woensdag 5 september 2007

Bil'in viert feest

Het Israëlisch Hooggerechtshof gaf op 4 september het Palestijnse dorp Bil'in gelijk in haar geweldloze en juridische strijd tegen de Israëlische apartheidsmuur. Israël moet het tracé van De Muur wijzigen zodat de dorpsbewoners weer vrij kunnen beschikken over hun landbouwgronden en boomgaarden. (Metro, 04.09.2007)

Het was gisteren feest in Bil'in. Geniet mee op de dorpsblog van Bil'in. En neem ook eens een virtueel kijkje in de andere dorpen die het voorbeeld van Bil'in volgen.

Tot voor kort had ik nog nooit van Bil'in gehoord. Tot de VRT in Terzake Zomer van 20 augustus 2007 uitpakte met "Bil'in, fijn dorpje op het platteland" van de Israëlische filmmaker Shai Carmeli Pollak. Hij filmde meer dan een jaar lang in het Palestijnse plattelandsdorp. Shai was zelf soldaat maar toont nu als vredesactivist de dagelijkse realiteit in de bezette gebieden.

Sinds het Israëlische leger er in 2002 begon met de bouw van een scheidingsmuur, zagen de dorpsbewoners hun grondgebied en dus hun broodwinning grotendeels verloren gaan. Elke vrijdag opnieuw organiseren de dorpsbewoners vreedzame betogingen tegen De Muur. Daarbij krijgen ze de steun van buitenlandse én Israëlische sympathisanten, zodat hun acties zijn uitgegroeid tot hét symbool voor het vreedzaam verzet van de Palestijnen tegen de Apartheidsmuur. Het Israëlische leger reageert met harde hand.

Volgens burgemeester Ahmed Yassin is de uitspraak van het Hooggerechtshof een overwinning, maar worden de acties voortgezet tot De Muur helemaal is afgebroken.

Eerder oordeelden ook het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de Verenigde Naties dat De Muur een illegaal bouwsel is, dat de oprichting van een economisch leefbare Palestijnse staat onmogelijk maakt. Beide instanties eisen de afbraak van de barrière, maar Israël heeft die eis naast zich neergelegd.

2 opmerkingen:

ria cabus zei

Goed dat we via de blogs nog wat interessante informatie kunnen doorspelen!
In de kranten vonden we maar een heel klein berichtje over de uitspraak van het gerechtshof. Info over vreedzame palestijnse acties, halen onze pers moeilijk. (Wil je nog over Bil'in lezen ? "Bil’in: David de Anarchist won van Goliath de Kolonist." Wereldblog op website MO*.)

Frank Bombeke zei

http://mo.be/index.php?id=71&tx_ttnews%5Btt_news%5D=190&cHash=e6954408fa