zaterdag 29 september 2007

Desinvesteren in Myanmar

Netwerk Vlaanderen roept - op vraag van de democraten in Myanmar (voorheen Birma) - internationale banken op niet te investeren in de olie-, gas- en mijnbouwsector in Myanmar, zolang de militaire dictatuur er haar brutaal bewind verder zet. (Netwerk Vlaanderen, 27.09.2007)

In 1990 won de partij NLD van Nobelprijs winnares Aung San Suu Kyi met meer dan 80 procent van de stemmen de verkiezingen. De democraten werden brutaal aan de kant geschoven door een nieuwe generatie militairen. Sindsdien is de belangrijkste inkomstenbron voor het dictatoriale bewind de uitvoer van olie, gas en andere grondstoffen.

De olie, gas en mijnbouwsector is van levensbelang voor de militaire dictatuur in Myanmar. Terwijl de junta de brandstofprijzen voor de gewone Myanmarezen verdubbelde, kan ze haar repressief bewind financieren door de stijgende exportinkomsten onder andere uit olie en gas. Voor de exploitatie van die bodemrijkdommen rekent ze op investeringen van buitenlandse ondernemingen.

Ik steun de campagne van Netwerk Vlaanderen en schreef een e-brief naar mijn KBC-bank (waar ik een woninglening heb lopen), met de vraag om investeringen in mensenrechtenschendingen te stoppen. Ook doen voor je bank naar keuze ....simpelweg door hier te klikken.

www.netwerkvlaanderen.be

Geen opmerkingen: