zaterdag 29 september 2007

Total los

En willen jullie aub geen benzine meer tanken bij Total?! Petroleumgigant Total heeft namelijk belangrijke investeringen in Myanmar. De opbrengsten stromen door naar de 'niet zo gezellige' militaire dictatuur aldaar. sp.a, Groen! en spirit roepen daarom op tot een boycot van Total.

Blijkt nu toch wel dat de hele federale overheid tankt bij Total. (Nog steeds, weliswaar uittredende, maar nog lopende zaken regelende) Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert (spirit) onthult dat op haar lopende-zaken-weblog . Ze voert al lang een vruchteloze strijd voor meer ethiek in de overheidsaanbestedingen.

'De federale overheid hangt nu nog vast aan een raamcontract met Total', aldus Van Weert. En ze wijst met de vinger naar de klassiek-liberalen 'Ethische criteria opnemen in de gunningsvoorwaarden van overheidsbestedingen blijft vooral voor de liberalen – Didier Reynders op kop – een reuzengroot taboe. Bedrijven vragen enkele minimale ecologische, sociale en andere ethische criteria te respecteren wanneer ze de overheid (’s lands grootste consument) als klant willen binnenhalen, dat is voor het links-liberale spirit vanzelfsprekend, voor rechts-liberalen duidelijk niet.' (Els Van Weert, 28.09.2007)

Sinds deze (weliswaar op zijn laatste benen, maar nog steeds lopende!) regeerperiode is het wél mogelijk om sociale en ethische clausules in aanbestedingscontracten op te nemen. Van Weert stelt voor om op die ingeslagen rechte weg verder te gaan. Natuurlijk, Els!

www.bloggen.be/lopendezaken/

Desinvesteren in Myanmar

Netwerk Vlaanderen roept - op vraag van de democraten in Myanmar (voorheen Birma) - internationale banken op niet te investeren in de olie-, gas- en mijnbouwsector in Myanmar, zolang de militaire dictatuur er haar brutaal bewind verder zet. (Netwerk Vlaanderen, 27.09.2007)

In 1990 won de partij NLD van Nobelprijs winnares Aung San Suu Kyi met meer dan 80 procent van de stemmen de verkiezingen. De democraten werden brutaal aan de kant geschoven door een nieuwe generatie militairen. Sindsdien is de belangrijkste inkomstenbron voor het dictatoriale bewind de uitvoer van olie, gas en andere grondstoffen.

De olie, gas en mijnbouwsector is van levensbelang voor de militaire dictatuur in Myanmar. Terwijl de junta de brandstofprijzen voor de gewone Myanmarezen verdubbelde, kan ze haar repressief bewind financieren door de stijgende exportinkomsten onder andere uit olie en gas. Voor de exploitatie van die bodemrijkdommen rekent ze op investeringen van buitenlandse ondernemingen.

Ik steun de campagne van Netwerk Vlaanderen en schreef een e-brief naar mijn KBC-bank (waar ik een woninglening heb lopen), met de vraag om investeringen in mensenrechtenschendingen te stoppen. Ook doen voor je bank naar keuze ....simpelweg door hier te klikken.

www.netwerkvlaanderen.be

woensdag 26 september 2007

Praktijktest VRHFSTDT - 0 SRKH - 1

De Belgische staat werd voor een symbolische euro veroordeeld omdat de federale regering de praktijktests die voorzien waren in de vorige (!) anti-discriminatiewet na vier jaar nog niet in een koninklijk besluit had gegoten (Metro, VRT en Corelio-kranten van 26.09.2007).

Een Gentenaar van vreemde origine mocht niet binnen in een discotheek en vond dat hij gediscrimineerd werd omwille van zijn afkomst. Hij kon dat echter niet bewijzen omdat de noodzakelijke praktijktests nog altijd niet waren omschreven. Hij dagvaardde in januari 2007 daarom de Belgische Staat in hoofde van de ministers Verhofstadt (Open VLD) en Dupont (PS).

Kort daarna werd de taboeterm 'praktijktest' dan maar afgevoerd en in mei 2007 wijzigde de federale regering de antidiscriminatie-wet.

De term was wel afgevoerd maar 'het' bestond nog wel. 'Het is niet omdat het woord praktijktests in de wet niet wordt genoemd, dat ze niet meer bestaan.', aldus toenmalig federaal volksvertegenwoordiger Annelies Storms (spirit), en keiharde verdediger van de praktijktest. Haar stelling wordt in de feiten bijgetreden door de middenveldorganisaties KifKif en de Liga voor Mensenrechten die op het terrein praktijktesten gaan uitvoeren.

Ondanks dit paarse compromis (don't mention the word 'P') van mei 2007 werd de Belgische staat toch veroordeeld voor het uitblijven van de praktijktests. 'De Belgische staat is op een foutieve wijze nalatig geweest', aldus het vonnis. Een opsteker voor de klager en de zelforganisatie Divers&Actief (D&A) die de klacht tegen de Belgische staat ondersteunde.

Loontje komt om zijn boontje, zelfs al is het maar een symbolische euro.

Nablog 27.09.2007: 'Uittredend minister van Maatschappelijke Integratie Christian Dupont (PS) gaat in naam van de uittredende regering, beroep aantekenen tegen de veroordeling in eerste aanleg van de Belgische staat.....' (Het Laatste Nieuws online, 27.09.2007)

'Het Minderhedenforum hoopt dat dit vonnis de federale overheid ertoe zal aanzetten om de nieuwe antidiscriminatiewet, die in de lente van 2007 definitief werd hervormd, actief bekend te maken bij het ruime publiek. Te weinig mensen die gediscrimineerd worden, beseffen dat ze het recht aan hun kant hebben.' (Minderhedenforum, 25.09.2007)

zondag 23 september 2007

Quai aux oignons

Mooi weer vandaag. Een bezoek aan de nieuwe tweedehands boekenmarkt op de Ajuinlei, editie nr. 2. Zon, volk, sfeer. Een beetje petit Paris, ook door de Franse boeken en de mondjes Frans. Dus ook een beetje Quai aux oignons. Twee boeken en een strip gekocht...en we gingen alleen maar eens kijken.

Na een (eigen) terrasje (eerst) met kaas&bier van Het Hinkelspel, 's namiddags naar Made in Gent op het Sint-Pietersplein. En 's avonds Argentijnse BBQ in de tuin.

Hoezo, geen zomer? Hoezo, de vakantie is ver weg?

woensdag 19 september 2007

Dag 101

We zijn aan de 101ste dag na de federale verkiezingen. Hier is nog wat huiswerk voor de toekomstige regering, het Gents memorandum aan de formateur van 20.08.2007.

dinsdag 18 september 2007

The land of the free

Freedom of speech kan je electroshocks kosten in The Land of the Free. Dat overkwam een student aan de Universiteit van Florida die senator John Kerry kritische vragen stelde (tekst en beeld op Indymedia 18.09.2007). Hij werd door de politie met een taser (een stroomstootwapen) bewerkt. Pijnlijk.....en bangelijk.

woensdag 12 september 2007

Ja! voor mij een bedrijfsfiets


Drie op de tien bedienden, zo'n 512.000 werknemers, beschikken over een firmawagen die ze zowel voor het bedrijf als voor eigen verplaatsingen mogen gebruiken (De Gentenaar 12.09.2007) .

In totaal zijn er ruim 674.000 wagens ingeschreven door ondernemingen : een kwart voor uitsluitend bedrijfsgebonden verplaatsingen, driekwart dus voor dubbel gebruik. Jaarlijks komen er minstens 20.000 bedrijfswagens bij.

Jaloers, ik? Neen! Ik klaag niet. Ik trein, op kosten van mijn werkgever, gratis naar mijn werkplek in Brussel en ik toer in Brussel gratis met het openbaar vervoer. En ik krijg ook nog een fietsvergoeding. Weliswaar net voldoende om de onvermijdelijke herstellingskosten aan mijn eigen fiets te betalen, maar het gezondheidsaspect is op zich al incentive genoeg. En ik zit tenminste niet in de file voor mijn werk.

Ik wil alleen maar zeggen, zo'n schattig plooifietske voor de trajecten thuis-station-werkplek en terug (de voor- en natrajecten zogezegd) en voor tijdens de middagpauze in Brussel en nadien voor privé-gebruik. Zou ook wel leuk zijn. Ja! geef mij maar zo'n bedrijfsfiets :-)

zaterdag 8 september 2007

Levensgevaarlijke bocht Visserij

Op 21 augustus werd een fietser door een wagen frontaal aangereden op het fietspad in de bocht van de Gentse Visserij. Hij belandde in coma. Zie de berichtgeving en commentaar op Gentblogt.

De Fietsersbond Gent luidt nu de alarmbel en adviseert het fietspad in de bewuste bocht van de Visserij niet meer te gebruiken tot er een oplossing is.

De Fietsersbond 'stapte af ter plaatse' en telde op een tijdspanne van slechts 20 minuten (tussen 7u56 en 8u16) welgeteld 10 wagens die over het fietspad reden, in gelijkaardige omstandigheden als toen dit ongeval gebeurde. De foto's van de Fietsersbond spreken voor zich. Ook twee weken na het ongeval is er dus nog om de paar minuten kans op een ongeluk met een fietser die reglementair op het fietspad rijdt.

De Fietsersbond Gent rekent erop dat de bevoegde diensten op heel korte termijn zullen reageren (een snelle oplossing hier zoals een betonblok of paaltje is immers simpel en goedkoop).

De Fietsersbond vraagt ook een structurele aanpak om dit soort knelpunten te voorkomen en onmiddellijk aan te pakken zodra ze gekend zijn. Bij buurtbewoners, fietsers, diensten van stad en gewest zijn immers veel van dergelijke knelpunten gekend...
De Fietsersbond Gent hoopt dat iedereen beseft dat er nog veel werk nodig is om van Gent een echte "fietsstad" te maken en vraagt dat men de nodige aandacht, middelen en mankracht inzet om deze knelpunten op te lossen!

Als buurtbewoner én lid van de Fietsersbond sta ik 100% achter deze oproep van de Fietsersbond.

