zondag 12 september 2004

Vooruit met ‘t muziek





Ziezo. Dit weekeinde is “het jaar” met Ode Gand en de Open Monumentendag wel definitief ingezet.

In Gent houden we er namelijk een speciaal soort tijds- en seizoenrekening op na. Muziek en evenementen spelen een belangrijke rol. Het voetbalseizoen laat ik nu even buiten beschouwing. De City Parade luidt de zomer en de vakantie in. Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap (11 juli dus) is een opwarmer voor het absolute hoogtepunt de Gentse Feesten. Dan moeten we eventjes uitblazen, om ons – onder Gentenaars – tijdens de zomer en nazomer terug te herpakken met de Patersholfeesten en andere gebuurtefeesten (Begijnhof, Sas-Bassijn, Coyendans, enz...enz...). De vakantie werd muzikaal uitgeleide gedaan met Jazz in het Park en het Bijlokefestival (genoten van Olla Vogala en een jazzy Sioen in goeie doen).

Op 1 september start het school- en werkjaar weliswaar, maar de start van het jaar is pas écht definitief met de openingshappening van het Festival van Vlaanderen (nu Ode Gand) en de Open Monumentendag. Dan zijn we er allemaal weer, en kunnen we er weer allemaal tegen.

Mijn top vijf van Ode Gand? De Middeleeuwse (vrouwelijke!) troubadours Montserrat Figueras, Arianna Savall en Begoña Olavide, de vernieuwende fanfare Banda Azufaifo van Dick Van Der Harst, Indische muziek in de Nemrod en Pink Floyd in de Vooruit. En tussendoor de creatie van de Gentse stadscomponist Peter Vermeersch met zijn honderden muzikanten op de Korenlei. Allemaal aanraders natuurlijk :-)

En avant la musique! Hou ons nu nog tegen!

Geen opmerkingen: