vrijdag 14 januari 2005

Tobintaks voor structurele hulp aan het Zuiden
De liberale minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) surfte mee op de tsunami-golf van solidariteit. Hij hield vorige week een ophefmakend pleidooi voor de invoering van de Tobintaks in de hele Europese Unie.(De Morgen, Le Soir, Het Laatste Nieuws en VRTnieuwsnet van 05.01.2005). De Tobintaks op grote muntomwisselingen kan bijdragen tot structurele herverdeling wereldwijd.

Tot plezier van de andersglobalisten serveerde Armand De Decker ons een Tobin-cocktail voor de après-Tsunami. De andere liberale excellenties zagen dat niet zitten. Op de bijzondere Europese raad van ministers van Ontwikkelingssamenwerking werd er blijkbaar met geen woord over gerept. Even plots als Mr. Tobin en Mr. Spahn hun opwachting maakten op het Europese forum, leken ze in de daaropvolgende week van de aardbol verdwenen. Op een artikel deze week in de Knack na, en een edito van Yves De Smet waarop Attac Vlaanderen dan weer reageerde met een opiniestuk.

Dat opiniestuk staat vandaag 14.01 in De Morgen, hier onder zijn originele titel Liefdadigheid kan Zuidoost-Azië niet redden. O.a. ondertekend door Noord-Zuid-verenigingen, vakbonden, sociale bewegingen en door tal van politici van Groen!, CD&V, sp.a, en uiteraard ook de Vlaamse links-liberalen van spirit. (Zie ook op de nationale spirit-webstek)

Geen opmerkingen: