maandag 11 oktober 2004

Spirit heeft wielpijn

Vervolg van de avonturen van Spirit op de Rode Planeet (De Standaard, 8.10.2004)

"…SPIRIT, een van de twee Amerikaanse robotwagentjes op Mars, heeft problemen met twee van zijn wielen. Het mechanisme om het rechtervoorwiel en het linkerachterwiel te sturen is geblokkeerd. Als dat zo blijft, dan wordt de besturing van het wagentje bemoeilijkt, al wordt ze niet onmogelijk. Spirit heeft zes wielen, die normaal allemaal onafhankelijk aangedreven en bestuurd kunnen worden. Ingenieurs onderzoeken wat de oorzaak is van het probleem. Het heeft alvast niets te maken met een eerdere storing in de motor van het rechtervoorwiel…"

Elke gelijkenis met aardse Spirit-toestanden is compleet uit de lucht - in dit geval de ruimte - gegrepen. Verwar wielpijn dus niet met kiespijn, insinueer niets over het vijfde wiel aan de wagen want de Spirit-robot heeft er zes. Dat moeilijke rechtervoorwiel en linkerachterwiel hebben niets te maken met voor- en achterhoede of links of rechts. En wie zegt daar dat het aan het profiel van de banden ligt? Akkoord, je moet wel voldoende rijden om de afdruk van dat profiel te zien.

Weet vooral dat er hoop is. De besturing van het wagentje wordt bemoeilijkt, maar wordt niet onmogelijk. De ingenieurs zijn ermee bezig. Want het mag allemaal nog wat gesmeerder verlopen. En we mogen verwachten dat de puntjes op de i van Spirit zullen gezet worden. En zie, het verhaal gaat (althans in De Standaard) positief en toekomstgericht verder.

"…Spirit heeft al 3,6 kilometer gereden op Mars, zes keer meer dan de afstand waarvoor hij ontworpen was. Hij brengt momenteel de winter door in de Columbia-heuvels. Zodra de lente weer meer zonne-energie brengt, willen de vluchtleiders volop verder gaan met de verkenning van de heuvels en hun omgeving. (sts)…"

Héhé, spannend!

Geen opmerkingen: