woensdag 23 mei 2007

De fietsbrug van Ooit

Iedereen kent de futuristische fietsbrug aan de Keizerspoort wel. Die hangbrug aan de kleine stadsring, opgehangen aan de ranke witte pijlers, en blauw oplichtend in het donker. Zij verbindt het Keizerspark met de Visserij.

Maar er is ook nog een tweede fietsbrug gepland die het Keizerspark verbindt met de Sas- Bassijnwijk en Oud-Gentbrugge. Zij moet de Sas-Bassijnwijk en Oud-Gentbrugge via het Keizerpark, die eerste fietsbrug en de Visserij op een veilige, rustige en groene manier verbinden met het stadscentrum. Bovendien maakt ze samen met de al bestaande onderdoorgang onder de drukke en gevaarlijke Brusselsesteenweg de verbinding mogelijk tussen de twee stadsdelen Oud-Gentbrugge en Ledeberg.

Die tweede fietsbrug moest er al in 2005 zijn zodat ook de definitieve herinrichting van het Keizerpark kon aanvatten. Op een Parkentour in 2006 van de Gentse Milieuraad heb ik de plannen voor het vernieuwde park gezien. En het zit goed in elkaar, het Keizerpark zal een echte aanwinst zijn voor de buurt. Alleen…. die brug voor voetgangers en fietsers ligt er nog altijd niet. En dat is niet de schuld van “de stad” maar van het Vlaamse Gewest. Zo blijkt nu. (De Gentenaar 23.05.2007)

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (spirit) vroeg de bevoegde minster Kris Peeters of het nog lang zou duren met die fietsbrug. De minister heeft op 1 mei (!) ‘het bevel’ gegeven om de werken aan te vatten. Krachtdadige man, onze minister. Niet dat zijn troepen nu in paniek in gang schieten. De werken worden toch maar aangevat na het bouwverlof van de zomervakantie 2007, en gaan ongeveer een jaar duren, schatten ze. Een heel jaar voor een fietsbrug? Aan dat tempo zal het dus al serieus moeten meevallen om voor het schooljaar 2008-2009 veilig, rustig en in het groen per fiets of te voet de Franse Vaart te kunnen oversteken richting stad en omgekeerd.

En waarom die brug van Ooit er nog altijd niet ligt? Onvoorziene grondverzakkingen? Heftige protesten van een actiecomité? Lang aanslepende inspraakprocedures? Een juridische uitputtingsslag met een clubje malcontenten? Niets daarvan, er was gewoon geen Vlaams geld voor een simpele fietsbrug. Er waren andere budgettaire prioriteiten. Nou moe!

Geen opmerkingen: