zaterdag 29 september 2007

Total los

En willen jullie aub geen benzine meer tanken bij Total?! Petroleumgigant Total heeft namelijk belangrijke investeringen in Myanmar. De opbrengsten stromen door naar de 'niet zo gezellige' militaire dictatuur aldaar. sp.a, Groen! en spirit roepen daarom op tot een boycot van Total.

Blijkt nu toch wel dat de hele federale overheid tankt bij Total. (Nog steeds, weliswaar uittredende, maar nog lopende zaken regelende) Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert (spirit) onthult dat op haar lopende-zaken-weblog . Ze voert al lang een vruchteloze strijd voor meer ethiek in de overheidsaanbestedingen.

'De federale overheid hangt nu nog vast aan een raamcontract met Total', aldus Van Weert. En ze wijst met de vinger naar de klassiek-liberalen 'Ethische criteria opnemen in de gunningsvoorwaarden van overheidsbestedingen blijft vooral voor de liberalen – Didier Reynders op kop – een reuzengroot taboe. Bedrijven vragen enkele minimale ecologische, sociale en andere ethische criteria te respecteren wanneer ze de overheid (’s lands grootste consument) als klant willen binnenhalen, dat is voor het links-liberale spirit vanzelfsprekend, voor rechts-liberalen duidelijk niet.' (Els Van Weert, 28.09.2007)

Sinds deze (weliswaar op zijn laatste benen, maar nog steeds lopende!) regeerperiode is het wél mogelijk om sociale en ethische clausules in aanbestedingscontracten op te nemen. Van Weert stelt voor om op die ingeslagen rechte weg verder te gaan. Natuurlijk, Els!

www.bloggen.be/lopendezaken/

1 opmerking:

Els zei

Geen probleem hoor. Alleen vertrouw ik eigenlijk geen enkele bezineproducent.