vrijdag 20 juni 2008

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Op vrijdag 11 juli 2008 organiseert de Stad Gent op en rond het Sint-Pietersplein een groot sfeerfeest in het kader van de Feestdag van de Vlaamse gemeenschap. Aan de vooravond van de Vlaamse Feestdag, op donderdag 10 juli, is er in het stadhuis een Academische Zitting met als gastspreker Professor Paul Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent.

Academische Zitting

De Academische Zitting vindt plaats op donderdag 10 juli 2008 om 19 uur in de Pacificatiezaal van het Stadhuis. Iedereen mag deze Academische Zitting bijwonen.

Professor Paul Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent en hoogleraar aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen zal een voordracht geven over ‘Corneel Heymans, Nobelprijswinnaar, Gentenaar en Vlaming’.

Nadien houdt burgemeester Daniƫl Termont zijn toespraak. Deze zitting wordt muzikaal opgeluisterd door Pieter van Maldere en Paul Klinck op barokviool en Jan De Vlieger op klavecimbel met een vioolsonate uit de 18de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden.
De academische zitting wordt afgesloten met een receptie in de Troonzaal.

Sfeerfeest

Het feest op vrijdag 11 juli 2008 wordt een groot volksfeest voor de hele familie, zowel jong als oud, waarbij de Dienst Feestelijkheden in samenwerking met Kunsthal Sint-Pietersabdij, de Wereld van Kina en de Sint-Pieterskerk een divers aanbod aan activiteiten voorziet.

Het feest start om 12 uur en eindigt om 1.30 uur. De optredens eindigen om 1 uur.

Op het Sint-Pietersplein is er tussen 12 en 13 uur straattheater met Cirkids. Tussen 13 en 14 uur is er kinderdisco met Raf Violi. Daarna zijn er concerten van Yevgueni (14.30 uur), De Maskesmachine (16.30 uur), Lenny en de Wespen (18 uur), ’t Schoon Vertier (20 uur), Sweet Coffee (21.30 uur), een dansact door Les Mademoiselles de Gand en een dj-set van Dirk Stoops (23 uur).

Van 12 tot 16 uur wordt er ook een kinderrommelmarkt georganiseerd op het Sint-Pietersplein. Alle kinderen jonger dan 16 jaar die tweedehandsspeelgoed of –boeken willen verkopen, zijn die dag van harte welkom. Vooraf inschrijven is nodig en kan door een berichtje te sturen naar kinderrommelmarkt11juli@gent.be.

Iedereen die ingeschreven is, krijgt maximaal 5 meter ruimte voor zijn stand. Ook jeugdverenigingen kunnen meedoen en kleinschalige activiteiten voor kinderen aanbieden tegen lage prijzen.

Daarnaast zijn er in de namiddag diverse ateliers voor kinderen:

* Op het binnenplein van Kunsthal Sint-Pietersabdij kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar deelnemen aan de ateliers ‘keukenpiet bij de monniken’ en ‘schrijven met een ganzenveer’.
* In de Sint-Pieterskerk kunnen alle kinderen tussen 15 en 16 uur met Festiviola Musica de muziekziel uit hun lijf spelen.
* Om 16 uur is er de mogelijkheid om in de abdij met Festiviola Poppy een eigen handpop, knuffeldier of figurenmarionet te maken en een kort stukje figurentheater of poppenkast uit te werken.

Vooraf inschrijven voor deze ateliers is noodzakelijk, aangezien de plaatsen beperkt zijn. Dit kan vanaf donderdag 17 juni telefonisch via Gentinfo, 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.

In de namiddag kan men in strandstoelen genieten van de prachtige tuin in de Kunsthal Sint-Pietersabdij.

De Wereld van Kina, de tentoonstelling Jean Bilquin en de fototentoonstelling 50 jaar Kunsthal zijn uitzonderlijk gratis toegankelijk tussen 13.30 en 18.30 uur. Op het binnenplein van Kunsthal Sint-Pietersabdij kunnen in de namiddag oude volksspelen gespeeld worden. Op het Sint-Amandplein zal een retro reuzenrad staan.

‘s Avonds zijn er drie straattheatervoorstellingen te zien:

* Bij het Concert des Levens kan je je eigen levensconcert programmeren.
* De Velodroom is een interactieve, sportieve en hilarische voorstelling waarbij het publiek het op fietsen tegen elkaar opneemt.
* Hartentroef is een romantische installatie waarin koppels (in de brede zin van het woord) voor enkele minuten al hun zintuigen met veel liefde kunnen laten prikkelen.

Om 19 uur zijn in de Sint-Pieterskerk concerten van onder meer Le Caste Nimphe, het duo harp en dwarsfluit en organist Gert Amerlinck.

Al deze activiteiten zijn gratis.

Vlaanderen Feest

Nablog 24.06.2008: S. signaleert dat rector Paul Van Cauwenberge zonder h geschreven wordt. Bij deze rechtgezet.

2 opmerkingen:

S- zei

Mooi programma. Maar! Onze Rector doet het minstens even goed zonder 'h' in zijn achternaam. ;-)

Anoniem zei

Bedankt om de juiste schrijfwijze te signaleren. Bij deze rechtgezet.