vrijdag 26 september 2008

Vernield Gents begijnhofconvent wordt beschermd

Begijnhofconvent Ter Eecken - Begijnhof Sint-Elisabeth (Gent-Centrum) - september 2008

Voor u gelezen in De Standaard van 24.09.2008.

Vernield Gents begijnhofconvent wordt beschermd

GENT - De eigenaar van het vernielde convent Ter Eecken moet dat gebouw behoeden voor verder verval, besliste de rechter.

Einde juni beukte een bulldozer de muren in van het beschermde begijnenconvent Ter Eecken in het Sint-Elisabethbegijnhof (DS 28 juni). Een schandaal, vonden toen burgemeester Daniël Termont (SP.A) en schepen van Monumentenzorg Lieven Decaluwe (Vl.Pro) unisono. Samen met de Vlaamse overheid trok de stad Gent naar de rechter.

'Er loopt intussen een strafonderzoek', zegt Lieven Decaluwe. 'We hebben beslist om alle wettelijke middelen te gebruiken om de eigenaar te verplichten het convent weer op te bouwen.'

Een eerste procedureslag is intussen gewonnen, zegt Decaluwe. 'In kort geding heeft de rechter nu beslist dat de eigenaar binnen de 45dagen een noodconstructie moet optrekken rond het gebouw, die de nog overeind staande muren moet beschermen tegen wind en regen. Bovendien moeten binnen de 24uur alle verwijderde materialen - houten spanten, stenen, moerbalken - op één water- en winddichte plaats worden opgeslagen. Doet de eigenaar, het bedrijf Grondinvest, dat niet, dan moet het 250 euro per dag betalen.'

Dat betekent niet dat het convent nu zeker is gered, waarschuwt Decaluwe. 'De eigenaar kan nog in beroep gaan - al schort dat dit vonnis niet op.' (tod)
--------------------------------------------------------------------------------
Vernielingen in het Elisabeth-begijnhof (Gentblogt 27.06.2008)
Heropbouw vernield convent in Sint-Elisabethbegijnhof (Vragenuur gemeenteraad 01/09/2008)
Vernield Gents Begijnhofconvent wordt beschermd (Gentblogt 24.09.2008)

Nablog 29.09.2008 : Foto toegevoegd
Nablog 21.04.2010:Rechter eist heropbouw vernield begijnenconvent (De Gentenaar online - 21.04.2010)

Geen opmerkingen: