie uit een waterkrachtcentrale op de Maas, en twee windmolenparken in Wallonië. Citypower maakt zich sterk om de grootste elektriciteitsleverancier te worden, na Electrabel uiteraard. Citypower scoort wel niet goed op het Greenpeace-lijstje van duurzame energieleveranciers, maar heeft in Wallonië blijkbaar de groene niche in de geliberaliseerde energiemarkt ontdekt…en met succes bespeeld.

Ik blijf met wat vragen zitten. Wil de trouwe lezer dit bericht eens samenlezen met mijn blog-artikel van 15.04.04 over mijn favoriet Ecopower (“Laat maar waaien”) en mij dan eens uitleggen wat het verschil is tussen beide dossiers. Wat kan in Wallonië wel (clausule eigen groene stroom geproduceerd in Wallonië, als ik AVS en Citypower mag geloven) en wat kan in Vlaanderen niet (gratis distributie van groene stroom geproduceerd in Vlaanderen)? In een persmededeling van 09.09.2004 geeft Citypower zelf al een beetje antwoord. Klopdanu?

zondag 12 september 2004

Vooruit met ‘t muziek





Ziezo. Dit weekeinde is “het jaar” met Ode Gand en de Open Monumentendag wel definitief ingezet.

In Gent houden we er namelijk een speciaal soort tijds- en seizoenrekening op na. Muziek en evenementen spelen een belangrijke rol. Het voetbalseizoen laat ik nu even buiten beschouwing. De City Parade luidt de zomer en de vakantie in. Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap (11 juli dus) is een opwarmer voor het absolute hoogtepunt de Gentse Feesten. Dan moeten we eventjes uitblazen, om ons – onder Gentenaars – tijdens de zomer en nazomer terug te herpakken met de Patersholfeesten en andere gebuurtefeesten (Begijnhof, Sas-Bassijn, Coyendans, enz...enz...). De vakantie werd muzikaal uitgeleide gedaan met Jazz in het Park en het Bijlokefestival (genoten van Olla Vogala en een jazzy Sioen in goeie doen).

Op 1 september start het school- en werkjaar weliswaar, maar de start van het jaar is pas écht definitief met de openingshappening van het Festival van Vlaanderen (nu Ode Gand) en de Open Monumentendag. Dan zijn we er allemaal weer, en kunnen we er weer allemaal tegen.

Mijn top vijf van Ode Gand? De Middeleeuwse (vrouwelijke!) troubadours Montserrat Figueras, Arianna Savall en Begoña Olavide, de vernieuwende fanfare Banda Azufaifo van Dick Van Der Harst, Indische muziek in de Nemrod en Pink Floyd in de Vooruit. En tussendoor de creatie van de Gentse stadscomponist Peter Vermeersch met zijn honderden muzikanten op de Korenlei. Allemaal aanraders natuurlijk :-)

En avant la musique! Hou ons nu nog tegen!

zaterdag 11 september 2004

Atoomenergie? Nee bedankt





En wat droeg de fietsende jongedame op haar tas? Een badge met “Atoomenergie nee bedankt”. Terug van weggeweest.

Minister Verwilghen liet een proefballonnetje op. De kernuitstap van de vorige federale regering kon wel eens herroepen worden. Een studie moest dat uitstapscenario nog eens tegen het licht houden etc… . Nu nog een commissie die enz.…. Het verhaal kennen we onderhand wel. Fout signaal dus van de Witte Ridder. De milieubeweging, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace én SP.a én Groen! tuimelden om ter eerst over hem heen. Radio(actieve) stilte bij Spirit. Zeg maar door toevallige omstandigheden. Wisseling van de wacht, enzo... . En het mediaspelletje “terug instappen of niet" was vlug gespeeld. De wereld is voor de vluggen.