------------------------------------------------------------------
Meer info bij Fietsersbond Gent (Perpetuum Mobile), fietsersbond.gent@gmail.com
www.fietsersbond.be A. Musschestraat 89, 9000 Gent GSM: 0479/77.59.20

donderdag 6 september 2007

Met alle Franstaligen?

Filip de Winterkoning van 't EigenBelang wil Vlaanderen onafhankelijk verklaren. Hij wil daarover een Vlaams referendum en stelt voor om met 'dé Franstaligen' te onderhandelen over de modaliteiten (art. 3). Wij, de Vlamingen - Zij, dé Franstaligen. Filip gaat zodanig op in zijn spel wijtje-zijtje, dat hij vergeet om die Franstaligen wat nader te omschrijven. Ik denk dat hij het deze keer met zijn 'dé Franstaligen' toch wat té ruim gezien heeft.
'Dé Franstaligen' zijn niet alleen de Franstalige Vlamingen, Walen, Brusselaars, maar toch ook de Franstalige Luxemburgers, Zwitsers, Fransen, Andorrezen, Monegasken, de Frans-Canadezen, de inwoners van de Franstalige ex-kolonies, en alle mensen die ergens op deze wereldbol de taal van Voltaire spreken.

En daar wil Filip mee onderhandelen? Met la Francophonie toute entière! Dat gaat pas plezant worden :-)

woensdag 5 september 2007

Bil'in viert feest

Het Israëlisch Hooggerechtshof gaf op 4 september het Palestijnse dorp Bil'in gelijk in haar geweldloze en juridische strijd tegen de Israëlische apartheidsmuur. Israël moet het tracé van De Muur wijzigen zodat de dorpsbewoners weer vrij kunnen beschikken over hun landbouwgronden en boomgaarden. (Metro, 04.09.2007)

Het was gisteren feest in Bil'in. Geniet mee op de dorpsblog van Bil'in. En neem ook eens een virtueel kijkje in de andere dorpen die het voorbeeld van Bil'in volgen.

Tot voor kort had ik nog nooit van Bil'in gehoord. Tot de VRT in Terzake Zomer van 20 augustus 2007 uitpakte met "Bil'in, fijn dorpje op het platteland" van de Israëlische filmmaker Shai Carmeli Pollak. Hij filmde meer dan een jaar lang in het Palestijnse plattelandsdorp. Shai was zelf soldaat maar toont nu als vredesactivist de dagelijkse realiteit in de bezette gebieden.

Sinds het Israëlische leger er in 2002 begon met de bouw van een scheidingsmuur, zagen de dorpsbewoners hun grondgebied en dus hun broodwinning grotendeels verloren gaan. Elke vrijdag opnieuw organiseren de dorpsbewoners vreedzame betogingen tegen De Muur. Daarbij krijgen ze de steun van buitenlandse én Israëlische sympathisanten, zodat hun acties zijn uitgegroeid tot hét symbool voor het vreedzaam verzet van de Palestijnen tegen de Apartheidsmuur. Het Israëlische leger reageert met harde hand.

Volgens burgemeester Ahmed Yassin is de uitspraak van het Hooggerechtshof een overwinning, maar worden de acties voortgezet tot De Muur helemaal is afgebroken.

Eerder oordeelden ook het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de Verenigde Naties dat De Muur een illegaal bouwsel is, dat de oprichting van een economisch leefbare Palestijnse staat onmogelijk maakt. Beide instanties eisen de afbraak van de barrière, maar Israël heeft die eis naast zich neergelegd.

dinsdag 4 september 2007

Kartonnen wijkagenten in Gentbrugge

De bewoners van de Sint-Simonstraat in Gentbrugge plaatsten op de eerste schooldag 3 kartonnen wijkagenten op het supergevaarlijke kruispunt Kliniekstraat – Tweekapellenstraat – Odillon Vanderlindenstraat en Sint-Simonstraat.

Sinds de heraanleg van het kruispunt zijn er geen zebrapaden meer op drie van de vijf oversteekplaatsen voor de voetgangers. Er zijn wel verlaagde voetpaden aangebracht. Het antwoord dat de bevoegde schepen Karin Temmerman gaf aan gemeenteraadslid Annelies Storms (spirit) op de gemeenteraad van juni 2006 is voor de buurtbewoners niet bevredigend. Een verlaagd voetpad is verkeerstechnisch en op papier een veilig alternatief, maar in de praktijk merken de buurtbewoners dat deze verlaagde voetpaden zeker niet vertragend werken voor automobilisten. Erger nog, het schept gevaarlijke situaties, autobestuurders beseffen niet dat ze over een voetpad rijden waar de voetganger voorrang heeft.

Om de automobilisten attent te maken op deze gevaarlijke situatie plaatsten de bewoners van de Sint-Simonstraat 3 kartonnen wijkagenten op het kruispunt. Zo hopen de bewoners dat automobilisten heel traag over de ‘verlaagde voetpaden’ rijden, waardoor de kinderen veilig naar school kunnen!

Nablog 10.09.2007 : Zie ook De Gentenaar Blogt 04.09.2007 van Michaël De Wilde