Maar als het de mensen kan gerust stellen. Het Spirit-standpunt zit verankerd in haar beginselverklaring: …"Een groot gedeelte van de milieuverontreiniging wordt veroorzaakt door energieproductie. Een afdwingbaar rationeel energiegebruik kan hier soelaas bieden, evenals een maximale ondersteuning van alternatieve energiebronnen. Energie op basis van kernsplijting kan evenwel geen optie zijn.” ….. En onze nieuwe Spirit-staatssecretaris Els Van Weert heeft voor de goede verstaander de energiepuntjes op de i gezet. "Het verminderen van de afhankelijkheid van olie en kernenergie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën om die afhankelijkheid terug te dringen zijn niet alleen ecologisch verantwoord, maar zijn bij uitstek ook economische doelstellingen. Duurzame ontwikkeling hoeft geen bedreiging te zijn voor economische ontwikkeling, maar kan de economie ook tot voordeel strekken." aldus Els. Ja, je bent staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling of niet. Maar ik mag het bondiger zeggen hé. Atoomenergie, nee bedankt. De kernuitstap is beslist, laat ons maar alles op alles zetten voor én energiebesparing én duurzame energie.

Dit nieuwe politieke jaar zullen we ons kunnen warmen aan het energiedossier, onder andere……

dinsdag 7 september 2004

DHL is een metafoor




Leef je in en beluister eerst De Noordrand live (mp3 audio-bestand)

De Tijd van 07.09.2004 legt uit waarom DHL een metafoor geworden is. Er liggen in verband met DHL twee recente studies voor : een VUB-studie over de economische impact (méér DHL), een UGent-studie over de leefbaarheid (minder DHL) (zie ook samenvatting). Dat wordt kiezen! DHL is geen ver-van-mijn-bed show meer die zich enkel in Vlaams-Brabant en Brussel afspeelt. Er is werk aan de winkel niet alleen voor de regeringen, maar ook voor onze volksvertegenwoordigers. De rekening, zo zegt De Tijd, wordt gepresenteerd in 2006 en 2007.

zondag 5 september 2004

Inleven

Een Marokkaanse vereniging vzw Andalous richt inleefreizen in naar Marokko. Zo écht onder de mensen leven, en eens niet de toerist zijn. De formule heeft succes. Ze hebben zelfs al een Blokker ‘bekeerd’. Op dit positieve nieuws in de krant reageerde een olijkerd dat hij daarvoor helemaal zo ver niet moest gaan. Dan zijn de media eens positief, en komt mijnheer de pret bederven. Rondlopen in de Rabotbuurt is ook een beetje inleven, zo stelde hij. En … ‘t was daar niet zo mis. Daar leeft tenminste nog wat op straat.

Dat was raak. Inleven dicht bij huis, je zou het vergeten. Ik was er weer aan toe. Op een zomeravond nam ik dus de tram 40 van de Lange Steenstraat naar het Sint-Pietersstation via de Muide. En inderdaad, voor de prijs van mijn tramrit heb ik de wereld gezien. Het heeft mij gerustgesteld. Gent speelt nog steeds internationaal.

Ik moest me ook maar eens inleven in de Vlaams-Brabantse Oostrand onder het lawaai van de dalende en opstijgende vliegtuigen van Zaventem. Wat vroeger een logeerweekeinde bij onze beste vrienden heette, werd nu een inleefweekeinde. Een mens moet mee met zijn tijd. Maar ik kan nu getuigen. Ik ben nu een beetje ervaringsdeskundige. Vroeger leefden onze vrienden enkel met dalende vliegtuigen. Sinds het spreidingsplan zijn daar in een soort beurtrol volgens het Heathrow-model ook opstijgende vliegtuigen bijgekomen. Het tafelgesprek bij de voortreffelijke avondlijke BBQ moesten we om de zoveel minuten stilleggen. En ’s morgens heeft de haan ‘op het landelijke buiten’ het verloren van een vroege opstijgende zilveren vogel. Uit het logeerbed - nu het inleefbed! - gebulderd. “Goedemorgen, morgen, goedendag”

Het laatste woord over het spreidingsplan, de dag- en de nachtvluchten, DHL, economie versus gezondheid is zeker niet gezegd en geschreven. Net zomin als over al die andere hinderdossiers zoals autowegen op de auditieve pijngrens, een buurt die de klok rond te ‘levendig’ is, een lawaaierige buurman die god noch gebod wil kennen. We zouden allemaal wat meer moeten inleven, tot en met het ter plekke spreiden van ons bedje. Dan blijft het geen ver-van-mijn-bed show!

Beslan (Noord-Ossetië) 1.09.04 - 3.09.04

Terreur heeft vele gezichten. Beslan is er één van.